Noi stăteam liniștite la o poveste, iar fetele noastre, de-o seamă, se jucau în cealaltă cameră, până când vine Patricia într-un suflet la mine și-mi spune :
– Mami, Iulia m-a pupat pe gură!
– Stai liniștită, mami, că din greșeală te-a pupat pe gură. Se mai întâmplă.
– Nu din greșeală, chiar m-a pupat pe gură.
Well, cum procedezi când se întâmplă astfel de situații?
Nu, n-a fost o greșeală din partea Iuliei să o pupe pe gură pe Patricia. Pentru ea e ceva normal, firesc, nu știe cum să pupe altfel. Mama ei o pupă pe gură, tatăl ei la fel, de peste 6 ani câți are acum. Și, ori de câte ori simte nevoia să-și manifeste afecțiunea, pupă lumea pe gură.
Cum să-i spui prietenei tale, fără să o jignești că o astfel de practică nu e tocmai sănătoasă și asta din chiar mai multe puncte de vedere?
Din punct de vedere al sănătății, nu e chiar normal să-ți dorești să-ți imunizezi copilul pupându-l pe gură de la stadiul de nou născut până la vârsta la care lui o să-i fie rușine sau greață de o astfel de practică. Oricât de drag ți-ar fi. Că e posibil ca pe buzele unei mame fumătoare să se regăsească particule de chestii nu tocmai sănătoase pentru un copil. Și chiar de n-ar fi fumătoare, oricum varianta asta e o sursă de transmitere de microbi mai accentuată decât un pupic pe obrăjori ori pe frunte.
Apoi, nu e tocmai un gest pe care să-l practici cu propriul copil. Sărutul pe gură are o cu totul altă conotație și știm cu toții că trezește sentimente diferite față de pupicul pe obraz. Pur și simplu pentru că apasă alt buton. 🙂
Dacă pe mine m-ar pupa acum mama sau tata acum pe gură, cred că m-ar șoca. Și i-aș trimite să vorbească cu cineva avizat despre asta. E un gest care nu îşi găseşte locul între părinți și copii.
Cei care îl practică, până la ce vârstă o fac? Adică, e un moment în care îți dai seama că ești oarecum deplasat și că e cazul să te oprești pentru că s-ar putea să-i dai semnale greșite copilului tău sau să-l pui în situații stânjenitoare ori confuze? Care e percepția copilului oare în relația cu restul lumii, de a accepta cu ușurință un sărut de la o altă persoană, fie copil de același sex, fie adult care poate să vizeze și altceva? Adică nu e un risc asumat că e posibil ca, printr-o împrejurare nefericită, copilul să poată fi mai ușor expus abuzurilor pentru că nu mai înțelege limita permisă de afecțiune a terților față de el?
Nu mai vorbesc de faptul că nu-i normal și firesc să-i insufli copilului tău ideea că așa e normal să se pupe oamenii, în orice context, chiar și de același sex, pentru că s-ar putea ca la o vârstă foarte fragedă să-i vezi că experimentează și asta. Iar opțiunea de a fi altfel s-ar putea să le-o fi dat chiar tu. Și poate că oricât de open-minded ai fi, s-ar putea să-ți dai seama că l-ai împins pe copil spre o opțiune care să-i facă viața puțin mai grea decât dacă ai fi lasat lucrurile să meargă pe calea lor firească.
La interacțiunea fetelor, pentru a încerca să scald cumva scena, i-am spus Patriciei să-i explice colegei ei cine se sărută pe gură și de ce ea nu s-a așteptat la asta.
Eu i-am spus fetiței mele mai demult, când ne-a întrebat pe noi de ce ne sărutăm pe buze, că așa se sărută oamenii care se iubesc, soții. La acea etapă, a mulțumit-o răspunsul. A înțeles că mami și tati se pupă altfel, iar părinții și copiii se pupă altfel. Ba chiar că toți ceilalți se pupă altfel dacă nu formează un cuplu.
Pe mama Iuliei nu cred că a mulțumit-o răspunsul, din moment ce încă se sărută pe buze.
Deranjant e faptul că fetița, pentru că nu înțelege diferența săruturilor, pupă pe toată lumea pe buze. Atât colegele de grădiniță, cât și pe orice altă persoană față de care vrea să-și arate afecțiunea. Și nu înțelege de ce ceilalți resping acest mod, ba chiar îi șochează.
Am văzut și reacția unei fetițe de 9 ani care, la fel, era sărutată de mamă pe buze, că efectiv se simțea inconfortabil și s-a șters rapid, cu o ușoară umbră de dezgust.
De ce-ai face asta?
Păstrați-vă săruturile pentru iubiți și dați-le copiilor pupici pe obrăjori cum e firesc!
Pe Gloria o găsiţi întreagă aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.