Am crescut mare, dar băieții nu s-au mai bătut în duel pentru mine

21 June 2016

Boris CremeneMă uitam de la etajul trei, unde aveam locuința, la ușa blocului care era exact sub geamul dormitorului meu. L-am văzut cum a ieșit, cum a pus valiza jos, cum a întors capul îndărăt spre geamurile noastre, mijind ochii. Era un apus cu un soare roșcat, ale cărui raze băteau exact de unde priveam eu. Nu cred că a reușit să mă vadă.

Așa a fost despărțirea noastră. Mi-a lăsat un card bancar cu o seară înainte și a zis că pleacă departe, și că aici sunt toți banii lui și că să-mi cumpăr cu mami tot ce am nevoie până revine. Nu a mai revenit, iar mami și-a cumpărat bluze scumpe și parfumuri și a plătit cu cardul lăsat de tata pentru mine, și mie mi-a cumpărat doar un tricou bleu, că așa cerea profa de educație fizică. Atât. De atunci am prins o ură inexplicabilă pe tata și pe cardurile bancare.

Îmi aminteam de el atunci când vedeam prin parc tați cu copii în cârcă care râdeau zgomotos.

copilă

Abia după ce mama l-a adus pe Sorin, am simțit că sunt părăsită, că omul din casă venit pe post de „tată” face o gaură și mai mare în pustiul lăsat peste copilăria mea.

Idea de răzbunare a venit după o ieșire la îngheţată cu ambii. Când chelnerul a adus nota de plată, Sorin a zis „Eu nu sunt tatăl tău, ci doar prietenul mamei tale, așa că eu îmi plătesc berea, iar mami restu’”. Într-o zi, când m-au lăsat singură acasă pentru că nu puteau să mă ia cu ei la un chef, am simțit prima dată gustul libertății. Am pus televizorul și am privit în primul rând canalele interzise. Pe urmă am adunat toate păpușile mele și le-am închis în dulap, la întuneric și le spuneam cu voce fioroasă „vin morții, vin morții”.

Sorin nu a stat mult cu noi. Nu țineam la el, dar mă bucuram pentru mama. Nu mai era singură.

A plecat după ce în contul cardului bancar pe care îl ținea în portmoneul maroniu nu a mai rămas un ban. Venise cu mama de la un chef într-o seară, ambii băuți, și s-au retras în dormitor să se iubească. M-au trezit urletele lor animalice și m-am dus la bucătărie să beau apă. M-am uitat la sacoul lui lăsat pe un scaun, i-am sustras cardul din portmoneul lui maroniu și am cumpărat bilete de avion pe internet până ce mi-a dat cu roșu „You don’t have sufficient funds to make this purchase”. Cred că cumpărasem vreo zece bilete în țările unde mi-aș fi dorit să merg. Așa m-am răzbunat eu pe tatăl meu vitreg, dar și pe cardul lăsat de tata.

Mai târziu, când mama mă lăsa singură deja cu regularitate, mă dezbrăcam de tot și mă uitam la mine în oglindă. Eram mică și urâtă și poate din cauza asta nu meritam să am un tată. Vara, când mama mă ducea la mătușa Hana, la țară, o tot sâcâiam cu întrebări de genul „Hana, da’ eu cum îți par, sunt o fată urâtă, nu e așa?” Şi mătușa Hana mă consola și îmi spunea că sunt o fată deosebită și, când voi crește, se vor bate băieții în duel pentru mine. Asta mă încuraja și eu așteptam cu nerăbdare să cresc mare.

Eram într-a cincea când m-am revăzut cu tata. Era la înmormântarea mătușei Hana. S-a apropiat de mine și mi-a dat o sută de lei. Era un nene pe care nu-l cunoșteam și de asta ezitam să-i iau. „Hai, nu te rușina, doar sunt tatăl tău”, mi-a zis. După ce i-am ținut câteva minute în mână i-am dat înapoi. Lângă el era și noua lui nevastă pe care am îndrăgit-o imediat. Tare mi-aș fi dorit să am așa o mamă. Era îmbrăcată într-un sacou cafea cu lapte, blugi deschiși  și pe cap avea o beretă roșie. M-a apucat de mână și mi-a vorbit ceva foarte matern. Nu era ca mama, îmbrăcată unisex și mereu transpirată din cauza pungilor grele pe care le aducea de la aprozar. Nevasta tatei avea niște mâini calde, de voiam să țină acest moment la nesfârșit.

Ultima mea întâlnire cu tata a fost la o trecere de pietoni. Eram deja la liceu, în clasele mari. I-am zis „Hei, salut” și el s-a uitat la mine și a zâmbit obraznic, crezând că sunt o agățătoare de stradă. M-a durut mult că nici nu m-a recunoscut. Nu ne-am mai revăzut. Cineva din rudele lui mi-a zis că a plecat cu nevasta lui în Canada.

Am crescut mare, dar băieții nu s-au mai bătut în duel pentru mine.

Când sunt singură în casă, mă uit pe geam la ușa blocului pe unde a plecat tata și visez că atunci când voi fi mare de tot și voi termina facultatea, voi face un film. Despre mine, despre mama și tata care mă iubeau și care nu s-au despărțit niciodată. Dar mai ales despre tata, care îmi spunea povestea de seară cu mușchetari, dueluri și mătuși nemuritoare. Atât.



Citiţi şi

Soacră-mea

Pisica neagră-i vinovată!

Să ne mai lăsăm și duși de val…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Raluca / 15 May 2017 18:07

    Trist ! Din pacate nimeni nu intelege ca copiii trebuie sa vina in familii functionale si tinuti departe de zbuciumul sufletesc al parintilor! Asa ajungem schiloditi sufleteste traumatizati…de asta bantuim prin viata si ne cautam locul..De aici se nasc relatiile calau victima si alte alea.Nu faceti copii cu barbati doar pentru ca voi ii iubiti si credeti ca ii veti schimba..Sansele de reusita sunt infime si realitatea e cruda..Nu se vor schimba ..Nici dincolo de moarte

    Reply
  2. Melania / 21 June 2016 15:14

    ultima data cand eu l-am vazut pe tatal meu era in fata aprozarului de pe karl marx. si nici nu m-a recunoscut. sau ce sa-ti povestesc?! ca prima data cand m-a cautat – se despartisera cand aveam 6 ani, l-am mai vazut cand ma lua mami la divort, ca i-a tot chemat la tribunal. dar de cautat m-a cautat printr-a patra. si m-a intrebat daca o cunosc pe Melania. mi-era atat de frica de el ca am zis ca nu. eram cu prietenul meu Sandu. el era cu vreo doi ani mai mic. si am fugit cu Sandu. m-a mai cautat printr-a doispea. si atunci de musai. ca nu mi-a platit pensia alimentara o vreme , iar mami zicea ca ce, nu m-a facut ea singura. si s-a dus la militie. iar militia era peste drum de sincai, liceul meu. in pauza a venit elevul de servici sa ma cheme afara. la poarta mami si tata. tata- pe care nu stiam nici cum sa-l salut. de fapt nu ma cautase niciodata. si atunci a venit si in vizita de vreo doua -trei ori. ultima data – a treia – cand a plecat m-a salutat cu saru-mana. mie mi s-a parut total aiurea. nu. tatal meu nu a plecat in Canada. s-a recasatorit cu o femeie vulgara, care la trei cuvinte scotea o p…a. si a murit aiurea, cand eram eu la restante la Brasov, dupa anul doi de facultate. murise batut sau inghetat intr-o curte langa parc. o fi fost la vreo femeie. era stilul lui. nu a aflat politia niciodata. si nu am apucat sa-l cunosc. doar din povestile mamei mele. cu cat de rau e ( era) taica-tau. cu el semeni tu ( adica eu).
    la inmormantare?! da am plans. neasteptat de mult . ii spusesem mamei mele ca poate nu o sa plang deloc. ca nu l-am cunoscut. dar era tata. si daca a murit, nu putea s-o faca alta data. nu stiu de ce am mers. nici haine negre nu aveam. a gasit mami pe undeva. de ce a plans ea? ca doar a luat bataie numai cata imi amintesc eu… a zis ca l-a iubit. ma rog.cred ca numai timpul le vindeca. a trecut destul. cred ca l-am iertat . ca nu m-a vrut. ca nu m-a iubit. ca nu a avut cu mine niciun fel de legatura. imi pare rau pentru el. ca mama lui a murit cand era el mic. si ca erau patru frati. si ca poate s-a simtit parasit. si ca poate din cauza asta nu si-a dorit copii. dar putea s-o protejeze pe mami. sau sa gaseasca alte metode contraceptive. nu era vina mea.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro