Fața reprezintă, pentru fiecare dintre noi, una dintre părțile corpului de care avem cea mai mare grijă. Ne dorim ca în fiecare moment aceasta să fie perfectă, fără riduri sau urme de oboseală, să strălucească la lumina soarelui și să nu aibă nimeni ceva de reproșat în privința sa. Vrem ca aceasta să rămână întipărită în mintea celor care trec zilnic pe lângă noi. Practic, o putem asemăna cu o carte de vizită.
Ce se întâmplă, însă, dacă nu este așa cum ne dorim? Dacă are anumite semne ce apar deodată și care nu se estompează de la sine într-un timp relativ scurt? Ei bine, cunoscute și sub numele melasmă, petele de pe față reprezintă o afecțiune comună a pielii. Acestea sunt de culoare închisă sau deschisă și mult mai frecvente în cazul femeilor decât în cazul bărbaților.
Dizgrațioase și greu de trecut cu vederea, pigmentările feței constituie pentru pacient un motiv major de disconfort, iar pentru medic o spinoasă problemă de diagnostic și tratament.
Care sunt simptomele petelor pe față?
Așa cum reiese și din denumirea uzuală a acestora, petele pe față se manifestă prin pigmentarea pielii din zona obrajilor, frunții, nasului și bărbiei.
Petele pe față nu fac niciun rău fizic, dar psihic pot crea un disconfort important din cauza modului în care vă fac să arătați.
De ce la ce pot apărea petele pe față?
Cauzele pigmentării feței sunt cel mai adesea obscure, dar de stabilirea lor depinde eficacitatea tratamentului. Petele brune apar adesea în cursul sarcinii – binecunoscuta mască gravidică, numită medical melasmă. Alteori, cauzele sunt lumina soarelui ori reacția la diverse substanțe aplicate pe piele, cum ar fi uleiul de bergamotă din unele parfumuri. Unele infecții locale pot lăsa pete reziduale pe pielea delicată a feței, dar și tulburările endocrine sau unele medicamente pot duce la anomalii de pigmentare.
Cum pot fi tratate petele pe față?
Opinia competentă a medicului dermatolog este foarte importantă în stabilirea exactă atât a cauzelor afecțiunii, cât și a tratamentului adecvat. Acesta urmărește în mod uzual distrugerea melanocitului prin agenți de albire sau depigmentare.
Laserul de tip pulsat acționează specific pe celula pigmentară fără să distrugă țesuturile învecinate și fără a lăsa cicatrici. După doar 2-4 ședințe petele brune benigne superficiale dispar, însă laserul nu este eficient la tratarea pigmentului aflat în adâncimea dermului.
Mai multe informații, aici.
Citiţi şi
După ce criterii ne alegem portofelul din piele
Dacă te face să te simți bine, atunci această terapie e bună
Trei afecțiuni ale pielii mai puțin cunoscute
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.