“Cu profundă tristețe vă informăm de decesul poetului, compozitorului și artistului legendar Leonard Cohen“, a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului.
“Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil”, spunea artistul, luna trecută.
©Michael Putland
©Michael Putland
“Seriozitatea, mai degrabă decât depresia, cred că este ceea ce caracterizează munca mea. Îmi place râsul sănătos, dar cred că și din seriozitate poate veni un soi de bucurie. Cu toții știm că atunci când închizi ușa camerei și rămâi cu inima și emoțiile tale, nu e deloc distractiv.”
©Michael Putland
Supranumit „trubadurul angoaselor”, Leonard Cohen a fost poet, prozator şi muzician, născut pe 21 septembrie 1934, în suburbia Westmount a Montrealului. Mama sa este de origine lituaniană, iar tatăl are rădăcini poloneze.
La nouă ani rămâne orfan de tată. La vârsta de 13 ani învaţă să cânte la chitară şi apoi creează propria formaţie „Buckskin Boys” pentru că, spunea el, „chitarele impresionează fetele”. Interpretează inclusiv creaţii proprii.
La 22 de ani publică prima carte de poezie „Let Us Compare Mythologies”, urmată de alte volume. „The Spice Box of Earth”, în 1961, la 27 de ani, apoi romanele „The Favorite Game” (1963) și „Beautiful Losers” (1966) care îl aduc în atenţia presei.
Judy Collins, celebră în anii 60, înregistrează o versiune a piesei „Suzanne” (bazată pe poezia lui Cohen „Suzanne Takes You Down”) care ajunge hit. Cohen debutează în 1967, la „The Newport Folk Festival”, răspunzând pozitiv la invitaţia artistei de a o însoţi în turnee.
În 1967 se mută la New York, hotărât să urmeze o carieră în muzică, ca interpret şi compozitor. Primul său album „Songs of Leonard Cohen” nu are mare succes comercial, dar va deveni, în timp, o referinţă pentru pasionaţii de folk. Totuşi, în al doilea an de la apariție, se va vinde în 100.000 de copii.
În următorii şapte ani înregistrează mai multe albume: „Songs From a Room” (1969), „Songs of Love and Hate” (1971) şi „New Skin for the Old Ceremony” (1974), încununate de turnee în Statele Unite, Canada şi Europa în anii 70.
În 1975 Columbia Records lansează „The Best of Leonard Cohen”, iar în 1977 apare „Death of a Ladies’ Man” (fără prea mare succes), fiind urmat de alte albume: „Recent Songs” (1979) și „Various Positions” (1985) care îi asigură o revenire forţă, iar „Hallelujah” devine compoziţia cea mai preluată.
În 2001 lansează „The Future”, „Ten New Songs”, în 2004 „Dear Heather” (în colaborare cu Anjani Thomas), iar în 2009 „Live in London”, cu 25 de piese din spectacolul susținut în 2008 pe stadionul londonez O2 Arena.
De-a lungul timpului, compoziţiile sale au fost preluate de artişti faimoşi – Judy Collins, U2, REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright și Johnny Cash. În 2012, lansează albumul „Old Ideas”. În 2014 apare cel de-al treisprezecelea album de studio intitulat „Popular Problems”. Ultimul său album, cel de-al paisprezecelea, a fost lansat cu două săptămâni înainte de moartea sa, pe 21 octombrie 2016 – „You Want It Darker”, pe care l-a publicat integral pe youtube.
„Pe măsură ce am înaintat în vârstă, am înțeles că vocea mea a venit cu niște instrucțiuni. Și care erau aceste instrucțiuni? Niciodată să nu mă lamentez la întâmplare. Și dacă va fi să vorbesc despre inevitabila înfrângere ce ne așteaptă pe toți, să o fac în limitele stricte ale demnității și frumuseții.” – Leonard Cohen
Este inclus în Muzeul Muzicienilor Celebri din Canada și în Muzeul Compozitorilor Celebri Canadieni (din 2006). Din 2008 a fost inclus în Muzeul Celebrităților Rock n Roll din Cleveland, Ohio.
În 2006 reia turneele, obligat şi de faptul că managerul său (şi fosta iubită) Kelley Lynch i-a delapidat mai mult de cinci milioane de dolari din conturi. În ciuda proceselor câştigate, Lynch nu i-a înapoiat banii, iar mai târziu aceasta a ajuns la închisoare pentru nerespectarea unui ordin de protecţie.
Fără îndoială, Leonard Cohen a fost unul dintre cei mai enigmatici poeţi şi compozitori ai generaţiei sale. Multe dintre creaţiile fiind sunt depresive, deşi el se considera doar un fin observator al realităţii.
Cohen a concertat şi în România, de trei ori.
Citiţi şi
10 posibile explicații pentru lipsa lui Leonard Cohen de la Woodstock
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.