Anii ’50 în cele mai impresionante fotografii

4 January 2014

Sunt imagini pe care cu toţii le-am mai văzut, tocmai de aceea sunt iconice, ne-au lovit cu dramatismul lor, ne-au făcut să zâmbim, să ne întristăm. Asta e puterea fotografiilor devenite celebre. Le priveşti şi nu le mai uiţi. După anii ’40, iată câteva din deceniul următor.

Războiul din Coreea, 1950. O fotografie pentru revista Life, una dintre primele făcute în timpul conflictului. Imaginea surprinde puşcaşii marini americani mărşăluind printr-un canion, numit “Drumul de coşmar”, în timpul unei retrageri.

Spaţii separate, 1950. Această imagine în care apar chiuvete separate pentru albi şi negri a fost realizată de Elliott Erwitt. Un singur click a făcut fotograful pentru a arăta lumii rasismul adânc înrădăcinat în America anilor ’50.

Einstein cu limba scoasă, 1951. Arthur Sasse a fost norocosul care a făcut această poză în care geniul apare într-un moment de copilăreală, spunem noi, alţii spun de prostie senină. Fotografia a fost făcută în ziua când Einstein a împlinit 72 de ani. Plictisit să tot zâmbească, i-a scos limba lui Sasse şi astfel a devenit una dintre cele mai populare imagini.

Primul film 3D, decembrie 1952. O fotografie care arată evoluţia tehnicii, cu americani care urmăresc în premieră primul lungmetraj realizat în 3D, Bwana Devil.

Marilyn Monroe, NYC, 1954. Imaginea celebră a lui Marilyn, stând pe un grilaj al unei staţii de metrou, zâmbind pentru că rochia i s-a ridicat, a fost făcută în timpul filmărilor la The Seven Year Itch. Deşi o lume întreagă a admirat-o şi o admiră pe Marilyn şi în această fotografie, soţul ei de atunci, Joe DiMaggio, s-a înfuriat teribil când a văzut-o, iar cei doi au divorţat la scurt timp.

James Dean, plimbându-se în New York City, 1955. O fotografie pentru Life magazine, cu un James Dean prost dispus, umblând prin Times Square, o imagine ce surprinde toată intensitatea vieţii scurte a strălucitului actor.



Citiţi şi

Raiul de dincolo de alunecările de maluri

De ce nu a câștigat premiul Nobel pentru fizică “mama bombei atomice”?

All the Beauty and the Bloodshed

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro