Nu cumva locuim cu toții pe Titanic?

6 July 2015

Constantin CucuAcum 25-30 de ani nu exista practic apă plată. Nici cea minerală nu era populară de altfel, erau sifonării.

Televizoarele se luau o dată pe generație şi existau oameni care reparau televizoare. Telefoane. Radiouri. Aspiratoare. Care umpleau brichete. Care pingeleau încălțările.

Erau câteva programe TV şi nu exista internet. Nu exista nici conceptul de internet.

Femeile foloseau vată. Bărbații aveau aparate de ras cu lame pe care le schimbau. Dresurile erau date la remaiat. Tricourile se cârpeau. Dacă ți-era foame, îți faceai un sandviș, nu îl cumpărai, şi oamenii mâncau şi târtița, nu doar pieptul puiului.

Mâncai caise doar vara şi toamna puneai murături și făceai zacuscă. Dacă voiai suc, amestecai sirop cu apă.

Cumva, toate acestea şi multe altele au dispărut. Par reminescențele unei existențe barbare şi limitate, un fel de preistorie jenantă a omului modern de azi.

Dar acum, când odată cu evenimentele din Grecia încerc să înțeleg şi să conştientizez mai multe, mă întreb dacă aşa este. Dacă sensul şi scopul evoluției (biologice, sociale) este ăsta la care s-a ajuns, cu oameni fericiți numai cu smarthone-ul în mână, laptop nou nouț, o maşină nouă la 5 ani, mâncând cartofi doar dacă sunt ambalați în țiplă şi răcorindu-se cu Coca cola de la automat.

Dacă toată această prosperitate şi toate aceste aşteptări nu sunt de fapt false, dar mai ales nesustenabile, mai ales pe termen lung. Că, de fapt şi de drept, tot consumatorismul ăsta menit a hrăni producția, menită a întreține consumul, pentru a creşte şi mai mult producția etc etc etc, nu este decât o nebunie şi o utopie din care, vezi cazul Greciei, începem să ne trezim.

cizmari

Poate că nici resursele pamântului, nici realizările umanitații, nivelul tehnologic, bogăția existentă, nu îndreptățesc acest stil de viață, oricum nu pentru mulți, astfel că ceea ce pare austeritate sau recesiune să nu fie decât o restabilire dureroasă a balanței şi a adevărului.

Tot progresul tehnologic şi economic al ultimului secol a avut ca motor combustibilul fosil. Acesta se termină.

Populația a crescut de trei ori în ultimii 20 de ani şi toți cei care vin din urmă doresc halca lor de fericire şi consum.

Se termină pădurile. Apele devin tot mai poluate. Munți de gunoaie, de smartphoane demodate, de peturi goale sau de mâncare nemâncată încearcă să se acomodeze cu oameni care par independenți, dar de fapt sunt din ce în ce mai goi ca aspirații şi mai dependenți de producători, industrii, utilități şi resurse decât oricând înainte în istorie.

Poate că implozia economică din Grecia nu este doar o întâmplare, cauzată de firea leneşă şi cheltuitoare a grecului, ci un simptom neliniştitor al viitorului nostru, al tuturor, şi poate că situația de acolo este icebergul deja vizibil în calea siajului Titanicului nostru uman.

Citiţi şi

Crezi că știi totul despre lumea ta?

Micile oglinzi

 



Citiţi şi

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Pisica neagră-i vinovată!

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Dana / 11 July 2015 10:01

    @ Nicu: nu ne contrazicem deloc. Parte din “ariciul la buzunar” al celor mentionat de mine consta si in faptul ca nu arunca banii pe prostii 🙂

    Reply
  2. hatru / 9 July 2015 14:43

    Ni se baga-n cap false nevoi. De exemplu inainte nimeni nu umbla cu sticla de apa dupa el. Poate doar mame cu copil mic. Cu toate astea, nimeni nu era deshidratat afara de naufragiatii pe plute in mijlocul oceanului. Au aparut peturile. Ca sale vinzi trebuiau umplute. Ce afacere poate fi mai grozava decat sa botezi apa chioara apa plata si s-o vinzi la pret de vin decolectie? Asa a aparut deshidratarea si efectele ei groaznice.

    Reply
  3. Ioan Silviu / 8 July 2015 11:57

    De admirat logica, finetea, stilul, si talentul cu care a fost argumentata nostalgia.
    Pragmatismul exista si pe vremea sifonului si a mesterilor care reparau televizoare.
    Si atunci unii erau lenesi si unii munceau. OK, nu intotdeauna lenesii sunt saraci si harnicii sunt bogati, dar pentru majoritatea, acesta este modelul.
    Ma gandesc sa merg o saptamana in Grecia la un hotel de 4-5 stele pt. 7 nopti. La plecare nu platesc si argumentez ca trebuie sa prezint rudelor mele din Romania, factura, sa le povestesc despre servicii si ambianta si ele vor hotara , democratic, daca platim sau nu. 🙂
    Si despre net … fara internet opinia Domnului Constantin Cucu ar fi fost impartasita cel mult vecinilor, prietenilor (la o bere ?), rudelor, colegilor de servici…. Cine mai era dispus sa-l asculte. Netu-l face cunoscut si primeste si raspuns. Sa nu dispretuim tehnologia. Un pic nostalgic sunt si eu. Bula pe vremea televizoarelor cu lampi : cine se deplaseaza mai repede, sunetul sau lumina ? Evident sunetul ! Cine a avut televizor cu lampi stie de ce . 🙂 🙂 🙂 (pentru cei nascuti dupa venirea la putere a domnului Siliciu : ca intai se aude sunetu` si apoi vine imginea). Gluma penibila, la fel cum penibil este si excesul de nostalgie. Revenind la articol : a generat reactii, deci e bun !

    Reply
  4. Dana / 6 July 2015 14:59

    Mnu…este decalajul dintre etica protestanta a muncii prezenta in tarile nordice, Germania, Olanda etc si laissez-faire-ul celor din sud…nu veti vedea munti de gunoaie niciunde in Germania, nu ? Iar olandezii sunt renumiti ca au arici la buzunar…

    E o lectie simpla: nu te intinde mai mult decat ti-e plapuma.

    Reply
    • nicu / 10 July 2015 11:54

      Nu vezi muntii de gunoaie in Germania sau in tarile nordice nu pentru ca nu ar exista ci pentru ca o parte din ei se recicleaza, o parte sunt ingropate pe nu stiu unde si de o parte scapa trimitandu-le prin alte tari mai sarace care accepte ca pt o suma de bani sa „gazduiasca” ele gunoaiele altora mai bogati! Oricum gunoaiele astea nu dispar (dar se inmultesc exponential) si consumismul asta desantat ne va seca planeta de materii prime până vom ajunge ca in filmele acelea care acum spunem ca sunt „fantastice” (gen Mad Max dar mai sunt si altele) dar de fapt cam previzioneaza viitorul omenirii daca vom continua in stilul asta! Foarte bun articolul si ar trebui toti sa facem ceva ca sa mai stopam consumismul asta nebun, cand cumparam ceva sa ne intrebam „oare chiar avem nevoie de acel lucru sau e doar un moft ca sa fim in trend?”!!! Nimeni nu spune ca progresul nu e bun, ca nu ne face viata mai usoara si mai placuta dar de aici si pana la goana asta nebuna dupa ultimul model (telefon, plasma, masina, laptop, etc) ultima fiță de nu stiu ce, este cale lunga si ar trebui sa incetam sa ne mai batem joc de planeta asta si implicit de noi si de viitorul copiilor nostri.

      Reply
    • Lelia / 9 February 2016 13:42

      Germania si alte tari “dezvoltate” isi exporta gunoaiele prin lumea a 3-a, India de exemplu e plina de munti de pet-uri, resturi de televizoare, frigidere si alte alea . Sa nu credeti ca nu produc gunoaie tarile dezvoltate! Nu fac decat sa le arunce in curtea altora.

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro