“Oamenii cu așteptări foarte mari au o rezistență foarte scăzută și, din păcate, rezistența contează în succes.”
“Pentru mine, nici un task nu este sub demnitatea mea. Pentru că am spălat vase și am curățat toalete. Am curățat o mulțime de toalete. Am curățat mai multe toalete decât voi toți împreună și unele dintre ele erau … Pur și simplu nu pot să uit. Asta e viața.” Jensen Huang, CEO-ul Nvidia*, într-o sesiune la Stanford Graduate School of Business**
Iată ce a comentat jurnalistul Orlando Nicoară:
“Am pus special ambele pasaje din discursul CEO-ului Nvidia pentru că sunt legate și nu pentru că a avea succes înseamnă să cureți toalete.
Mesajul lui Huang este că pentru a avea succes trebuie să fii pregătit pentru orice, inclusiv pentru munca “de jos”. Să fii pregătit și să ai capacitatea de a te ridica de jos, de a te scutura și a merge mai departe. Dacă mai departe înseamnă să cureți toalete e ok, asta e viața și poate fi o oprire în drumul spre succes.
Drumul spre succes e format din multe eșecuri pentru că, structural, învățăm din eșecuri și foarte rar din succes, pe care-l acceptăm, natural, ca fiind ceva ce merităm.
Ieri (14.03), naveta Starship de la SpaceX a reușit să ajungă în atmosferă din a treia încercare. E cea mai grea, 5000 de tone, rachetă care a zburat vreodată. Prima încercare a fost eșec total, la a doua a crescut timpul petrecut în aer, ieri, au reușit să o ducă în atmosferă. Probabil, a patra oară, o vor prăbuși controlat, iar a cincea sau a șasea oară o vor ateriza controlat. Asta înseamnă să înveți și să progresezi din eșecuri.
La polul opus, succesul tinerilor fotbaliști.
Semnarea unui contract de peste 100.000 euro pe an atrage aproape imediat cumpărarea unei mașini de 150.000 euro. De ce? Pentru că nu-și pot gestiona succesul apărut foarte rapid, îl consideră ceva normal, pentru că ei cred că statutul lor e dat de mașina pe care o au în parcare și nu de ceea ce fac pe teren, pentru că nu gândesc în perspectivă și pentru că ei cred că o mașină scumpă atrage sexul feminin. Și ori nu e nimeni în jurul lor care să-i sfătuiască (părinți, impresari), ori nu vor să asculte (“știu eu mai bine”).
Cariera reală a unui fotbalist e de aproximativ 15 ani. Timp în care trebuie să acumuleze maxim, să-și investească inteligent banii câștigați pentru că nu toți pot deveni antrenori sau manageri. Să plătești salariul pe un an și jumătate pe o mașină care își pierde 20% din valoare în secunda în care ai intrat în ea e o greșeală născută din credința că succesul e meritat și va fi continuu. De aceea se pierd cei mai mulți, nu știu să-și gestioneze succesul, se înconjoară de anturaje greșite și fie “mor speranțe”, fie își cheltuie banii pe alcool, sex, droguri până își încheie cariera, ajungând faliți când ies la ”pensie”.
Pentru a gestiona succesul trebuie să “cazi” de câteva ori și să “cureți“ niște “toalete”. Să te ridici, să te scuturi de praf și să mergi mai departe. Ăsta e, de fapt, mesajul lui Huang.”
*Compania NVIDIA este evaluată la 2,2 trilioane de dolari, mai mult decât Amazon (1,83 trilioane dolari) și aproape de gigantul Apple (2,64 trilioane dolari).
**Universitatea Stanford este una dintre cele mai prestigioase din Statele Unite – ocupând locul al treilea în topul celor mai bune din țară, iar puținii studenți care sunt aleși să studieze acolo trebuie să plătească 62.484 de dolari pentru taxa de școlarizare premium, față de costul mediu de 26.027 de dolari pe an. (sursa wall-street.ro)
Citiţi şi
Ești gata să devii o super femeie la job? Iată secretul eficienței
6/24 sau drumul de la Dificultate la Excelență
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.