“Ridurile! De ce femeile continuă să le poarte e un mister pentru mine. Dacă i-ar păsa cîtuşi de puţin, orice femeie din clasa mijlocie ar fi în stare să facă suficiente economii din banii lunari de coşniţă pentru a scăpa de fiecare rid” – spunea malițios Jerome K. Jerome, un misogin convins, pe la sfîrşitul secolului al XIX-lea… Iar Benjamin Franklin dădea glas eternei dorințe de a rămâne tineri: “Toţi vor să trăiască mult, dar nimeni nu vrea să îmbătrânească”.
Realitatea e că, vrem-nu vrem, toţi ne pierdem tinereţea şi nu se poate spune că există un prag bine definit al bătrâneţii. Uzura materialului se vede în special pe feţele noastre. De-a lungul vieţii aspectul facial se modifică treptat, an după an, şi este influenţat de genetică, stil de viaţă şi factori de mediu ca expunerea la soare sau activitatea într-un mediu poluat. Cu timpul, subţierea, ridarea, laxitatea cutanată cu aspect de piele care atîrnă inestetic devin trăsăturile dominante pe care le descoperim privindu-ne în oglindă.
- Pe frunte zărim linii lungi paralele, săpate parcă în piele de o contracţie musculară prea puternică. Deşi nu ne amintim să fi stat atît de mult timp miraţi sau încruntaţi, atrofia dermică şi-a spus cuvîntul: excesul cutanat s-a încreţit în valuri orizontale pe frunte sau verticale între sprîncene, acestea au coborît iar pleoapele au căzut grele peste ochi. Privirea pare obosită dacă pleoapele atârnă şi sub ochi se formează cearcăne şi pungi. Colţurile externe ale ochilor coboară şi apar ridurile denumite popular “laba gîştei”.
- Toată pielea obrajilor începe să se creponeze uşor şi adevăratele riduri de batrîneţe se deseneaza fin în toate direcţiile. Se văd mai bine vinişoarele de pe nas sau din jurul lui, porii se măresc iar numeroase glande sebacee dilatate formează minuscule umflături albicioase. Pe ten apar pete cafenii care cresc lent şi mici excrescenţe papilomatoase.
- Treptat, pielea arată ca o scoarţă brăzdată de copac pe care cresc muşchi rugoşi. Obrajii se lasă şi grăsimea alunecă treptat de pe pomeţi înspre mandibulă, formînd falduri ca de buldog. Chiar şi osatura se subţiază, modificând suportul materialului moale. Laxitatea cutanată este însoţită şi de laxitate musculară, care adînceste şanţurile nazolabiale şi cele de la colţurile buzelor. Apar aşa numitele linii ale marionetei care dau fetei un aspect dezamăgit.
- Dar parcă nimic nu defineşte mai bine îmbătrînirea ca subţierea buzelor, care pierd din volum, şi apariţia ridurilor fine din jurul lor, prin care alunecă rujul. Femeile care îşi îngrijesc faţa uită însă de cele mai multe ori de gît. Acolo se citesc cu adevărat anii adunaţi, pentru că pielea se încreţeşte şi se ridează, este permanent colorată în roz, cu vinişoare fine şi pete discrete cafenii doar pe zona care iese din decolteu. La mişcare, la rîs, la plîns sau doar la vorbit corzile platismale ne dezvăluie adevărata vîrstă şi se întind ca nişte benzi prea scurte între mandibulă şi baza gîtului.
Un tablou înfricoşător… care se întâmplă doar celorlalţi, nu ție, care pe dinăuntru te simți ca la 20 de ani… 🙂 Ei, bine, nimeni nu e scutit și până la urmă îți spui că s-ar impune o reparaţie capitală, însă teama de bisturiu şi de durere e prea mare.
Dar ce-ai spune să afli că există deja un plan de restaurare delicată, punct cu punct, ca a unui tablou valoros pe care vrei să-l ai în condiţie perfectă pe termen lung?
Îmbunătăţirile subtile care păstreaza trăsăturile şi naturaleţea expresiei sunt de preferat celor radicale care schimbă brusc aspectul feţei. Pentru că nu vrei să devii altă persoană, ci aceeaşi doar un pic mai tînără, vă recomand un algoritm de tratament de ultimă oră, care necesită un timp de recuperare minim şi un beneficiu egal cu cel al metodelor chirurgicale de lifting facial, de corecţie a pleoapelor şi uneori de lifting al frunţii.
- Reconstrucţia facială antiîmbătrînire nechirurgicală înseamnă injectarea de toxină botulinică pentru relaxarea ridurilor de expresie de pe frunte sau de la coada ochilor sau pentru ridicarea colţurilor buzelor şi relaxarea corzilor platismale de la nivelul gîtului. Cunoscut mai ales sub numele de Botox, produsul de toxină botulinică utilizat pentru corecţii estetice este fie Vistabel, fie Azallure, în funcţie de producător şi nu poate fi utilizat decât pentru relaxarea ridurilor spastice, nu pentru mărirea buzelor cum greşit cred unii vorbitori când spun “buze botoxate“. Reconstrucţia facială antiîmbătrânire mai înseamnă umplerea şanţurilor nazolabiale şi a celor de la colţurile buzelor cu o substanţă care dă volum, cea mai sigură şi mulţumitoare fiind cea pe bază de acid hialuronic.
- Volumul buzelor poate fi refăcut cu acelaşi acid hialuronic cu vîscozitate fină, care să reziste în ţesut aproximativ 8-12 luni. Feriţi-vă de implanturile care promit termene mai lungi sau de cele “definitive”, deoarece veţi deveni peste cîţiva ani cu o probabilitate de 99% candidate la bisturiu pentru o îndepărtare a implantului.
- Cearcănele pot fi şi ele umplute, dar cu multă atenţie, pentru că zona este foarte delicată. Umplerea cearcănului cu acid hialuronic fluid cu ajutorul canulei a înlocuit cu succes umplerea cu grăsime proprie care necesită o operaţie suplimentară de aspirare a materialului adipos. Manopera s-a îmbunătăţit mult prin întrebuinţarea canulelor, instrumente foarte subţiri şi boante la capăt.
- Păstrarea volumetriei şi simetriei feţei sunt vitale pentru conservarea unui aspect mai tînăr. Se pot îmbunătăţi instantaneu zona pomeţilor şi cea de deasupra sprâncenelor prin umplere cu o substanţă pe bază de acid hialuronic foarte rezistent, care dă volum. Astăzi se vorbeşte de liftingul cu fire resorbabile sau liftingul lichid, tratament care ridică structurile faciale coborâte gravitaţional. Aspectul corectat este vizibil imediat şi poate fi asemănător liftingului chirurgical doar că durează limitat, în jur de un an.
Dar nu numai apariţia ridurilor şi pierderea elasticităţii cutanate marchează trecerea anilor, ci şi modificarea texturii cutanate, cu accentuarea desenului vascular, mărirea porilor şi pătarea pielii. Pentru toate acestea singura opţiune este tehnologia modernă.
- Cu ajutorul laserului Fraxel cu lumină fracţionată putem reconstrui aproape 60% din suprafaţa cutanată, cicatricile vechi se estompează, porii se micşorează, textura pielii devine catifelată, iar petele de melasmă se reduc vizibil.
- Laserul cu lumină intens pulsată contribuie la rejuvenarea întregii suprafeţe cutanate, reducînd atît cheratozele cît şi vinişoarele vizibile.
- Cu un radiocauter pot fi îndepărtate fără urmă toate papiloamele crescute pe gît, faţă sau pleoape.
- Iar aparatele de radiofrecvenţă cresc elasticitatea cutanată prin contracţia fibrelor de colagen şi elastină. În felul acesta pielea se colează din nou pe mulajul format de oase şi muşchi, iar gîtul de buldog dispare.
Toate acestea se pot obţine fără întreruperea activităţii şi cu un efect vizibil după fiecare şedinţă. Magia întineririi artificiale nu se mai practică astăzi doar prin operaţii complexe de lifting, efectuate în anestezie totală de-a lungul multor ore, ci mai nou prin migăloase îmbunătăţiri punctuale adaptate personalizat fiecărui tip de fizionomie.
Pe Mihaela Leventer o găsiți aici.
Citiţi şi
Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea
Câteva ponturi de frumusețe de la Andie MacDowell (66)
Pentru toate femeile de 60+, pardon, pentru toate femeile :)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.