Alexandra Stan, și acum ce faci?

18 June 2013

N-am ştiut că presa de profil o numeşte pe Alexandra Stan The Romanian Queen of Pop, după performanţa de a rămâne timp de şase săptămâni în topul Billboard SUA. Am aflat zilele astea, odată cu ştirile despre brutalitatea cu care a fost bătută de impresarul său. Deci, o regină sclavă…

Sunt două aspecte pentru care întâmplarea în sine nu poate rămâne simplu fapt divers, rejectat în categoria cancanuri şi mondenităţi.

Mai întâi, avem de-a face cu unul dintre primele cazuri mediatizate de sclavie modernă demascată în România zilelor noastre. Alexandra nu avea acces la contractele semnate de manageri şi nu ştia ce sume se încasează pe munca ei, o muncă epuizantă, pe care o făcea cu conştiinţa artistului care-şi respectă publicul. Tratată ca un pălmaş pe moşia stăpânului, nu i se permitea nici măcar o perioadă de refacere, deşi se plângea că nu mai rezistă. Când a îndrăznit să-şi ceară banii, a fost bătută cu pumnii şi cu picioarele, până a leşinat.

Al doilea aspect vizează violenţa unui bărbat împotriva unei femei. Cu toate că e prima dată când este agresată fizic, artista mărturiseşte cu năduf că vrea “să ştie toată lumea că îndură tratamente oribile de la el de un an”. Greu de presupus ce ascunde afirmaţia “m-a jignit în toate felurile posibile, nu numai prin cuvinte urâte”. Cert este că Alexandra face greşeala tipică a femeilor de a considera violenţă doar agresiunea fizică: “dar nu se compară faptul că îi spui unui om cuvinte urâte cu faptul că îl desfigurezi”. În realitate, violenţa psihologică pe care a îndurat-o nu a fost decât un pas premergător violenţei fizice şi i-a creat traume cu efecte mult mai adânci decât leziunile corporale. La aceasta, se adaugă violenţa economică, exercitată prin limitarea accesului la resursele financiare cuvenite.

Întrebarea este de ce o tânără talentată, iubită şi apreciată în lumea-ntreaga, este subjugată de un individ care îi controlează viaţa şi are grijă să îi amintească frecvent că e sclava lui? Şi aici aş emite patru ipoteze:

Prima este atît de facilă, încât am dubii dacă să o emit; totuşi, nu o pot exclude: Alexandra este atât de îndrăgostită de managerul ei, încât a refuzat să-l vadă cum e în realitate – un profitor, un fel de “peşte” care o livrează pe piaţă ca pe o marfă şi încasează pentru el profitul de 80%. Din această perspectivă, povestea ei seamănă supărător de mult cu cea a unei tinere scăpate dintr-o reţea de trafic de persoane.

A doua, onestitatea şi cumsecădenia dusă până la naivitate a unui om fundamental bun şi modest, aşa cum ni s-a arătat, chiar în aceste momente răvăşitoare, artista, care declară că nu e dificilă şi poate să îndure multe. Ba mai mult, spune că l-a iertat, că nu vrea să-l trimită în puşcărie, că răul fizic pe care i l-a provocat o va maturiza şi că nu poate uita că el a ajutat-o să ajungă în top.

A treia ipoteză e ceva mai subtilă, dar este specifică pentru o falie mai amplă a societăţii româneşti. În termeni simpli, când îi spui cuiva că e neputincios, persoana chiar devine neputincioasa. Cu alte cuvinte, desemnarea – felul în care cineva ne percepe si ne numeşte – duce la modificarea autopercepţiei – a imaginii pe care cineva o are despre sine. Astfel, numită “sclavă”, înjosită, neplătită, transformată într-o victimă, Alexandra şi-a interiorizat adânc această ipostază de victimă. Deja declară că îi este frică să spună ce i s-a întâmplat şi că s-ar putea repeta cu consecinţe mai grave. Foarte multe dintre femeile din România, care se confruntă cu violenţa domestică sunt în aceeaşi situaţie.

Cea de-a patra ipoteză este oarecum complementară asumării statutului de victimă şi încearcă să răspundă la întrebarea de ce artista a refuzat să depună plângere la poliţie împotriva agresorului şi a preferat să plece de la spital împreună cu el. În literatura de specialitate, se numeşte Sindromul Stockholm, şi defineşte comportamentul unei persoane care ajunge să îşi simpatizeze agresorul, după principiul “rău cu rău, dar mai rău fără rău”. De obicei, apare în situaţii limită de abuzuri şi privare de libertate, în care instinctul de supravieţuire construieşte un fals aliat în agresor, făcînd victima să găsească scuze pentru faptele lui josnice, să fie recunoscătoare pentru orice gest de omenie din partea lui şi ajungînd la o simpatie pentru el dusă până la identificare.

Sindromul Stockholm sau sindromul de ataşament paradoxal a fost definit astfel după ce, în 1973, în capitala suedeză, doi indivizi au atacat o bancă şi, timp de şase zile, au ţinut ostatici, sub ameninţarea armelor, patru funcţionari. Când au vrut sa-i elibereze, forţele de ordine au fost surprinse să constate că aceştia nu numai că se împotriveau, dar şi luau apărarea agresoriilor. Surprinzător, casiera a ajuns char să îl ia în căsătorie pe unul dintre atacatori.

Fenomenul identificării cu agresorul, greu de înţeles în condiţii normale, apare, aşadar, în perioade traumatizante. Impresarul Marcel Prodan a obligat-o pe Alexandra să muncească până la epuizare, ceea ce a făcut-o să leşine la mai multe concerte, a minimalizat-o, amintindu-i mereu că provine dintr-o familie modestă, a agresat-o verbal, psihic, fizic şi economic… a făcut-o să fie convinsă că supravieţuirea ei ca artistă depinde de el. Numai aşa pot să-mi explic de ce nu l-a denunţat şi îi caută scuze (“banii l-au făcut să-şi piardă minţile”)

De ce nu poate rămâne acest incident un simplu fapt divers? Vestimentaţia, coafurile, comportamentul, atitudinea persoanelor publice tind să fie copiate. E cel mai la îndemână mijloc al omului comun de a simţi că iese puţin din anonimat, identificîndu-se cu o vedetă. Alexandra Stan este un VIP cu mare aderenţă la publicul tânăr. Tocmai de aceea, în aceste momente, pe umerii ei stă o responsabilitate uriaşă: dacă va alege să nu depună plângere, multe tinere din ţara asta atunci când se vor confrunta cu violenţa psihologică, sexuală, fizică sau economică, vor ezita să denunţe agresorul şi îşi vor accepta umile şi tăcute statutul “firesc” de victime, într-o societate căreia îi tihneşte confortul patriarhal al celeilalte jumătăţi.



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Raluca / 22 June 2013 21:53

    In Romania, din pacate femeile sunt tratate foarte urat, de catre sot, prieten, si de ce nu de catre proprii parinti, la noi , bataia e rupta din Rai, trebuie sa taci si sa inghiti, ca te ai nascut femeie si sa nu cutezi sa ridici nici macar privirea ca si privirea e prost interpretata si sa nu care cumva sa iti spui parerea ca vei fi judecata ca feminista sau cine stie ce ti se poate intampla.

    Reply
  2. Alex / 20 June 2013 22:38

    Chiar incerc sa inteleg cum te poate forta cineva sa stai cu el…in cazul in care nu o tinea legata de calorifer (ceea ce presupun ca nu e cazul), nu imi dau seama. In acest context, sunt doua posibilitati:
    1. el se purta ca un ingeras cu ea, pana cand din senin s-a suparat si a batut-o; In cazul asta e de inteles ca ea nu a avut ce sa faca, sa depuna plangere, politia va lua masuri si gata.
    2. el se purta asa cu ea de mult timp si ea a tolerat; Tinand cont de faptul ca e responsabilitatea fiecaruia sa aiba grija de el si ea a stat sa suporte, nu inteleg de ce ar trebui sa fiu eu impresionat. Chiar nu are de ce sa ii pese cuiva de ea, daca nici ei nu ii pasa.
    Revenind la prima posibilitate, sunt de acord ca violenta impotriva femeilor e o infractiune grava ce trebuie pedepsita, dar presiunea trebuie pusa pe autoritati pentru inasprirea pedepselor. Alexandra Stan in contextul asta nu are nici un merit, decat ca poate luand bataie a adus in atentia oamenilor aceasta problema, deci iar nu inteleg de ce trebuie bagata in seama.

    Reply
  3. N. C Paulescu / 20 June 2013 20:12

    In primul rand Alexandra Stan nu este artista deoarece statutul de artist presupune mai mult decat ceva voce si ascpect fizic .
    In al doilea rand Alexandra Stan isi datoreaza tot succesul managerului ei , ea fiind doar imaginea muncii depuse .
    In al treilea rand , cred ca putea sa renunte la cele mai mici semne de agresiune sau de exploatare dar nu a facut`o pentru ca vrea sa se mentina pe calea usoara in viata .

    Reply
    • alin / 21 June 2013 8:27

      Paulescule, pitipoancele din ziua de azi te-ar contrazice. Pentru ele doar aspectul fizic conteaza la un om, si gata, este artist !!

      Reply
  4. adi / 19 June 2013 23:41

    mare atentie la limba romana. se scrie “greseala” nu “gresala”!

    Reply
  5. elena / 18 June 2013 23:26

    Mi se pare absolut teribil totul. Intotdeauna am evitat sa fac comparatii intre Spania si Romania, de data aceasta insa nu ma pot abtine, in Spania acest individ ar fi mers la inchisoare direct ( cu sau fara denuntul drei Alexandra Stan, care desi este o victima si trebuie tratata ca atare, ar trebui sa se gandeasca la impactul pe care atitutidea ei o poate avea asupra atator altor fete); mai mult decat atat ar fi fost chemata ca martor ( iar ca martor are obligatia sa spuna adevarul), ea si ceilalti : politisti, strainul care a ajutat-o intr-un prim moment, iar procurorul are obligatia sa acuze (cu singura exceptie cand e vorba de “falta= infractiune usoara2) . Nu pot decat sa ii doresc sanate si sa nu i se mai intample, iar daca totusi i se va mai intampla, ceea ce este foarte probabil , ii doresc ca macar sa se intample in Spania. Ps : inca o data, comparatia cu Spania o fac din cunostinta de cauza, cu tot respectul fata tara mea,si cu speranta ca legislatorul roman sa se gandeasca in a “copia” modelul spaniol, societatea romana cred ca are nevoie.Bravo Aurora Martin pt concluziile coerente, care in alte tari fac parte din motivarea unei reforme legislative in violenta domestica ( definita in sensul cel mai amplu posibil), motiv pentru care consider ca lipseste ceva: responsabilitatea este si a statului , care ar trebui sa ia masuri ; dpdv statistic Romania are de 4 ori mai multe cazuri de acest gen decat alte state din UE unde s-a actionat drastic,si asta in conditiile in care in Romania victimele aproape ca nu denunta, tocmai pentru ca atunci cand o fac societatea, in loc sa le protejeze, le acuza, iar pe agresori ii scuza. Ca fapt divers, in Spania exista tribunale specializate in domeniu, un politist raspunde non stop la apelurile ei, exista centre specializate informative, primeste un ajutor economic tocmai ca sa nu depinda de agresor, i se da o casa , temporar sau permanent in functie de gravitatea cazului- pedeapsa pentru agresor este considerabila pornind de la 6 luni de inchisoare, iar in majoritatea cazurilor procurorul poate acuza chair daca victima a retras plangerea, se pune un ordin de restrictie, pe care nici victima nu-l poate incalca- , )

    Reply
    • adi / 19 June 2013 23:49

      draga mea, in mama democratiilor rihanna a luat o pe coaja de la iubitel si toata cacealmaua s a mai transformat in cate milione in contul ei. cred ca barbatii care lovesc femeile sunt deplorabili dar de aici pana la a incerca sa sustii ca in romania lucrurile sunt lasate la voia intamplarii e cale lunga. si in romania exista programe si legi pentru femeile victime ale violentei casnice. asta isa nu schimba cu nimic mentalitatea romanesca care dupa cum vezi nu e doar romaneasca, dai peste ea si la mama democratiei in usa, asa ca nu exemplele tale spaniole cred ca sunt putin departe de subiect

      Reply
    • alin / 21 June 2013 8:32

      Elena, nu imi mai spune de Spania, de tari normale, ca imi vine sa ma sinucid cand stiu ca sunt nevoit sa traiesc in Romania. Aici e TARA JUNGLEI, nu a fost si nici nu va fi vreodata NIMIC MAI MULT. Astia suntem, niste Tarzani needucati

      Reply
  6. Rodica Grindea / 18 June 2013 19:43

    Cazul acestei tinere talentate mi se pare dramatic. Un bărbat care lovește o femeie, silind-o prin forța pumnului să-l păstreze lângă ea este mai demn de silâ și dispreț decât cel mai dezgustător animal. Ei cred câ tânăra ar trebui să-l acționeze în judecată, să rezilieze orice contract cu el (dacă trebuie, apelând tot la justiție) și în cele din urmă să se adreseze unui psiholog, care s-o ajute să iasă din dependența emoțională față de acel bărbat – ultima speță a mizeriei umane.

    Reply
  7. Vichi / 18 June 2013 18:14

    Alexandra este adevarat el te-a lansat dar 100% a fost talentul, munca si daruirea ta. Meritul este al tau. Trebuie sa-l dai in judecata sa nu mai pateasca si alte fete ca tine. In locul tau va fi o alta si o alta care vor suferi, trebuie sa pui capat prin actiunile tale acestui animal.Fetele de la Bambi si-au capatat banii in instanta. Il iubesti dar intrebarea este cum poti iubi un ANIMAL, un om fara suflet, un profitor si un nemernic. Mergi pana la capat sa se elimine acest mod de a se imbogatii impresarii pe seama voastra. Fii puternica si mergi pana la capat, fii altruista si ajuta si alte fete care patesc asemenea tie, crezi in munca ta , in talentul tau si sunt impresari onesti destui. Un gand bun.

    Reply
  8. zammi / 18 June 2013 18:03

    am rugamintea de a nu incepe si voi balacarelile de la TV-urile minunate ale noastre, sunt satul pana in gat sa aud de toate parasutele din asa zisul show biz-ul romanesc… nu poate spune ca ea nu a stiut ce bani incaseaza, tinand cont ca este de cativa ani pe piata. de ce nu spune ce a semnat, pe cat a semnat, cum a semnat… orice artist are un contract semnat, altfel pe ce ia banii? la negru??? hm..daca e asa, nu se numeste evaziune? vreau sa vad macar un spatiu public in care sa nu aud/vad mizeriile romanesti… daca se poate

    Reply
  9. elena / 18 June 2013 16:50

    Alexandra, am locuit in Toronto si te ascultam de multe ori intr-o zi pe radio cand conduceam, ma faceai mandra ca sunt romanca , pentru ca melodia ta Mr.
    Saxobeat era atat de apreciata in Canada.Tu si Eduardo Maya cu Stereo love Sa nu permitzi nimanui sa nu te respecte, esti o femeie frumoasa, tanara, un artist talentat si cunoscut si meriti tot ce e mai bun.Te felicit pentru curajul de a face public ce ti s-a intamplat, sa te refaci repede! Te iubim!

    Reply
  10. Daniela Iv / 18 June 2013 16:32

    Eva si Jorj, ma intreb voi la ce excelati? E atat de simplu sa minimalizezi rezultatele cuiva spunand ca “nu stie sa cante” etc. Credeti cumva ca managerul a fost cel care a interpretat melodiile, care a sustinut concertele, care a depus toate eforturile sau a fost cel care a negociat si a pastrat cea mai mare parte din onorarii?
    Ar trebui sa lasati de o parte frustrarile personale si, daca nu puteti posta decat mesaje “otravite” de nereusite voastre, sa le pastrati pentru voi! Noi, ceilalti, nici nu le apreciem, nici nu avem nevoie de ele!
    Alexandra, iti doresc multa sanatate si putere sa depasesti aceste momente, ai incredere in tine si in cei apropiati tie! Viata merge inainte, iar acel personaj merita si trebuie sa fie undeva in spatele gratiilor, pentru mult, mult timp!

    Reply
  11. Eva / 18 June 2013 13:59

    Deja e lansata si in Romania si in afara tarii.

    Reply
  12. jorj / 18 June 2013 13:07

    si mai e o varianta, anume ca ala ii da de mancare, ca ea nu stie sa faca nimic. 20% din cateva milioane, in conditiile in care tu nu stii nici sa canti, nici prea bine nu arati, nici nu dudui de inteligenta, poate fi ok.

    Reply
  13. raroma / 18 June 2013 12:58

    Vino in Italia Alessandra. Colaborez cu o Agenzie de Spectacol (speedy Art) care te poate lansa, farà sa “suferi “…

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro