După 25 de ani de la schimbarea regimului, comunismul primeste o lovitură și pleacă, poate, pe ultimul drum. Ar fi o știre pe care ar fi trebuit să o auzim mult mai devreme, în anii ’90, când toți eram mutilați și oripilați de perioada roșie prin care trecusem. Este o știre care surprinde astăzi, când mulți dintre români își castraseră sufletul și deja făceau planuri despre cum să îngroașe lungul șir al exilaților.
Este în tonul schimbării profunde a societății, pe care mai mult sau mai puțin o acceptăm, este meritul generației ’85-’95, neatinși de comunism, expuși (cu forța) la informație, a celor care nu iau bacul, care se îmbracă fistichiu, ascultă muzică de neînțeles și care este, de multe ori, privită cu superioritate.
Ei, cu Facebook-ul lor, cu tabletele și telefonele lor, cu selfiuri și statusuri, cu poze și cu filmulețe. Se spune ca este revoluția Facebook, aș spune ca este revoluția generației Facebook.
Tot acum dispare de pe scena o altă generație, pășim în sală și vom asista din ce în ce mai mult la cum voi preluați societatea, cu superficialitate pozitivă, cu biciclete și eșarfe, dezlănțuiți în toată lumea. Suntem noi, generația cu cheia de gât, ce încă vă mai privim superior, ce încercăm să vă învățam supraviețuirea, diplomația dualistă și arta complicității. Ne-am lăudat cu puterea noastră de adaptare, de muncă tâmpită peste program, cu lipsurile copilariei noastre și mai ales cu toate frustrările noastre transformate în calități. Am greșit față de voi.
Să ne iertați că am tăcut complice sistemului, că nu l-am schimbat și am preferat să ne adaptăm lui în așa fel încât să furăm partea noastră de șpagă. Pentru că generația noatră a inventat – ”dacă nu curge, pică”, ”mă ajuți să te ajut”, ”haideți să rezolvăm cumva”, ”hai să ne înțelegem”! Pentru că noi am inventat copierea în masă la Bac. Pentru că mulți dintre noi ne-am mutilat sufletul și am facut compromisuri la orice nivel – de la femeia care face curat și duce acasă o sticlă cu detergent pe săptămână, la șoferul care trebuie să te ciupească la carburant, la directorul care are salariu de mii de euro, dar decontează fals cheltuieli infime până la prim ministrul care a furat, a mințit, a plagiat, a jignit și ar fi scapat nepedepsit dacă nu erați voi.
Pentru că, statistic, 90% dintre noi am fi mințit, am fi furat, am fi plagit și am fi jignit, dacă eram în locul lui.
Generația noastră a uitat intelectualii și vă lasă moștenire o societate plină de ”vedete” – curve și interlopi.
Noi am inventat scuzele impotenței noastre – de la mici neajunsuri până la organizații din umbră parasecrete și superoculte. Noi am perfecționat bârfa, atenția la nimicuri și aruncatul vinei până la un nivel absurd. Într-o lumea ce ne-o doream dreaptă, tot noi am inventat nepotismul.
Poate noi am învățat mai bine, dar nu ne-a folosit la nimic, a trebuit să veniți voi cu exprimarea limitată, cu simțul scrierii atrofiat de prescurări și emoticoane că sa ne arătați calea dreaptă.
Să îi iertați și pe părinții noștri care nici în ziua de astăzi nu au înțeles transformarea ciudată la care au fost supuși decenii întregi și pe care astăzi, pentru că nu știm cum altfel, îi rugăm doar să nu voteze. Dar monstruozitatea societății de astazi nu a fost creată de ei, ei au suferit 50 de ani de comunism să construiască o societate pe care noi am vândut-o la fier vechi sau au donat-o complice străinilor.
Știu că voi aveți valori, că este mai important să vă placă slujba în sine și colegii, că este normal sa fie așa. Știu că vouă vă place să participați și ne-ați arătat acum. Știu că voi aveți lideri și mi-ați arătat că aveți altfel de lideri.
Să vă țină universul așa! Pentru că ne-ați arătat că puteți crede în Dumnezeu fără să îl huliți pe al altora.
Mulți dintre noi nu vom ști să ne bucurăm de reușita voastră, vom persista in societatea voastră, în casele noastre inutil de mari, în mașinile noastre exagerat de puternice, cu ideile noastre – deja retrograde. Să fiți blânzi cu noi!
Vă iubesc!
Citiţi şi
Invitație la filmul de scurt metraj REFRENUL COPILĂRIEI
Comunismul văzut în “Anul nou care n-a fost”
Trimisul special al lui Dumnezeu la Băicoi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.