Ai cu cine, da’ n-ai ce!

10 December 2016

Am simțit o tresărire, un mic șoc în chimia mea interioară, mâine sunt alegeri, deja! Șoc și groază! Nu tu afișe, nu tu bannere cât blocul, nu tu un pix, o brichetă, un fular, ceva, că-i gerul mare, nimic de Moșu’, nici că am simțit campania asta.

Până nu de mult, eram mare activistă. În studenție credeam că x din partidul Y va scăpa România din ghearele răului, apoi au mai trecut anii și nu mai eram atât de sigură, tânăr idealist (acu’ hipster, parcă) mergeam din inerție și zbieram peste tot să votăm cu ai mei că-s mai buni. În fine, aveam o idee clară, cam fixă, da’ era conturată cumva. Mi-a trecut, mi s-a luat și am făcut un pas într-o parte, dar nu în altă parte. De ce mi s-a luat, știți și voi, sunt multe motive care seamănă mult cu ale voastre și uneori îți mai iei o pauză de analiză. Acum, s-a făcut deja sâmbătă, imediat se face dumnică și eu habar nu am cu cine votez…

vot-tineri

Da, frate, eu, activista, habar nu am cu cine. Parcă nici nu-mi vine să mă duc, asta e starea generală, să stăm toți cu ceaiul într-o mână și cu telecomanda în cealaltă, să zappăm tensionați de pe un canal pe altul și, la final, să spunem că iar au ieșit nemernicii ăia. Păi da, da’ ăia nu ies singuri, îi Votează ăia care se duc la vot. Deci, mă duc! Mă duc și votez, da’ cu cine puii mei? Unii spun că nu sunt politicieni și că fac un alt fel de politică, cum vine asta, nu ești medic, dar operezi, nu ești cizmar, dar pui flecuri? Alții susțin că sunt de dreapta, dar au clar strategii de stânga și invers, cel mai mișto e că unii au spus că în partidul lor sunt și de stânga și de dreapta, dar că nu se ceartă ei de la ideologie, pam, pam! Mai sunt iepurașii, cum să nu-i iubești? Vechile partide, îmbătrânite în strategii de campanie (golăneală cu stil), dându-și seama că pierd teren, au creat partidulețe satelit, mici și drăgălașe, curate ca lacrima, altfel de partide cu oameni noi (luați dintre cei vechi), cu idei noi și cu strategii sănătoase, ce nu spune partidul mare, dă pe goarnă ăla micu’. Cum să nu-i iubești, băi, nene? Au strategie greii, și-au păstrat nucleul dur și au creat sateliți pentru dizidenții care nu s-ar duce la concurență, dar nici cu ei n-ar mai vota. Alții spun că uniți salvăm ce vrem noi, unii dau salarii mai mari, alții nu dau că nu sunt populiști. E ofertă serioasă, zic câțiva că ai cu cine, că de data asta e altceva, unii chiar își cer iertare pentru că nu au putut din motive de grea moștenire și tot așa.

Fără glumă, ai cu cine, da’ n-ai ce! Prea puțin am auzit de un proiect clar de țară, prea nu am auzit despre cum vor face să-i aducă acasă pe românii muncitori pe afară, nu am văzut soluții clare pentru încurajarea creșterii natalității, nu am înțeles nimic din cum și când vom avea autostrăzi, nici nu știu dacă își dau seama că România se depopulează. Deci, ai cu cine, că e multă lume pe buletinele de vot, cum spune românul: multă lume, oameni puțini. Pentru oamenii ăia puțini, amestecați printre lumea de partid sau ONG (după caz), pentru ăia voi ieși mâine la vot!

Nu vreau să fiu cârcotaș de meserie, nu vreau să fiu nedreaptă, în politica românească sunt și oameni de treabă, sunt și tineri care cred în România, oameni frumoși și capabili, sunt speranțe, putem să le dăm o șansă! Nu alergați după cai verzi pe pereți, nu așteptați miracole, nu vă lăsați manipulați, căutați pe liste oamenii despre care credeți lucruri de bine, dați o șansă viitorului și nu stați în casă! Data viitoare, implicați-vă, candidați, semnați petiții, comentați, nu lăsați răul cel mai mic (votat în mod tradițional în România) să triumfe, sancționați partidele și politicienii care v-au dezamăgit, nu vă lăsați păcăliți, nu toți politicienii sunt corupți, nu toți cei „vechi” sunt răi și nu toți cei „noi” sunt buni! Noi decidem! Chiar așa este, noi decidem! Dacă ieșim mâine din casă….

Și totuși, eu cu cine votez?!

Nu-mi spuneți, s-a încheiat campania! ?

Succes, România mea !

Guest post by Cristina Timariu

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Eu cu cine votez?

Jurnal de Arizona: Dragă singurătate

Dragul meu, plăcerile costă…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro