Filmul Crai Nou al Alinei Grigore va avea premiera mondială în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian.
Filmul „Crai Nou” (titlu internațional “Blue Moon”), debutul în lungmetraj al regizoarei Alinei Grigore, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián 2021, unde a fost selectat în competiţia oficială. Cea de-a 69-a ediţie a prestigiosului festival din Spania se va desfăşura în perioada 17 – 25 septembrie. În cei aproape 70 de ani, festivalul a gazduit filme ale unor celebri regizori ca: Lars Von Trier, Costa Garvras, Francis Ford Coppola, Alfred Hitchcok și Pedro Almoldovar. Ultima oară când România a ajuns în competiția oficială a festivalului a fost în 2017 când doi dintre regizorii români au avut premierele europene acolo: Ivana Mladenovic cu Soldați. Poveste din Ferentari și Constantin Popescu, regizorul filmului Pororoca.
“Crai Nou” urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul ei de dezumanizare. În încercarea de a urma studii superioare și a scăpa de violența familiei ei disfuncționale, lrina se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure. O experiență sexuală ambiguă cu un artist, o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze scopul de a fugi la București.
Alina Grigore e cunoscută pentru felul neconvențional de a construi o poveste în urma colaborării de succes pe care aceasta a avut-o cu Adrian Sitaru la filmul Ilegitim, (film premiat cu premiul CICAE la secțiunea Forum a prestigiosului festival de film de la Berlin). După acest proiect, Sitaru a îndrumat-o pe actriță să încerce regie de film și să abordeze aceleași tehnici dezvoltate în cadrul școlii de film și teatru – Inlight. Pentru “Crai Nou”, Alina a propus actorilor un scenariu inițial, după care a început să lucreze cu ei, pentru aproximativ 1 an și 6 luni la dezvoltarea personajelor. A fost o muncă de colaborare în care actorii au fost îndrumați să lucreze colectiv la dezvoltarea rolurilor. Au creat, de exemplu, împreună, amintiri ale personajelor. În urma acestui proces Alina a rescris scenariul, preocuparea ei fiind “a experimenta relații și situații mai degrabă decât a formula un fir narativ”. “Lucrul cu actorii a implicat o căutare a motivațiilor psihologice, a acțiunilor pe care personajele le întreprind, cu scopul atingerii unui act scenic autentic”. O parte din scenariu a fost scris în locația filmării, Cabana Gigi Ursu, prima cabană privată din România. Cabana Gigi Ursu este una dintre cele mai vechi cabane din România și este o locație reprezentativă pentru nordul Moldovei datorită impactului istoric și cultural pe care l-a avut pentru zona Bucovina. Cabana, parte a unui peisaj montan superb a fost însă mistuită de flăcări la câteva luni după terminarea filmărilor, fiind repusă în funcțiune de cele 2 proprietare în urma donațiilor permanente care se fac pentru reconstruirea ei.
Producătoarea Gabriela Suciu a făcut posibil stilul de lucru neconvențional al regizoarei. Bugetul a fost redus și nici zilele de filmare nu au fost ușoare deloc. S-au desfășurat în vârful muntelui Giumalău unde accesul era anevoios și limitat. Atât echipa cât și actorii au fost găzduiți de Gabriela și Geta Ursu în cea mai veche cabană privată din România, cabană în care se petrecea și acțiunea filmului. Echipa de filmare și actorii au fost două veri la rând în locație, în munții Bucovinei pentru a repeta și testa cu directorul de imagine Adrian Pădurețu diferite viziuni estetice. Lucrul colaborativ a implicat o muncă de aproximativ 2-3 ani cu actorii, editorul și directorul de imagine cu scopul de a cerceta viziuni estetice și de a experimentarea felul în care pot fi surprinse situațiile scenice. Gabriela Suciu este producătoarea mai multor filme de scurt și lung metraj printre care și “When Night meets Dawn” scurt metrajul Andreei Borțun care a avut recent premiera la Festivalul de Film de la Cannes în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs.
În rolurile principale sunt Ioana Chițu și Mircea Postelnicu. Ioana este o actriță cu preocupări asemănătoare cu cele cu ale regizoarei – pentru educație, experimentare și cercetare. Un reprezentatnt al artivismului, Ioanei îi place să abordeze roluri cu implicații educative sociale și politice activând în sectorul independent în proiecte găzduite de Macaz Teatru Coop. sau reactor de Creație și Experiment. Mircea Postelnicu este cunoscut publicului pentru rolul său din Ana Mon Amour, în regia lui Călin Peter Netzer cât și pentru felul riguros în care lucrează la un rol. Din distribuție fac de asemenea parte celebrii actori Vlad Ivanov, și Ioana Flora. Pe lângă alte nume importante ca Mircea Silaghi, Emil Măndănac, Robi Urs, Ilinca Neacșu din distribuția filmului au făcut parte și actorii neprofesioniști ai școlii de actorie InLight: Mașa Ciobanu, Gabriel Cojocaru, Gabriel Hangu, Mădălina Drăgănescu.
Filmul a fost produs de InLight în coproducție cu Atelier de Film, Forest Film, Unfortunate Thespians, Avanpost, Smart Sound Studios cu sprijinul Lugera, Kenvelo, L’Oreal, Ugatti și Heidi. Filmul este planificat pentru lansare în cinematografele din țară din toamnă prin compania Follow Art Distribution.
Despre regizor:
Alina Grigore este de curând mai puțin preocupată de actorie și mai degrabă preocupată de experimentarea situațiilor și personajelor scenice prin regie și pedagogie. Alina este fondatoarea școlii private de teatru și film Inlight, doctorand și asistent la UNATC – clasa profesorului universitar Mircea Gheorghiu. A terminat actoria la UNATC la clasa Ion Cojar și Adrian Titieni și a decis să urmeze regia la îndrumarea lui Adrian Sitaru alături de care lucrează îndeaproape la diferite proiecte de teatru și film.
Declarație Alina Grigore: “Sunt foarte bucuroasă și recunoscătoare pentru selecția în festivalul de la San Sebastian. A fost un an extrem de greu pentru debutanți și nu ne-am așteptat să fim acceptați la primul festival la care am aplicat. E o recunoaștere adusă în primul rând echipei. Filmul efectiv nu ar fi putut prinde viață fără implicarea și ajutorul unor oameni ca Gabriela Suciu, Adrian Pădurețu, Gabriela Ursu, Cristina Săvuică, Mike Săvuică, Diana Mitrache și Robi Urs. Pentru mine lucrul colaborativ e vital în descoperirea unor relații și situații de viață și mă interesează mai degrabă procesul decât rezultatul final așa cum mă interesează mai degrabă relațiile unor personaje decât povestea filmului. Prefer să consider orice proiect la care lucrez un rezultat al unei cercetări sau experimentări decât să-l consider un produs artistic, mai ales fiind atât de la început. Din cauza dorinței de a descoperi împreună procese și viziuni estetice a fost nevoie de o muncă aprofundată și destul de diferită atât a echipei cât și a actorilor. Am lucrat împreună intens în fiecare pas al procesului pentru aproape 2-3 ani și au fost implicate resurse aproape nebănuite. Prin urmare știu că munca Gabrielei Suciu, a lui Adrian Pădurețu și a actorilor a fost una mult mai greu de pus în practică, și de aceea sunt foarte recunoscătoare pentru pasiunea noastră comună. Vara asta ne pregătim de filmarea următorului proiect care va implica doar actori neprofesioniști ai școlii de film și teatru InLight. Scopul proiectului rămâne același: opacizarea firului narativ în favoarea relațiilor și emoțiilor. Când preocuparea echipei creative e pentru a construi relații și emoții, vrei, nu vrei filmul va prinde un cheag narativ. Probabil că țelul meu va fi atins atunci când publicul se va uita la film fără să urmărească neapărat un traseu. Nu cred că trebuie să pictăm doar cu povești și există nenumărate forme de exprimare a realității umane. În paralel lucrez tot cu Gabriela Suciu și cu Adrian Pădurețu la dezvoltarea unui proiect de film care o va avea în rol principal pe actrița Melissa Leo, câștigătoare a premiului Oscar. și voi continua să fiu profesor care experimentează la școala de film și teatru InLight”
Declarație Gabriela Suciu:
“Ultimii ani ne-au confruntat cu încercări pe toate planurile… politic, social, medical… viața cotidiană așa cum o știam s-a modificat și noua normalitate ne-a forțat să ne reevaluăm legăturile interumane. Familia Ursu din Crai Nou este o miniatură a societății așa cum a ajuns ea astăzi, în care membrii familiei sunt nevoiți să conviețuiască, în ciuda dorințelor și aspirațiilor fiecăruia.”
Facebook: https://www.facebook.com/bluemoonfeaturefilm/
Twitter: @BlueMoonCraiNou
Instagram: @blue.moon.film
Citiţi şi
Am fost crescută de o mamă narcisistă și un tată complet absent emoțional
baby – poem modern scris de o fată lăsată baltă cu tot cu iubirea ei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.