Experiența autentică a unei culturi diferite, dezvoltarea limbajului, învățarea unei alte limbi, socializarea interculturală și conștiința multiculturalității sunt doar câteva dintre beneficiile unui simplu act: voluntariatul. Am călătorit în întreaga Europă, am cunoscut sute de oameni de nații și proveniențe dintre cele mai diferite, am dormit în mașini și avioane, am mâncat la Crucea Roșie și am ținut discursuri în Parlamentul European. Și toate astea înainte să împlinesc 25 de ani.
A fi voluntar e un job, dar neplătit în bani. E o continuă experiență care te maturizează, care îți deschide ochii către realităţile secolului în care respirăm și care te răsplăteşte în fiecare zi cu o variantă îmbunătățită a sinelului. Pentru cei ce nu au împlinit 26 de ani, Uniunea Europeană a dezvoltat programul Youth in Action care finanțează proiectele creative, internaționale, cu teme preponderant sociale, organizate de tineri pentru tineri.
Imaginează-ți că te urci în avion cu destinația Cracovia. Aici te așteaptă un englez, voluntar la o asociație poloneză. Pentru cinci zile împarți camera cu doua spanioloaice, o bulgăroaică și un francez. Și, împreună cu alți 100 de tineri ca și tine, pregătiți un discurs despre viitorul educației în Uniunea Europeană. Iar peste o lună citești discursul în fața euro-parlamentarilor la Bruxelles. Sau imaginează-ți că te afli într-un sat din Belgia, unde te plimbi cu bicicleta, cu barca și inventezi feluri de mâncare fusion împreună cu italieni și greci. Minestrone, cartof copt și umplut cu feta și cozonac, stropite cu vin de Porto.
Pe Dussia am cunoscut-o la un training în Cehia. Între timp, poloneza s-a căsătorit cu un francez și locuiește în Belgia. Anna a plecat din Italia, a lucrat trei ani în Olanda pentru o organizație ce apără drepturile femeilor din India și acum e plecată la Mumbai pentru a implementa un proiect de protecție socială. Kostas s-a născut în Grecia, a fost profesor în SUA și de trei ani călătorește în întreaga lume fiind voluntar câte o lună sau două în ONG-uri din țările în care poposește. Michele este în acest moment președintele unei rețele de ONG-uri în 40 de țări. Când l-am cunoscut, se lupta pentru drepturile rromilor în Italia.
Sunt oameni fascinanți, foarte tineri, dar mai experimentați și maturi decât majoritatea celor de aceeaşi vârstă. Sunt comunicativi, sociabili, fermecători, contagios de entuziaşti și gata să schimbe lumea. Voluntari în asociații locale, naționale sau temerari fără granițe geografice, privesc lumea ca pe o mare de experiențe și posibilități. Unii au grijă de copiii abuzați, alții se luptă pentru drepturile minorităților sau inițiază proiecte legislative care să asigure un cadru social mai bun pentru generația viitoare. După o astfel de experiență, inevitabil, ți se schimbă perspectiva. Asupra spațiului, granițelor, oamenilor. Am depășit limita orașului, a țării, a continentului. Nu mai am reperul distanțelor decât în funcție de numărul orelor petrecute în avion, iar oamenii nu mai au o naționalitate anume și nici stereotipurile aferente.
Voluntariatul a însemnat, înainte de orice altceva, autodescoperire. Depășirea limitelor, a unor bariere de limbă, mentalitate și cultură. Ajung mai repede la Viena decât la mama acasă, trec de la română la engleză și apoi la italiană într-o singură frază și sintetizez în franceză. Am descoperit fața nevăzută a Europei, ascunsă turistului “de agenție” și am învățat de fiecare dată să îmi deschid mintea, să tolerez, să interpretez și să asimilez. Iar la sfârșitul fiecărei zile obositoare, după sute de kilometri parcurși, zeci de discuții și informații noi acumulate, mă recâștig pe mine. O variantă îmbunătățită de fiecare dată.
*voluntar: 1. persoană care se oferă să facă ceva dezinteresat; 2. care exprimă, denotă voință. ◊ care își impune voința; autoritar; încăpățânat, îndărătnic. Şi sunt momente în care, odată ce ţi-ai descoperit vocaţia, e nevoie să fii câte puţin din toate înţelesurile acestui cuvânt. 🙂
Citiţi şi
UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)
Cheia fericirii tale nu poate fi un bărbat
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.