Ai eBook, n-ai parte! Cum putem ajunge să nu mai deţinem nimic din tot ce avem

9 April 2019

Vestea că Microsoft va pune lacăt serviciului eBook Store a picat ca un trăsnet pe abonaţii care îşi creaseră, contra cost, propria lor bibliotecă online. Totuşi, pentru a scăpa de eventuale contestaţii, compania i-a informat pe foştii clienţi că îşi vor primi banii înapoi, ceea ce denotă că numărul acestora nu era oricum foarte mare.

Însă, situaţia naşte o mare dilemă în rândul cititorilor de e-book-uri: de ce un bun cumpărat online nu poate rămâne în posesia lor? Site-ul BBC a încercat să ofere o explicaţie raţională, dar a ajuns la o previziune sumbră.

În realitate, cărţile online nu sunt proprietatea noastră. Singurul privilegiu la achitarea unei sume de bani este acela al primirii permisiunii de a le citi. Astfel, accesul poate fi ridicat la fel de uşor, în baza nerespectării sau neîntrunirii condițiilor pe care orice client este nevoit să le accepte înainte de efectuarea tranzacţiei. În această ipostază se află acum clienţii Microsoft eBook Store, care au rămas fără colecţiile adunate în ultimii ani.

Întâmplarea este însă una cu bătaie mai lungă. Ne reaminteşte faptul că într-o societate care s-a mutat în mediul online, cedăm tot mai mult dreptul la posesiuni, chiar şi dintre cele mai mărunte, iar o dată cu ele şi părţi din identitatea şi personalitatea noastră. Microsoft eBook Store funcţiona după reguli pe care le aplică şi alte shop-uri similare, precum Amazon, Apple, Kobo, Barnes sau Noble, aşa că un episod identic poate avea loc în viitor. În acelaşi timp, toate platformele online de unde pot fi achiziţionate cărţile împiedică transmiterea operelor, ceea ce înseamnă, din nou, anularea uneia dintre cele mai mari bucurii ale unui cititor împătimit: împărtăşirea unei lecturi bune.

Citiţi şi N-are cărţi în dormitor? Nu te culca cu el!

Desigur, sistemul de control este justificat de respectivele companii ca o măsură de prevenire a pirateriei şi ca o metodă prin care autorii să îşi vadă munca remunerată aşa cum se cuvine. Practic, un rău necesar.

Aşadar, situaţia poate fi explicată logic şi mulţi dintre noi putem fi de acord cu ea. Însă odată cu boom-ul anunţat de introducerea tehnologiei 5G, experţii preconizează că multe dintre aspectele vieţii noastre se vor schimba. Tot mai multe obiecte casnice vor fi interconectate, iar pentru fiecare dintre acestea, probabil, vor fi necesare anumite licenţe.

În context, dispariţia unei cărţi dintr-o bibliotecă online poate părea cel mult un act rău-intenţionat, dar cum vom reacţiona dacă şi alte bunuri personale vor înceta să mai funcţioneze din cauze similare? E normal ca giganţii din tehnologie să aibă în continuare dreptul de a ne lua lucruri pentru care am plătit, doar pentru că nu şi-au scos banii pe care îi aşteptau?

Sursa

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.



Citiţi şi

România, paradis, coșmar

Tot ce trebuie să știți despre seria de telefoane Samsung Galaxy S20

Minunata și penibila lume nouă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro