Ajutor, iubesc și doare!

4 June 2019

Te salut, dragă cititorule! Pe 28 mai, la celebrarea unui  an de viață prin citit a clubului de citit din Galați, subiectul discuțiilor a fost “Ajutor, iubesc și doare”, cartea scrisă de Andrei Vulpescu și Gabriela Dumitriu. La lansarea ei a fost și Andrei, pe care l-am ascultat mai bine de o oră și am reținut câteva idei, pe care vreau să le împărtășesc cu voi, pe principiul “dar din dar se face rai”.

O doamnă l-a întrebat cum arată un om curat emoțional. Andrei a spus că este omul care a lucrat cu el, care s-a tratat, s-a dezvoltat. Vă las mai jos câteva pastile de igienizare emoțională, să vă fie de folos!

– Autonomia, inițiativa și încrederea într-un om se cultivă până la vârsta de 6 ani. Dacă nu se întâmplă așa, adultul va crede că lumea este un loc agresiv, va deveni temător, va deveni dependent. Fie de un părinte, fie de un partener. Autonomia înseamnă crearea unui univers propriu, preocupări. Pastila nr.1 – Educă-ți copilul autonom și încrezător!

– Relațiile se termină deseori și nu bine. Se lasă cu suferință. Ce faci când ești jos? Te coalizezi cu o altă persoană care suferă, îl lași să intre în spațiul tău personal și construiești o poveste. Te îndrăgostești pentru că te înțelege. Nici unul nu este OK și evident că povestea nu se va termina bine. Pastila nr.2 – Fii curat emoțional înainte de a intra într-o relație.

– Fii în permanență conectat cu cei din jur, păstrează viu muşchiul relaționării cu ceilalți oameni, ca să nu se atrofieze. Relaționează ușor, cum fac copiii în parc când vor să se joace. Ei întreabă: vrei să te joci cu mine?  Nu te duce în club ca să uiți de tine, nici ca să cunoști pe cineva, doar să auzi pe cineva și să fugi de tine. Crește-te emoțional. Pastila nr.3- Vrei să mă cunoști (să te joci cu mine)?

– Ce simți despre asta? Nu am fost educați să simțim, eram întrebați cum ne simțim doar când eram palizi. Trebuie să învățăm asta. Să răspunzi: sunt furioasă, sunt relaxată, sunt așa și pe dincolo. Pastila nr 4- Să intri în contact cu tine.

– Ce rol îți atribui în relația de cuplu? Ești copil (ai nevoie de ajutor), ești părinte (ai nevoie să ajuți), ești adult (cauți soluții)? Iți pui ție suzetă și pampers sau îi pui celuilalt? Pastila nr. 5 – Dacă ești adult, te conectezi la nevoile celuilalt și încerci să comunici cu el.

– Știi ce îți dorești de la viață, ce puncte forte ai și ce defecte. Nu repeți în viața ta tiparul văzut acasă, la părinți. Te cunoști suficient încât să nu îți trăiască altcineva viața. Îți dai frecvent un reality check, în care îți analizezi comportamentul și constați că uneori ești nașpa. Nu ești genul care să te comporți cum ar vrea să te vadă altul, nu-i așa? Pastila n. 6 – Să  rămâi autentic, iar ăsta este un proces de învățare, care durează nonstop.

– Procesul de îndrăgostire este ceva pe care nu poți pune mâna. Vezi pe cineva, și se activează stimulul vizual, apoi o/ îl auzi vorbind, te apropii, începe chimia și deci îndrăgostirea. Nu ține mult, până se consumă hormonii. Apoi începe să doară și să suferi. Pastila nr. 7 – Dacă suferi, se numește că iubești? Ajutor, iubesc și doare!

– Cum scapi? Te schimbi. Te reconstruiești, te dezvolți. În ce? În autonomie, în preocupări interesante, în lărgirea cercului de prieteni, în a afla ce îți place și începi construcția. Pastila nr. 8 – Să îți oferi singur/ă o stare de bine.   

– Ștergi praful de pe emoții, renunți la balastul celor negative pe care le tot cari după tine. Îți reamenajezi casa, schimbi drumul spre birou zilnic, schimbi poziţia patului în care ai rămas singur/ă. Trântești de pământ obiceiul de a fi doi la număr. Pastila nr. 9 – Spargi obiceiurile și îți faci amintiri noi.

– Ți-e frică de singurătate. Ești într-un veșnic șantier cu relația, tragi de ea. Ești abuzat/ă, dar nu pleci. În singurătate, dai de tine. Dacă nu te simți bine cu tine? Nu, nu recunoști nimic, nici în fața Marii Adunări Generale a conștiinței tale! Mai bine stau… sau plec?- Pastila nr. 10- Nu lucra la relație, lucrează la tine!

 

Citiţi şi Am nevoie de psihoterapie

Ar mai fi multe pastile de prezentat, dar s-ar face de-o farmacie. Vă recomand cartea, din care luați cu apă și cu litere de-o șchioapă, în doze mici, dar egale, zilnic! 🙂

Guest post by Monica Bulgaru

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Cu ce m-am ales în viață

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Ciutacu Ioana / 5 June 2019 15:58

    Interesant

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro