A bea sau a nu bea vin, aceasta-i întrebarea!

25 October 2019

În ultimele decenii, vinul roşu a căpătat reputaţia de a fi un aliment bun pentru sănătate, consumul său fiind asociat cu longevitatea și cu reducerea riscului de îmbolnăvire a inimii. Dar este cu adevărat sănătos obiceiul de a bea, cu măsură, firește? Pentru că, iată, recent au apărut dovezi că o sticlă de vin pe săptămână este asociată cu creşterea riscului de apariţie a cancerului cu 1% la bărbaţi şi 1,4% la femei. Ca și cum bărbații ar fuma cinci țigări pe săptămână și femeile 10.

Ideea că vinul este sănătos datează din anii ’70, când oamenii de ştiinţă au constatat că francezii prezintă mai puţine riscuri cardiace faţă de alte popoare, în ciuda faptului că erau mari consumatori de grăsimi saturate. Legătura cu consumul de vin era clară, dar este în continuare un mister pe care savanţii l-au numit Paradoxul Francez. De atunci există convingerea că un consum moderat de vin poate reduce trensiunea arterială, riscul de apariţie a diabetului şi, mai mult, poate ajuta la controlul greutăţii.

De aceea, mult timp s-a considerat că abstinenţa de la alcool este mai nesănătoasă decât consumul în cantităţi moderate. Asta până când oamenii de ştiinţă au pus la îndoială această relaţie de cauzalitate şi au descoperit că statistica era viciată de oamenii care se abţineau de la alcool pentru că acesta le făcea rău, mai degrabă decât că le era rău pentru că nu beau.

Astfel, o analiză din 2006 a 54 de studii publicate anterior a dezvăluit că nu există nicio corelare între consumul moderat de alcool şi scăderea riscului de boli coronariene.

În schimb, un studiu efectuat în ultimii 5 ani a indicat faptul că băutorii de vin sunt mai degrabă persoane educate, cu un stil de viaţă activ, care conduce la o viaţă mai sănătoasă.

În mod normal, vinul este considerat opţiunea sănătoasă când vine vorba de alcool, datorită antioxidanţilor numiţi polifenoli, care pot fi găsiţi şi în fructe sau legume. Aceşti compuşi reduc inflamaţiile, unul dintre factorii care conduc la apariţia anumitor boli. Foarte important, polifenolii sunt prezenţi de zece ori mai mult în vinul roşu decât în cel alb.

Cercetarea efectuată în special asupra polifenolului resveratrol a relevant faptul că acesta poate fi găsit doar în vinul roşu şi are ca efect dilatarea vaselor de sânge, respectiv reducerea presiunii sângelui în artere. Acelaşi polifenol este prezent şi în strugurii albi, însă nu poate fi identificat şi în vinul alb, ceea ce reprezintă de asemenea un paradox pentru oamenii de ştiinţă.

Citiţi şi Celulelor care au uitat de ce trăiesc le revine memoria cu vin roşu. Hai noroc!

Aşadar, majoritatea beneficiilor pentru organism asociate vinului au legătură cu vinul roşu, dintre care amintim întărirea imunităţii, a digestiei şi menţinerea greutăţii.

Cu toate acestea, specialiştii afirmă că, deşi există avantaje rezultate în urma consumului de vin, cea mai bună opţiune este abstinenţa totală, chiar dacă mulţi dintre noi şi-ar dori să nu audă acest lucru. Iar dacă dorim să avem parte de elementele bune din această băutură, oamenii de ştiinţă susţin că fructele şi legumele pot suplini această nevoie, la care să adăugăm şi un regim de viaţă activ.

Sursa



Citiţi şi

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

Trois Couleurs: Bleu. Culoarea libertății?

Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro