Adolescent talentat, la asta vizezi?

2 August 2022

Câteva rânduri de conștientizare pentru aceia aflați la vârsta regăsirii de sine, căci în ultimele aproape trei decenii, infractorii predominant cu vârste între 15 și 30 de ani, au folosit un spațiu nou, fără limite fizice, unde a fi delincvent a creat iluzia că nu poți fi condamnat. Așa a apărut criminalitatea cibernetică.

În realitate, fiecare dintre “actori”, ascuns în spațiul virtual, interpretează un solo care îi va aduce o vreme faimă și bani în această nișă, dar care mai devreme sau mai târziu se va transforma într-un solo după gratii.

ADOLESCENT TALENTAT, LA ASTA VISEZI?

“Spațiul cibernetic: un solo în spatele gratiilor, când super-eroul este înlocuit de un delincvent de drept comun

Pentru un tânăr de 20 de ani, ce poate fi mai tentant decât să găsească o modalitate de a acționa de la distanță și de a câștiga bani? La acea vârstă, când nu ești sigur la ce să te aștepți de la viitor, dar vrei să ții pasul cu apropiații tăi, ar putea părea că lucrurile nu sună cu adevărat „ilegal”, atât timp cât identitatea făptuitorului nu poate fi dovedită cu ușurință și, prin urmare, nu există claritate cu privire la jurisdicția în care se încadrează infracțiunea.

Așa au apărut infractorii cibernetici. În ultimele două decenii, ei au folosit un spațiu nou, fără limite fizice, unde a fi delincvent a creat iluzia că nu poți fi condamnat.

În realitate, fiecare dintre ei, ascuns în spațiul virtual, interpretează un solo care îi va aduce o vreme faimă și bani în această nișă, dar care mai devreme sau mai târziu se va transforma într-un solo după gratii.

O astfel de persoană ar fi putut deveni orice ar fi dorit, atât de multe aptitudini i-au fost oferite. În schimb, acesta va fi momentul său unic de a fi în lumina reflectoarelor. Dar este adevărat, pe scena publică, nu doar în ascunzișul spațiului cibernetic.

La un moment dat în viață, orice copil ar putea dori să joace rolul unui super-erou. Experții în profilare penală spun că uneori copilul vede deja unul în familie, dar care nu răspunde unor nevoi emoționale. Prin urmare, se poate întâmpla ca acest copil să ajungă să joace un personaj negativ la rang de artă. Când are loc acest punct de cotitură, depinde de la caz la caz.

ADOLESCENT TALENTAT, LA ASTA VISEZI?

Un hacker este curios și se remarcă prin dorința de a învăța. Unde este pragul de la etic la delincvent?

Povestea din spate nu poate fi niciodată pe deplin dezvăluită, din simplul motiv că piesele dintr-un puzzle atât de mare sunt ca firele de nisip pe o plajă: depind de sol, de condițiile meteorologice, dar și de propria interacțiune cu mediul înconjurător.

Este ca atunci când ai încredere că cineva s-a născut cu talent, dar alege să devină cunoscut, de exemplu, ca un criminal în loc de chirurg.

S-ar putea să fie adevărat că ai avut ghinion să studiezi un domeniu ai cărui specialiști nu sunt căutați, pentru că fiecare timp istoric are trendul lui…, prin urmare, de multe ori este vorba de alegerea modului ușor, în loc să te zbați să devii cunoscut, de exemplu, ca inginer. în mecatronică și robotică.

Pragul de la etic la delincvent este unul subțire, așa că ne-am obișnuit să vorbim despre “pălării” negre, albe și chiar gri în materie de hacking.

Un hacker este curios și se remarcă prin dorința de a învăța. Un hacker desfășoară o muncă solitară, fiind răbdător, meticulos și mereu gata să descopere ceva. Un hacker nu trebuie să acționeze în detrimentul altora.

Toți își doresc ca talentul lor să fie recunoscut, dar unii dintre ei decid să fie în centrul atenției pentru un solo ilegal. În majoritatea cazurilor, ei presupun de la bun început că, mai devreme sau mai târziu, “interpretarea” va deveni un solo după gratii.

ADOLESCANT TALENTAT, LA ASTA VISEZI?

Câteva informații din culise

În cazul hackerilor, cel mai adesea și poate în primul rând este vorba despre EGO-ul lor. Un ego care simte nevoia să fie recunoscut ca lider de piață. Pe de alta parte, aceasta ar putea genera și greșeli de diletant: asa a fost în cazul lui Mihai Ionut Paunescu. La 19 iulie 2022, cetățeanul român și lituanian cunoscut sub apelativul „Virus” a fost extrădat pentru operarea serviciului „Bulletproof Hosting”, care a facilitat distribuirea de malware distructiv. Fugea de 10 ani, când după ce a fost prins, a plătit cauțiunea și s-a “rătăcit”. La acel moment, s-a dovedit că a lăsat urme publice semnificative, care indicau în mod clar modul său de operare în diverse medii.

Tot așa a fost prins Mitnick, poate primul super-erou al hackerilor de pretutindeni. În 1995, Mitnick a fost arestat pentru că a furat cod de computer de la o serie de companii de înaltă tehnologie, inclusiv Sun Microsystems, Nokia și Motorola Corporation. A pledat vinovat și a petrecut aproape cinci ani în închisoare. A rămas în urma lui această carte, intitulată “Arta înșelăciunii”, despre controlul elementului uman al securității, și care descrie ce trebuie să facă un expert în tehnici de inginerie socială pentru a profita de oameni ca să obțină informații, cu sau fără utilizarea vreunei forme de tehnologie. Autorii sunt Kevin D. Mitnick însuși, William L. Simon, iar prefața este scrisă de Steve Wozniak.

Pentru aceia care doresc să afle mai multe, un articol interesant poate fi găsit aici: 6 Famous Hackers that Got Caught, iar câteva rânduri dedicate celor mai “performanți” hackeri femei, aici.

Pentru a descoperi părerile hackerilor adevărați, experților în securitate, jurnaliștilor și politicienilor, recomand podcastul de securitate cibernetică https://malicious.life/ unde se pot doar citi poveștile puțin cunoscute din istoria securității cibernetice, atașate fiecărui joc care poate fi accesat.

Grupuri interesante pe platforma LinkedIn: Cyber Security Forum Initiative – CSFI, Ethical Hacker, Cyb_detective #OSINT hacks, tips and tricks

Educație / Știri / Instruire în domeniu

În România, am remarcat inițiativa de a conștientiza populația despre navigarea în spațiul cibernetic și de a populariza conceptul de hacker etic la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) – pe platformele Facebook sau LinkedIn. Știrile săptămânii din #cybersecuritypot fi urmărite aici și laud inițiativa. Urmăriți și aici

Pe Octavia o găsiți și aici

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

„Profesorul e profesor”, nu e “glugă de coceni”

Reversul Creației

Daruri în culori

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro