Am visat-o pe mama

29 June 2024

“În ziua în care a murit mama, am scris în jurnalul meu: „A sosit o mare nenorocire a vieții mele”. Am suferit mai bine de un an după moartea mamei mele. Dar într-o noapte, în zona deluroasă din Vietnam, dormeam în coliba mea de la schit. Am visat-o pe mama. M-am văzut stând de vorbă cu ea și am avut o discuție minunată. Arăta tânără și frumoasă, cu părul curgându-i pe umeri. Era atât de plăcut să stau acolo și să vorbesc cu ea de parcă nu ar fi murit niciodată. Când m-am trezit, era cam două dimineața și simțeam foarte puternic că nu mi-am pierdut niciodată mama. Impresia că mama era încă cu mine era foarte clară. Am înțeles atunci că ideea de a-mi fi pierdut mama era doar o idee. Era evident în acel moment că mama mea este mereu vie în mine.

Art by Ken Heyman

Am deschis ușa și am ieșit afară. Întregul deal era scăldat în lumina lunii. Era un deal acoperit cu plante de ceai, iar coliba mea era așezată în spatele templului, la jumătatea distanței. Mergând încet în lumina lunii prin rândurile de plante de ceai, am observat că mama era încă cu mine. Era lumina lunii care mă mângâia așa cum făcuse atât de des, foarte tandru, foarte dulce… minunat! De fiecare dată când picioarele mele au atins pământul, știam că mama era acolo cu mine. Știam că acest trup nu este al meu, ci o continuare vie a mamei și a tatălui meu și a bunicilor și străbunicilor mei. A tuturor strămoșilor mei. Acele picioare pe care le-am văzut ca fiind picioarele „mele” erau de fapt picioarele „noastre”. Împreună, mama și cu mine lăsam urme de pași în solul umed.

Din acel moment, ideea că mi-am pierdut mama nu a mai existat. Tot ce a trebuit să fac a fost să mă uit la palma mâinii, să simt briza pe față sau pământul sub picioare pentru a-mi aminti că mama e mereu cu mine, disponibilă în orice moment.” ~Thich Nhat Hanh, No Death, No Fear: Comforting Wisdomn for Life (Fără moarte, fără frică: înțelepciune mângâietoare pentru viață)



Citiţi şi

În toate a fost frumusețe

Jurnal de Arizona: Dragă mamă

Ori ea, ori el…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
Tag-uri: , , ,

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro