Inflamația este un simptom ce apare frecvent în majoritatea afecțiunilor de care suferă oamenii în prezent. Ea poate semnala diferite probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, artrita, obezitatea, astmul, alergiile, bolile cardiovasculare și altele. Pentru a preveni procesele inflamatorii este indicată schimbarea stilului de viață și, implicit, orientarea către o dietă mai sănătoasă.
Dieta sănătoasă poate ajuta în prevenirea inflamațiilor. Experții spun că principalele cauze ale acestor reacții sunt deficiențele nutriționale și dezechilibrele alimentare (ex. consumul prea mare de grăsimi).
Pentru a reduce inflamațiile trebuie evitate:
- Grăsimile trans, grăsimile saturate, produsele ce conțin grâu cu un conținut ridicat de gluten
- Excesul de ulei de porumb, ulei de soia și ulei de floarea-soarelui
- Băuturile ce conțin mult zahăr și înlocuitori de zahăr
- Alimentele procesate, produsele de tip fast-food
- Zahărul dar și consumul exagerat de carne
- Fructele și legumele cu un nivel ridicat de reziduuri de pesticide și altele.
Dieta sănătoasă ar trebui să conțină alimente precum:
- Ulei de măsline, nuci, semințe, caju, fistic
- Pește bogat în Omega-3, ca de exemplu somon sălbatic, macrou, hering
- Fructe și legume ce provin din culturi organice
- Cereale integrale.
Alte recomandări de la specialiștii în domeniul medical sunt cele legate de vicii. Ei spun că oamenii au tendința de a se îmbolnăvi din cauza stilului lor de viață neadecvat, care poate promova inflamațiile. De pildă, există studii care arată că obiceiurile alimentare incorecte pot afecta starea de sănătate, dar și indicații clare precum că fumatul, lipsa exercițiilor fizice și obezitatea pot crește riscul de inflamații.
La acești factori se adaugă și poluarea, toxinele, radiațiile electromagnetice, lipsa de somn, fumul, metalele grele, materialele plastice, solvenții.
De asemenea, oamenii trebuie să renunțe la doi factori importanți ce produc inflamații cronice și anume: stresul și consumul ridicat de alcool.
Cele mai bune alimente antiinflamatorii sunt:
- Fructele și legumele bogate în fitonutrienți bioactivi, care au polifenoli cu efect antiinflamator
- Rodia, strugurii (au resveratrol), boabele goji
- Ananasul pentru că are bromelină
- Curcumina are efect sinergic de reducere a evoluției inflamațiilor
- Ghimbirul are proprietăți medicinale, antioxidante, analgezice, stopează sinteza prostaglandinelor, leucotrienelor, tromboxanilor, agregarea plachetară
- Nucile și uleiul de in pentru că au acizi grași Omega-3 importanți pentru sănătatea sistemului cardiovascular
- Papaya deoarece are proprietăți vindecătoare și de reducere a proceselor inflamatorii
- Afinele au antioxidanți, antocianine care protejează celulele și inhibă inflamațiile
- Legumele cu frunze verzi au clorofilă, care are un rol important în menținerea sănătății ficatului; sunt indicate mai ales legumele bogate în vitamine B și C, minerale, calciu, fier (ex. varză, spanac)
- Ceapa și usturoiul pentru că au proprietăți antibacteriene, compuși antiinflamatorii și antibacterieni, ca de exemplu alicină, sulf, quercitină
- Consumul de fenicul deoarece este bogat în uleiuri esențiale, ce ajută în reducerea inflamației.
Masajul este o metodă prin care se reduce riscul de inflamație. Se aplică după efort intens, ca de exemplu după munca fizică sau după antrenament. De regulă, sportivii profesioniști fac masaj după fiecare antrenament. Prin masaj se previn procesele inflamatorii și se accelerează regenerarea mușchilor epuizați.
Cercetătorii au analizat aceste aspecte și au ajuns la concluzia că masajul oferă sănătate corpului, scade riscul de inflamație pentru că celulele eliberează mai puține substanțe mesager inflamatorii dacă sunt stimulate manual prin această terapie. În plus, masajul este o alternativă excelentă, naturală, la medicamentele analgezice care se iau de către cei care suferă leziuni sportive. Prin urmare, masajul are efecte pozitive, poate fi făcut de orice om care dorește o ameliorare a durerii, tensiunii musculare și prevenirea inflamațiilor și a disconfortului la nivel celular.
Conform unui studiu publicat de NCBI, cannabinoizii din planta Cannabis sativa sunt substanțe antiinflamatoare. Cercetătorii au făcut progrese mari privind farmacologia receptorilor din sistemul endocannabinoid – CB1 care se găsește predominant în creier și CB2 ce este prezent mai ales în celulele sistemului imunitar. CBD-ul este un ingredient non-psihoactiv din canabis și nu are efecte adverse (așa cum are THC-ul spre exemplu).
Așadar, utilizarea unui ulei CBD pentru inflamații e întotdeauna o idee bună întrucât este un produs 100% natural și nu are efectele secundare ale medicamentelor toxice. Pe lângă asta, uleiul de canabis este foarte eficient și în reducerea multor simptome: durere cronică, greață, insomnie, stări de depresie, anxietate și altele.
Citiţi şi
Ziua în care am divorțat de mama
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.