A murit designerul japonez Issey Miyake

10 August 2022

Issey Miyake – aici la Paris, la prezentarea colecției toamnă-iarnă 1980-1981 – a murit la Tokyo pe 5 august, în vârstă de 84 de ani.

Născut la Hiroshima, Japonia, în 1938, Miyake avea doar șapte ani când orașul a fost devastat de o bombă atomică aruncată de Statele Unite. Mama lui a murit din cauza expunerii la radiații trei ani mai târziu.

Hotărât să nu fie etichetat drept designerul care a scăpat de bomba atomică, el nu a vorbit despre copilăria traumatizantă până în 2009, când a scris despre experiența sa într-un articol de opinie în sprijinul dezarmării nucleare, publicat în New York Times.

Miyake a studiat designul grafic la Universitatea de Artă Tama din Tokyo, înainte de a se muta la Paris în 1965. Acolo, s-a înscris la renumita École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

În timp ce se afla la Paris, Miyake a lucrat pentru Guy Laroche și Hubert de Givenchy, două dintre cele mai mari nume din haute couture, înainte de a se muta la New York pentru a-l ajuta pe Geoffrey Beene.

În 1970, și-a fondat propriul studio de design în Tokyo. Modelele sale timpurii au îmbinat cu pricepere Estul și Vestul, folosind tehnici de broderie japoneze și modele de tatuaje.

În anii 1980 a început să dezvolte o nouă țesătură care se putea extinde vertical cu sute de pliuri minuscule. S-a inspirat din rochiile Delphos din mătase plisată concepute de Henriette Negrin și soțul ei Mariano Fortuny la începutul anilor 1900. Miyake a dus ideea lor mai departe folosind tehnici noi pentru a crea pliuri permanente.

Miyake a primit de-a lungul vieții multe premii pentru munca sa de designer de modă și ca artist. În 2005, Asociația Japoneză a Artelor i-au decernat Premiul Imperial pentru realizări extraordinare în artă. Un an mai târziu, a devenit primul designer care a primit premiul Kyoto în Arte și Filosofie pentru întreaga activitate. Iar în 2016, guvernul francez i-a acordat prestigioasa Legiune de Onoare și la Centrul Național de Artă din Tokio a fost organizată cea mai completă expoziție dedicată carierei artistului.

Miyake a construit un brand de modă global, a folosit tehnici tradiționale și moderne și a fost pionier în utilizarea diferitelor materiale în creațiile sale.

Iată câteva dintre creațiile sale de-a lungul anilor la care veți remarca prezența materialelor plisate.

Colecția Ready-to-Wear toamnă-iarnă 2016-17, Paris (sursa)

Modelele poartă rochiile “Pliuri, te rog!” ca parte a defilării de modă prêt-à-porter Toamnă-Iarnă 1995 la Paris. Miyake a dezvoltat un nou mod de pliere a țesăturii prin înfășurarea acesteia între straturi de hârtie într-o presă termică. Diverse teste au dovedit că pliurile au rămas pe loc și nu s-au șifonat și au condus la linia lui semnătură numită “Pliuri, te rog!”.

Getty Images – Paris, 1985, colecția Ready-To-Wear Primăvară-Vară, pliseurile la începuturi

Paris, 1984 (stânga) și 1987 (dreapta)

Faimosul pulover pe gât purtat de Steve Jobs la un eveniment Macworld în 2006, în San Francisco. Jobs i-s cerut lui Miyake să creeze acest pulover din care i-ar fi comandat 100 de bucăți la prețul de 175 de dolari bucata. 

GETTY IMAGES

Miyake a fost numele unei case celebre în Japonia, cunoscută în toată lumea pentru creațiile vestimentare și parfumurile sale.

L’Eau d’Issey, un parfum în care apa de stâncă spală petale de trandafiri, flori de lotus și pasionalul crin. Intensitatea efemeră a unui haiku, visul unei stampe… (descrierea îi aparține colaboratorului și prietenului Catchy, dr. Mircea Ciungu)

Azi, creații ale designerului japonez sunt conservate în instituții ca Victoria and Albert Museum din Londra,  Museum of Modern Art din New York și Philadelphia Museum of Art.



Citiţi şi

Idei de cadouri pentru femeile care apreciază rafinamentul

Inside out

Salutări din Parisul olimpic

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro