Aflăm cu stupoare, cu acea stupoare data de ignoranța și inconștiența noastră, că cel mai periculos lucru azi în România este să fii femeie: copilă, adolescentă, tânără, dar, uneori, și soție.
Aflăm că după ce societatea a reușit să se emancipeze pe etnii, pe clase sociale, pe culori, pe religii, a lăsat pradă discriminărilor, dependențelor și vulnerabilității jumătate din populația ei. Citim statisticile hărțuirilor, violurilor și violențelor casnice și ne înspăimântăm: aceia care trăim în preajma unor femei și fete neagresate putem să ne considerăm fericiți și pe ele să le considerăm mai degrabă norocoase.
Unul dintre obiectivele majore ale politicii viitoare nu trebuie să fie doar „drepturi egale pentru femei și bărbați”, ci „puteri egale pentru femei și bărbați”. Jumătate din societate, cel puțin, trebuie să creeze politici, atitudini și comportamente de „empowerment”, strategii prin care femeile nu doar să fie egale în drepturi cu bărbați, ci și să aibă puteri egale: puteri publice, puteri private, puteri protejate din partea legii, puteri respectate prin politicile sociale și economice, puteri de inițiativă și de creație.
A fi femeie și a fi șofer rămân posturile cele mai riscante într-o societate modernizată inegal, haotic, dar și păstrată în înapoiere prin prejudecăți, corupție economică și coruperea moravurilor. A fi femeie nu trebuie să fie un blestem, un risc, o fragilitate, ci trebuie să devină o putere.
Pe Ciprian îl găsiți cu totul aici.
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Un bărbat, două femei și mai mulți copii
Despre dragoste și bărbați, fără crize de emancipare
10 greșeli pe care nu le mai facem în pat după o anumită vârstă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.