Adieu “mademoiselle”!

17 March 2012

Din 2012, în Franţa, este interzisă folosirea în toate documentele oficiale de stat varianta românească pentru “domnişoară” care, pasămite, este sexist şi discriminează femeia prin asimilarea cu statutul de nemăritată sau, şi mai grav, de virgină, pe care era obligată să-l declare.  

Am încercat să înţeleg de unde a venit supărarea ce a generat efortul organizaţiilor feministe de a alunga “domnişoară” din vocabular şi din tot soiul de formulare unde apărea ca opţiune de bifat, alături de “domn” şi “doamnă”. Pentru că statutul de domnişoară mi se pare că este mai uşor de asociat cu clamata independenţă faţă de bărbaţi decât cel de doamnă.

Dacă apelativul acesta, vechi de pe la 1690, care nu cred să fi fost vreodată oferit şi luat altfel decât ca pe o dovadă de respect ori ca pe un compliment când era adresat unei femei ce încă părea tânără, a ajuns motiv de campanii, proteste, dezbatere publică şi, finalmente, să fie înlăturat, atunci chiar nu mai sunt alte probleme de gen.

Ciudat îmi pare şi că tocmai în Franţa s-a pornit această mişcare feministă, acolo unde menajul în trei este aproape o instituţie. Să fi fost oare de fapt mişcarea “celorlalte femei” care doreau egalitate în drepturi cu soţiile? 🙂 E doar o presupunere, pentru că nu ştiu dacă militantele erau, după proaspăt abolita convenţie socială, “doamne” sau “domnişoare”. Dar o bănuială tot am, dacă tot s-a susţinut că “mademoiselle” ar cauza complexe de inferioritate…

Vă las cu Patricia Kaas. Cum ar suna “Madame chante le blues”? 🙂



Citiţi şi

Ce făcuseră mamele noastre de nu ne lăsaseră nicio avere?

“Femeia pe care trebuie să o știm” – trimite-ne povestea ei

Titlul cărții e cheia acestei fotografii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Yocahana / 2 April 2012 13:57

    Sa se aplice in toata Europa decizia asta…mi se pare pertinenta, corecta si de bun simt…M-am gandit intotdeauna ca statutul de ‘doamna’ nu ti-l da faptul ca ai o verigheta pe deget ci atitudinea, educatia, feminitatea si etc. a ficarei femei, in plus cand te adresezi unei femei trecute de 45 de ani cu apelativul ‘domnisoara’ iara’ mi se pare jignitor sau hai!!! nepotrivit…ptr ca lumea deja o priveste ca pe o ‘fata batrana cu dintii de lana’ … exceptie fac oparitele fostele comuniste care adora sa fie apelate astfel…din motive precis meschine stiute doare de ele….iar unei fete tinere, unei adolesctente – in scris te poti adresa cu ‘doamna X-uleasa’ fara teama de a gresi, iar personal o brodesti si tu in functie de situatie, daca fata este educata si esti intr-o circumstanta oficiala, ‘doamna’ mi se pare foarte bine…daca tinara, adolescenta este o badaranca, poti foarte usor sa eviti orice fel de apelativ si sa te adresezi pe nume sau direct pe subiect…etc, samd…exemplele pot continua !!
    Cu drag,

    Doamna EU 😉

    Reply
  2. danjoe / 23 March 2012 19:21

    Cum vor traduce Brancusi, “Mademoiselle Pogany”?!

    Reply
    • Liana Oprea
      Liana / 24 March 2012 4:10

      sau, altfel, cum de i-a trecut prin cap lui Brancusi sa o jigneasca insinuand ca e tanara, sau necasatorita, sau, doamne fereste, fecioara, cand treaba lui era sa sculpteze :))

      Reply
  3. Belle d”Imagination / 20 March 2012 22:10

    Mihaela, si eu susţin abolirea unuia dintre termeni, chiar dacă eu l-aş fi ales pe madame să dispară.

    N-am înţeles niciodată de ce trebuie să îmi declar statutul marital, când nu e obligatoriu pentru un bărbat. De aia mie chiar mi-a plăcut ”tovarăşa”. Era reconfortant să nu te gândeşti că ofensezi o proaspătă doamnă numind-o tot domnişoară. Sau din contră, domnişoare bătrâne care te cârpeau când li te adresai cu doamnă.

    Reply
  4. Liana Oprea
    Liana / 20 March 2012 16:43

    În Romania nici nu prea am văzut decât variantele D-l/D-na și sex: M/F. Politically correctness-ul asta duce pe niste căi destul de alienante (mă refer la îndepărtarea de firesc), atunci când nu stârnește râsul (oare când or să înceapă să ne spună „Domnule”?). Eu sunt de acord cu argumentele Mihaelei. Anumite atitudini ale feminismului riscă să distrugă feminitatea. Și ce facem cu femeia sigură pe ea pe care o promovează feminismul? N-ar trebui să fie prea puțin afectată de adresarea cu Doamnă sau Domnișoară, dacă știe cine este?

    Reply
  5. Patricia / 20 March 2012 14:59

    Mihaela, parca era vorba de interzicerea domnisorelii in documentele oficiale! Tiza mea poate canta in continuare tot ce doreste! Mie mi se pare corecta decizia, astept aplicarea ei si in Romania. Atat timp cat barbatii sunt domni in spatiul public, indiferent de varsta, statut matrimonoial sau posesie de ata intacta, e firesc ca si femeile sa fie toate doamne.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro