Fotografiile lui Duane Michals te prind și nu te mai lasă ușor din mreje. Vinovate de această fascinație sunt câteodată și textele scrise de mână pentru a stabili contextul, pentru a-l atrage pe privitor în fiecare poveste și a-l face să speculeze.
“Cred că o fotografiile trebuie să provoace și să nu-ți spună ceea ce știi deja. Nu ai nevoie de mari puteri sau să fii magician ca să reproduci fața cuiva într-o poză. Magie e să vezi oamenii în feluri noi. “
Iată, una dintre cele mai cunoscute imagini din seria “Această fotografie este dovada mea” este cea în care un cuplu stă pe un pat, într-un moment de fericire care se cerea imortalizat. Fără textul care o însoțește, ți-ai putea imagina că e doar un instantaneu dintr-o perioadă fericită a vieții lor și ai trece ușor mai departe. Puteau fi căsătoriți sau amanți, erau în vacanță sau într-o cameră oarecare de hotel pentru o oră de iubire, oricare ar fi fost situația lor, el e fericit, îmbrățișarea ei a a unei femei care iubește. Dar cu textul scris de mână nu mai poți. Te oprești și începi să faci scenarii, să derulezi povestea.
Această fotografie este dovada mea.
A existat acea după-amiază, când lucrurile erau încă bune între noi, iar ea m-a îmbrăţişat şi eram atât de fericiţi. Chiar s-a întâmplat. Ea m-a iubit cu adevărat. Uitaţi-vă şi convingeţi-vă!
Duane Michals, 1974
M-am uitat și m-a convins. Da, fotografule, odată ai fost marea iubire a acestei femei! Nici aerul nu încăpea între voi. Numai că fericirea aceea a zburat și din text e clar cine a părăsit. De ce, devine secundar și fiecare poate însăila o poveste după propria experiență de viață.
Toți aveam astfel de fotografii – martor cu care am putea dovedi lumii, din cine știe ce motiv, că am fost cândva iubiți cu toată ființa. Ce fotografie de-a ta poate pleda pentru acest adevăr? Și unde s-a dus mai apoi iubirea, dacă s-a dus?… Poate într-o altă fotografie? 🙂
Nota bene: în 2001, această fotografie a fost vândută pentru 5.640 dolari.
Citiţi şi
Dragostea poate fi o dependență
IRLANDA – femei combatante. Istoria unei fotografii
LOCKDOWN ITALIA văzut de Presa Străină – expoziție fotografică
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.