După metrosexual a venit lumbersexualul. Gata și cu recăpătarea virilității. Ce urmează, dacă lucrurile se petrec așa cum au pornit-o și așa cum deja se poate vedea în generația de 25 plus (alo, bărbatul de patruzeci și ceva, se aude?) este emergența unui nou model masculin, complet, sigur și deschis. Revine în prezent ceea ce am prețuit atât de mult în alte secole: the gentle man.
Dincolo de expunerile clasice, în tetrada sandvici – bere – telecomandă – meci, bărbatul ăsta emergent are curajul să exprime ceea ce simte, iar vulnerabilitatea asta înlocuiește vechile furii cu un nou curaj. Competiția aceea tâmpită în care măsurăm cine își umflă pieptul mai bine (moștenire a regnului animal) este înlocuită cu o deschidere pentru colaborare, în care abilitățile naturale se manifestă în mod activ, fără să fie subliniate cu tușele groase de tip a mea e mai mare. Omul ăsta contribuie cu tot ce știe el că are mai bun, atunci când are ocazia.
Fără să fie vreun pămpălău, acest bărbat are o putere interioară, latentă, care îl determină să evite concurența cu alții și, mai ales, cu femeia lui. O putere calmă, care îi permite să acționeze inspirat, să predea controlul altcuiva când acest lucru este oportun și, mai ales, să își mențină granițele neîncălcate și autoritatea neștirbită.
Este deschis să ofere iubire, să primească iubire și nu se sfiește să arate asta. Își poartă cu mândrie în brațe femeia sau copilul, fără să se teamă că asta i-ar putea afecta, în vreun fel, masculinitatea. Dimpotrivă. Rotunjirea afectuoasă a puterii prin blândețe trimite la modelul războinicului din triburile native americane, care nu își trădează natura nici când luptă pentru poporul, femeia sau familia lui, nici când plânge, îngropând morții, tristețea sau trecutul. Nu are nevoie să demonstreze nimic, căci banii, statutul sau potența nu sunt ceea ce îl definește. Își amintește de copilul lui interior, căruia îi permite să se joace, să fie trist sau agasat. În el, regăsești un echilibru minunat între matern, patern și copilăresc.
Mare curaj pentru un bărbat să funcționeze în această versiune nouă, în care s-a acceptat, s-a integrat și adoră ceea ce este – nu la nivelul de ego, ci la un nivel superior, de ființă.
Mare înțelepciune pentru femeia care îl formează – mamă de băiat sau parteneră de bărbat.
Pe Andreea o găsiți și aici.
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro. Îți mulțumim.
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.