Album de familie româno-britanic

10 April 2021

“În cei 155 de ani de existență a Familiei Regale a României, legătura cu Familia Regală a Marii Britanii a fost constantă, bazată pe admirație, afecțiune și respect, atât în dimensiunea sa oficială, reprezentând istoric cele două națiuni, cât și în cea privată, de familie. Este o legătură trainică, întinsă de-a lungul secolelor XIX, XX și XXI, cuprinzând cinci generații.

Carol I și Elisabeta efectuează prima lor vizită la Londra pe 7/19 august 1874, un moment important pentru relațiile tânărului stat român cu puterile vest-europene.

Cea mai recentă întâlnire a Majestății Sale Custodele Coroanei cu Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut loc în decembrie 2019.

Așa a început postarea pe pagina familia Regală a României. Să răsfoim împreună acest album.

  1. Carol I și Elisabeta efectuează prima lor vizită la Londra pe 7/19 august 1874, un moment important pentru relațiile tânărului stat român cu puterile vest-europene. Principesa Louise a Marii Britanii vine să-i viziteze la hotel încă din prima zi și scuză față de suveranii români pe mama sa, Regina Victoria, care se pregătea de plecare în Scoția și nu îi putea saluta. Suveranii sunt primiți cu căldură și prietenie de Albert, Principele de Wales, și de Ducele și Ducesa de Edinburg, părinții Mariei, viitoarea lor noră, pe atunci încă nenăscută.

Cuplul princiar român petrece trei săptămâni la Saint Leonard, aproape de Hastings, pentru o cură de băi de mare. Pe 6 septembrie, Carol I și Elisabeta au vizitat Oxford, iar Elisabeta s-a arătat complet încântată de universitate și de clădirile ei impozante.

Prin grija ministrului Apărării britanic, Carol I vizitează arsenalul militar de la Woolwich și o fabrică de torpile, a cărei producții este ținută strict secret.

Pe 7 septembrie, în cursul zilei, Principele Carol asistă la o conferință de la Royal Institution, ținută de Owen pe teme de zoologie. Royal Institution era atunci, ca și astăzi, sub patronajul reginei Angliei (pe atunci Victoria, astăzi Elisabeta a II-a). Conferințele de Crăciun au fost preluate și de Ateneul Român din București, după modelul londonez, iar astăzi ele au ajuns la ediția a 5-a și sunt sub patronajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei.

În seara de 7 septembrie 1874, Lordul Primar al Londrei oferă, la Guildhall, un dineu pentru Carol I și Elisabeta, care iau parte în mijlocul a 400 de invitați. Suveranii români părăsesc Londra și Marea Britanie după o lună, pe 8/20 septembrie 1874.

  1. Relațiile diplomatice dintre Principatele Române Unite și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei au fost stabilite la 20 februarie 1880, sub domnia Principelui Suveran Carol I și a Reginei Victoria.

  1. La 7 mai 1924 începe una dintre cele mai importante pagini de politică externă a domniei lui Ferdinand I, care efectuează o vizită de stat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, însoțit de Regina Maria. Suveranii sunt primiți cu toate onorurile, militare și civile la Londra de către Regele George al V-lea și de Regina Mary. În capitala Angliei, suveranii au luat parte la o ceremonie religioasă la Westminster Abbey, au locuit la Palatul Buckingham și au fost invitați de onoare la fastuosul banchet oficial pe care îl dă, la vizitele de stat, Lordul Primar în străvechea Guildhall. Ea a avut loc la 13 mai 1924 și a numărat 850 de invitați.

Regele Mihai și Principele Philip, născuți în același an, 1921, petrec mai multe vacanțe în România, la Mamaia și la Sinaia.

  1. Regele Carol al II-lea merge la Londra la funeraliile Regelui George al V-lea (care a murit pe 21 ianuarie 1936), însoțit de ministrul de Externe, Nicolae Titulescu.

Anii 1930. Regele Mihai (pe atunci Mare Voevod de Alba Iulia) se întâlnește de mai multe ori cu Principele Philip în vacanță, la Villa Sparta, acolo unde Regina-Mamă Elena locuia în exil, lângă Florența.

  1. Regele Carol al II-lea a vizitat oficial Londra, invitat de Regele George al VI-lea. A luat parte la vizită Principele Moștenitor Mihai. În decursul acestei vizite, Regele Carol al II-lea a fost distins cu Ordinul Jartierei, iar Principele Mihai cu Marea Cruce a Ordinului Regal Victorian.

  1. Regele Mihai a plecat la Londra, însoțit de Regina-mamă Elena, pe 12 noiembrie 1947, pentru a participa la căsătoria Principesei Elisabeta, moștenitoarea tronului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Au rămas în străinătate mai mult decât era prevăzut, probabil datorită întâlnirilor dintre Suveran și logodnica sa, Principesa Ana de Bourbon.

1947, căsătoria Principesei Elisabeta cu Principele Philip. 1948, căsătoria Regelui Mihai cu Regina Ana.

  1. Principesa Elisabeta și Ducele de Edinburg vizitează pe Regina-mamă Elena la reședința sa de lângă Florența.

  1. La 4 martie 1948, la Londra, Regele Mihai a declarat public despre abdicarea forțată: “Acest act mi-a fost impus cu forța, de către un Guvern instalat și menținut la putere de o țară străină. Înlăturarea monarhiei constituie un nou act de violență în cadrul politicii de înrobire a României. În aceste condiții nu mă consider legat în nici un fel de acest act, care mi-a fost impus. Cu credința nestrămutată în viitor și animat de același devotament și dorință de muncă, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil”.

Anii 1950-1980. Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta, copii, apoi adolescenți, se întâlnesc mereu la reședințele regale din Marea Britanie.

  1. Familia Regală revine la Londra pentru festivitățile Nunții de Aur a Reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh, în luna noiembrie. Regele Mihai I și Regina Ana sunt găzduiți la Palatul Buckingham, iar Principesa Moștenitoare și Principele Radu locuiesc pe Iahtul Britannia.

  1. Regele Mihai, însoțit de Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu face prima vizită regală NATO la Londra, începând cu 21 martie.

Custodele Coroanei și Principele de Wales la Palatul Elisabeta, 2012.

  1. Regele Mihai, însoțit de Principesa Moștenitoare și de Principele Radu, ia parte la Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, la Londra, Windsor și Ascot în lunile mai și iunie. În același an, Regele Mihai este sărbătorit în noiembrie la Guildhall și la Royal Savoy Chapel la Londra.



Citiţi şi

Prințul Charles

Balcica

Alegem Europa sau ieșim din civilizație

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro