Am trei copii și nu sunt, nici pe departe, părintele perfect. Recunosc că îmi fac mustrări de conștiința destul de des că, de fiecare dată, ar trebui să fac mai mult, să pot mai mult, să fiu mai mult. Pentru ei. Însă aceste mustrări se nasc din concluziile mele vizavi de mine și de copii, fără să intervină vreo terță parte, ca etalon de comparație sau punct de referință. Și este firesc să fie așa, căci fiecare are măsură corectă a sineului și a ceea ce face și are capacitatea să facă și, mai ales, a ceea ce dorește să facă.
Dar, în practică, lucrurile nu sunt chiar așa de… simple. Părinți, viitori sau posibili părinți suntem bombardați, mai ales on-line, cu o cantitate impresionantă de sfaturi, sugestii și rețete despre cum să ne comportăm cu proprii copii, în condițiile în care autorii acestora nu sunt nici medici, nici psihologi, nici profesori și unii nici măcar nu au, la rândul lor, copii pe pielea cărora să fi experimentat respectivele doctrine de parenting înainte de a le face publice.
Bineînțeles că spiritul critic și selectiv trebuie să intervină indiferent de ce citim sau de ce informație procesăm, însă mă gândesc la mămicile aflate la început de drum, bulversate de emoțiile, tensiunea și presiunea noii lor vieți și care sunt gata să urmeze și caii verzi de pe pereți dacă aceștia i-ar spune că doar așa nu mai plânge cel mic, de exemplu. Pentru aceste cazuri, prezența amalgamului de sfaturi, adesea contradictorii, reprezintă o adevărată capcană, mai ales că acestea sunt dublate, oarecum firesc, de îndemnurile înțelepte ale rudelor apropiate de sex feminin care cândva, în secolul trecut, și în cu totul alte condiții, parcă au fost și ele mame. E la mintea cocoșului, când judeci la rece, că specialiștii îți stau la dispoziție, însă nu sunt chiar la un click distanță, așa cum se găsesc milioanele de judecați de valoare, de experiențe fantastice și de participante binevoitoare din virtual, gata să te scoată din orice rahat, fie el și de bebeluș. Că tot veni vorba, sfaturile celelalte de la ce biberoane la ce scutece Pampers să folosești, astea chiar nu sunt deranjante. 🙂
Cât de periculoase sunt aceste păreri? Unele pot fi extrem de periculoase, cum sunt cele referitoare la automedicație. Când acestea devin trenduri și creează adepți, pericolul nu mai este unul la nivel individual, ci la nivel social. Oricât de avangardiste, tentante și aparent documentate sunt opiniile citite pe internet, dragi părinți, luați aminte și nu le urmați orbește. Chiar dacă nu sunt scrise cu intenții rele, de multe ori, rezultatele sunt dezastruoase, iar cei care suportă consecințele nu sunteți voi, ci copiii voștri. De aceea sfatul medicului pediatru sau al farmacistului e necesar și dacă e vorba doar despre vitamine sau complexe de vitamine și minerale pentru că așa ați citi sau auzit că e bine să le dai copiilor să se facă mari și frumoși. 🙂
Citiţi şi
5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.