Aceste alimente care ne fac bine

5 February 2017

În fiecare zi, organismul produce aproximativ un milion de celule precanceroase, iar alimentaţia este cea care transformă organismul într-un loc favorabil sau defavorabil dezvoltării lor. Moleculele anticanceroase conţinute în anumite alimente împiedică aceste tumori microscopice să progreseze până la boală. Alimentaţia reprezintă un fel de chimioterapie preventivă fără efecte secundare. Spre exemplu, japonezii datorită alimentaţiei lor sunt de zece ori mai puţin atinşi de cancer de prostată decât occidentalii.

Tot datorită alimentaţiei, infarctul miocardic este mai rar în Japonia decât în Europa sau S.U.A. Alimentaţia mediteraneeană este şi ea un bun mijloc de a scădea riscul de infarct şi recidivă postinfarct. Acest tip de alimentaţie este mult mai bine adaptată genelor noastre deoarece este mult mai apropiată de ceea ce consumau strămoşii noştri acum cinci milioane de ani: legume, fructe, leguminoase (plante care fac păstăi), grâne şi puţine proteine animale. În prezent, genele noastre trebuie să se adapteze la tipul de alimentaţie industrială cu carenţă de vitamine, săruri minerale şi omega3. A reînvaţa să mănânci presupune şi a mânca mai puţin: obezii, spre exemplu, au un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat. A fi supraponderal sau obez nu este o problemă estetică, ci metabolică. S-a observat că persoanele obeze, cu colesterol mare, au un risc de demenţă multiplicat cu şapte, iar la examenele imagistice cerebrale ale persoanelor obeze s-au observat anomalii caracteristice îmbătrânirii accelerate a neuronilor.

În fiecare moment, organismul oxidează şi generează radicali liberi care provoacă degenerescenţa celulelor. Unul din mijloacele de frânare a acestei oxidări este consumul de alimente care conţin antioxidanţi (în special vegetale), dar şi reducerea aportului caloric zilnic. Aceasta este „reţeta” sănătăţii locuitorilor din Okinawa, Japonia, care bat recordul la longevitate.

fructe-si-legume

Alimente care ne fac bine:

Tomate
Previn: cancer, diabet.
Italienii, spaniolii şi mexicanii care consumă tomate în cantităţi apreciabile, au un nivel scăzut de cancer de prostată. Această se datorează licopenului din tomate care este un pigment resposabil de culoarea sa roşie stacojie, un puternic antioxidant care se pare că ar reduce cu până la 25-30% riscul de a dezvolta tumori ale prostatei, cu condiţia ca tomatele să fie consumate cel puţin de două ori pe săptămână. Neutralizând radicalii liberi proveniţi din razele ultraviolete, licopenele ajută la încetinirea îmbătrânirii pielii.
Sfat: fierberea tomatelor cu ulei (de preferat, ulei de măsline) potenţează efectele licopenului şi absorbţia sa în organism.

Soia
Previne: cancerul, bolile cardio-vasculare, îmbătrânirea.
Japonezii consumă munţi de soia – patru kilograme de persoană pe an. Interferând cu hormonii sexuali, izoflavonele conţinute în soia reduc riscul cancerului de sân (dar favorizează recidivă în caz că acesta a fost prezent deja).De asemenea, soia are rol şi în diminuarea colesterolului „rău” ( LDL-colesterol).
Bonus: este bogată în vitaminele B şi E, benefice pentru piele, păr şi ochi şi atenuează problemele legate de menopauză.
Sfat: 50 grame pe zi de soia nemodificată genetic – este de preferat varianta bio. Atenţie: germenii de soia nu sunt soia.

Alge
Previn: cancerul, bolile cardio-vasculare, îmbătrânirea, diabetul zaharat.
Sunt cele mai vechi plante de pe planetă şi sunt bogate în fucoidan, fucoxantin care provoacă moartea tumorilor de sân şi inhibă tumorile de prostată.
Unele dintre alge conţin proteine, minerale şi vitamina B12 indispensabilă în formarea globulelor roşii. Conţin şi acizi graşi omega 3 benefici pentru creier şi scad riscul de boli cardiace. Alte alge cum ar fi kombu, jumătate sărate, jumătate dulci, încetinesc îmbătrânirea graţie antioxidanţilor.
Sfat: bogate în proteine şi fier, alga douse cu gust de alune poate înlocui cu succes carnea, iar algele wakame pot înlocui laptele deoarece conţin de 13 ori mai mult calciu.

Ciuperci.
Previn: cancerul.
Datorită polizaharidelor pe care le conţin, stimulează sistemul imunitar, ducând la creşterea de globule albe în sânge, ceea ce împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Pot, de asemenea, să reducă până la 50% riscul de cancer de stomac şi să scadă nivelul de estrogeni asociat cu tumorile hormono-dependenţe, cum ar fi în cancerul de sân.
Bonus: sunt bogate în proteine şi sărace în calorii
Sfat: pentru a profita de aceste proprietăţi ale ciupercilor este suficient să consumaţi 100 grame pe zi.

Leguminoase uscate: mazăre, linte, fasole uscată
Previn: cancerul, bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, îmbătrânirea.
Nu este o întâmplare că aceste legumnioase împreună cu cerealele sunt printre primele pante cultivate de către om. Ele sunt extrem de bogate în fibre, antioxidanţi şi minerale şi se asociază cu diminuarea riscului de boli cardiovasuclare şi cancer colo-rectal. Consumul regulat de leguminoase uscate are rol şi în prevenţia diabetului zaharat şi în prevenirea îmbătrânirii pielii.
Bonus: pentru femeile însărcinate reprezintă o sursă foarte bună de acid folic indispensabil în producerea materialului genetic al fetusului.
Sfat: combinarea cu cereale pentru a le face mai uşor digerabile.

Varză (conopidă, varză de Bruxeles, brocoli, creson)
Previn: cancerul, bolile cardio-vasculare, îmbătrânirea.
Cultivate de mai mult de şase mii de ani, aceste legume sunt considerate a fi alimente anticancer, graţie polifenolilor şi glucozinolatilor pe care îi conţin şi care împiedică transformarea microtumorilor în tumori maligne. Reduc riscul de cancer de stomac, de colon, rect, plămân (cu 30%), de vezica cu 50%, prostată cu 50% şi riscul de cancer de san cu 40%.
Broccoli ameliorează funcţia musculară a inimii şi duce la scăderea colesterolului „rău”( LDL-colesterol) în sânge, crescând valoarea colesterolului sanguin „bun”( HDL-colesterol). Bogate în antioxidanţi, cruciferele încetinesc şi procesul de îmbătrânire a pielii.
Sfat: se consumă de cinci ori pe săptămână, preparate la aburi sau în tigăile chinezeşti wok. Prin fierbere, ele pierd aproximativ 75% din agenţii lor anticancerigeni.

Morcov
Previne: cancerul, îmbătrânirea.
Posedă virtuţi antiinflamatorii şi anticanceroase, bogat în carotenoizi – molecule care interferă cu producţia de radicali liberi şi le permite să lupte împotriva îmbătrânirii pielii pe care o fac mai puţin sensibilă la acţiunea razelor ultraviolete.
Falcarinolul – un pesticid natural pe care morcovii îl conţin şi ajută la prevenirea cancerului. În ciuda gustului său dulce, morcovul nu duce la creşterea bruscă a glicemiei în sânge (indicele său glicemic creşte doar dacă este fiert).
Bonus: bogat în fibre, ameliorează tranzitul intestinal.

Chimen, pătrunjel, coriandru, chimion, ţelină, anason, păstârnac
Previn: cancerul.
Încă din secolul VII, apiaceele făceau parte dintre plantele care erau cultivate la mănăstiri. Rolul lor este puternic anticanceros capabile să oprească creşterea tumorilor şi să creeze un mediu defavorabil proliferării lor. Chimenul şi pătrunjelul s-au dovedit a fi eficace contra cancerului de sân, colon, plămâni, prostată.
Sfat: înlocuiţi sarea din alimente cu aceste condimente aromatizante.

Cereale şi pâine integrală
Previn: diabetul zaharat.
Spre deosebire de pâinea albă şi cerealele industrializate care sunt cel mai adesea ultrarafinate, produsele cerealiere neprelucrate conţin puţine glucide care duc la creşterea nivelului glicemiei în sânge responsabile de apariţia diabetului zaharat. Indexul glicemic al pâinii albe este de 85, iar cel al pâinii complete este de 50.
Bonus: efect de saţietate rapid instalat, care ne face să mâncăm mai puţin.

Ceai verde
Previne: cancerul, maladia Alzheimer, bolile cardiovasculare.
„Al şaselea mă face să mă simt nemuritor” scria poetul Lu Thung cu 800 de ani înainte de Christos. Era vorba de cel de-al şaselea bol de ceai verde zilnic pe care îl consuma. Este alimentul care conţine cele mai multe molecule anticanceroase. Frunzele sale conţin catechine, componenţi care înfometează celulele canceroase şi le împiedică să formeze reţeaua sanguină din care ele se hrănesc. Consumul zilnic de ceai verde reduce riscul apariţiei microtumorilor vezicii urinare, a prostatei şi riscul de cancer colo-rectal cu 57%. Ar putea să participe la prevenţia maladiei Alzheimer, a bolilor coronariene şi a accidentelor vasculare cerebrale.
Sfat: trei ceşti pe zi, preferabil ceaiul verde japonez mult mai bogat în celule anticanceroase. Se prepară prin infuzie timp de 10 minute. Atenţie: laptele neutralizează efectele!

Seminţe de in
Previn: cancerul, bolile cardiovasculare, Alzheimer.
Foarte bogate în acizi graşi omega 3, sunt singurele capabile de a restabili în organism echilibrul vital între omega 3 şi omega 6 care ne sunt furnizaţi în exces prin alimentaţia industrială. Graţie efectelor antiinflamatorii, seminţele de in pot preveni maladia Alzheimer. Ele pot, de asemenea, să ajute la încetinirea creşterii tumorilor de prostată.
Sfat: o linguriţă pe zi de seminţe de in sau ulei de seminţe de in (se pot conserva la frigider pentru a evita oxidarea).

Curcuma
Previne: cancer, boli cardio-vasculare, îmbătrânire, diabet zaharat, Alzheimer.
Apărută cu 3000 ani înainte de Christos în tratatele medicale siriene. În prezent, este utilizată de către medicii tradiţionali chinezi, tibetani şi islamici, ceea ce ar putea explica procentul scăzut de cancer de stomac, intestin, piele, ficat, sân, ovare şi leucemie în rândul populaţiei din zonele respective. Acţiunea antiinflamatorie pe sistemul cardio-vascular diminuează riscul de accident cerebral vascular şi de probleme cardiace. Acţionează prin reducerea excesului de zahăr în sânge şi atenuează tulburările pe care acesta le provoacă la diabetici. Polifenolii pe care îi conţine au rol neuroprotector.
Bonus: ameliorează probleme digestive, artrită şi problemele hepatice.
Sfat: piperul îi potenţează acţiunea.

Scorţişoară
Previne: maladiile cardio-vasculare, diabetul zaharat.
Previne riscul de diabet deoarece ameliorează toleranţa la glucoză a organismului şi protejează pereţii vaselor sanguine împotriva leziunilor produse de excesul de zahăr.
Reduce riscul de boli cardio-vasculare şi încetineşte îmbătrânirea şi pierderea elasticităţii vaselor de sânge.
Bonus: sursă de energie pentru muşchi.

Ghimbir
Previne: cancerul.
Este un ucigaş al tumorilor canceroase şi un redutabil antiinflamator. Este o rădăcină omniprezentă în farmacopeea chineză şi indiană.
Favorizează digestia şi tonusul şi este un bun remediu împotriva greţii.
Bonus: bun afrodiziac.
Sfat: se amestecă cu curcumă pentru a-i înzeci efectele.

Usturoi
Previne: cancer, boli cardio-vasculare.
Protejează împotriva substanţelor cancerigene care se formează, de exemplu, pe carnea prea prăjită şi împiedică înmulţirea metastazelor în sânge, stomac, colon, esofag, prostată şi sân. Este un aliat al inimii pentru că determină scăderea în sânge a colesterolului şi scade tensiunea. Bogat în seleniu, stimulează sistemul imunitar.
Bonus: previne indigestia şi constipaţia. Este, de asemenea, şi antiseptic, antibacterian şi diuretic.
Sfat: gătit sau zdrobit în ulei (de măsline de preferinţă), usturoiul este mai bine asimilat de către organism.

Ierburi aromatizante (oregano, busuioc, rozmarin, cimbru).
Previn: cancerul, maladiile cardio-vasculare, diabetul zaharat.
Aceste ierburi nu intervin doar în aromatizarea grătarelor, ele sunt şi agenţi anticancer. Cimbrul protejează sistemul cardio-vascular şi încetineşte îmbătrânirea şi pierderea elasticităţii vaselor de sânge, diminuând şi riscul de diabet.
Bonus: cimbrul este şi antiseptic.

Alune, migdale, nuci
Previn: cancerul.
Sunt foarte bogate în acizi omega 3, sunt benefice pentru creier, artere şi inimă. Ca urmare a mai multor studii efectuate, s-a dovedit că un pumn de nuci pe zi ar reduce cu aproximativ 30% riscul de boli cardio-vasculare. Aceste alimente ajută şi în acumularea depozitelor de seleniu care încetineşte îmbătrânirea pielii.
Bonus: sunt benefice sănătăţii părului – este suficient să vă uitaţi la blana veverițelor.

Iaurt
Previne: cancer, boli cardio-vasculare.
Aceste proprietăţi le au, în special, iaurtul fermentat, laptele bătut şi kefirul.
Elie Metchnikoff a primit premiul Nobel pentru medicină la începutul secolulul XX pentru descoperirea probioticelor. Iaurturile cu bifidobacterii sau lactobacili conţin bacterii care ameliorează flora intestinală, împiedică proliferarea microbilor patogeni şi diminuează colesterolul rău (LDL colesterol). În urma anumitor studii, li s-au conferit şi proprietăţi benefice pentru sistemul imunitar. Atenţie: la animale, consumul lor cotidian favorizează obezitatea.
Sfat: este bine a se consuma împreună cu ceapă, tomate sau banane care le măresc efectele pe flora intestinală. Evitaţi iaurturile cu zahăr.
Bonus: previne diareea, infecţiile urogenitale şi osteoporoza.

Fructe exotice (rodie, mango, kiwi, ananas)
Previn: cancerul, îmbătrânirea.
Rodia are o activitate antioxidantă şi antiinflamatoare contra cancerului de prostată: încetineşte creşterea tumorii, diminuează proliferarea şi reduce riscul de recidivă. Mango este bogat în betacaroten responsabil de culoarea fructului şi care este foarte bun pentru sănătatea pielii. Sunt bogate în vitamine şi minerale, în special kiwi care conţin o mare cantitate de vitamina C şi E.
Sfat: unul pe zi.
Bonus: sunt bune pentru tonus, vedere şi imunitate. Ananasul n-a ars niciodată grăsimile, dar facilitează digestia.

Fructe roşii (căpşuni, fragi, mure, afine, merişor, coacăze)
Previn: cancerul.
Mai sunt denumite „superfructe”, deoarece conţin trei tipuri de polifenoli cu putere antioxidantă capabili să blocheze creşterea unui mare număr de celule canceroase.
Bonus: coacăzele negre sunt, de asemenea, şi diuretice, ajută în tratarea probelmelor circulatorii sanguine şi previn glaucomul şi cataracta.
Căpşunile posedă proprietăţi antidiareice, iar merișorul previne infecţiile urinare.
Sfat: se pot congela, moleculele lor anticanceroase rezistă la temperaturi extrem de scăzute.

Ciocolată neagră
Previne: bolile cardio-vasculare.
Pasta de cacao este unul din alimentele care conţine cei mai mulţi antioxidanţi. Polifenolii din constituţia sa determina dilatarea arterelor şi ameliorează circulaţia sanguină şi astfel previne riscul de hipertensiune arterială şi boli cardio-vasculare.
Bonus: magneziul pe care îl conţine este un bun pentru muşchi, dar şi un aliat împotriva stresului.
Sfat: două pătrăţele de 70% conţinut cacao pe zi. Evitaţi ciocolata cu lapte, deoarece proteinele lactice împiedică absorbţia antioxidanţilor în intestin.

Ulei de măsline
Previne: cancerul, Alzheimer, îmbătrânirea.
Toate studiile arată că o alimentaţie mediteraneeană diminuează riscul de boli cardio-vasculare şi de Alzheimer. Alimentul de bază în acest tip de alimentaţie este reprezentat de uleiul de măsline care participă în mod egal la prevenirea cancerului de colon, de prostată (risc cu 32% mai mic). Polifenolii săi protejează pielea de stresul oxidativ care agresează celulele.
Bonus: favorizează tranzitul intestinal.

Pește gras (sardine, macrou, ton, somon)
Previne: cancer, boli cardio-vasculare, diabet zaharat, Alzheimer, îmbătrânirea.
Este bogat în acizi graşi omega 3 – care sunt grăsimi „inteligente” care joacă un rol crucial în funcţionarea creierului şi a retinei. Omega 3 duce la scăderea nivelului sanguin de colesterol „rău:” (LDL-colesterol), reglând ritmul cardiac şi nivelul de glucoză, posedând virtuţi antiinflamatorii care permit reducerea cu până la 50% a riscului de dezvoltare a cancerului (de sân, colon, prostată, ovare). Somonul şi tonul sunt bogaţi şi în vitamina D – care este vitală organismului şi ameliorează rata de supravieţuire a persoanelor atinse de cancer de sân, scăzând la jumătate riscul recidivei.
Un consum regulat va diminua cu 35% riscul de Alzheimer, iar seleniul şi vitamina B12 pe care le conţin aceşti peşti frânează îmbătrânirea pielii.
Sfat: de două sau trei ori pe săptămână.

Citrice (portocală, mandarină, grapefruit)
Previn: cancerul.
Compuşii lor anticanceroşi (monoterpene şi flavonone) blochează creşterea tumorilor, în special la nivelul tubului digestiv (esofag, stomac, buze), ceea ce va reduce riscul apariţiei acestor tipuri de cancer cu până la 40-50%.
Grapefruitul prelungeşte în sânge durata de viaţă a acestor molecule anticanceroase.
Bonus: sunt foarte bogate în vitamina C şi A, fiind benefice pentru tonus, vedere şi imunitate.
Sfat: consumate împreună, citricele îşi multiplică efectele.

Vin roşu
Previne: maladiile cardio-vasculare, Alzheimer.
Datorită conţinutului sau bogat în polifenoli, vinul roşu (nu şi cel alb) figurează printre alimente bune pentru sănătate.
Resveratrolul în particular reduce formarea de plăci de aterom care pot să obstrueze vasele de sânge.
În plus, resveratrolul poate să ajute la prevenirea riscului de Alzheimer.
Sfat: se preferă vinul roşu bio, pentru a evita pesticidele. Nu se consumă mai mult de un pahar pe zi.

Sursa aici.



Citiţi şi

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

“Ce să fac ca să slăbesc? Ce să mănânc? Dă-mi o listă!” Iată lista doctorului Adrian Copcea

Un mesaj de la Catherine, Prințesa de Wales

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro