Ca-n Rai, ce airbnb-ul meu!

9 December 2014

Raluca FeherSorbind din paharul de plastic cu vinul cel sec și aspru al Argentinei, îmi dau seamă, profetic, cムtoate hărțile sunt vii, că oamenii sunt mai importanți ca râurile și mai greu de cucerit că vârfurile, cムtoată colecția de artムa Muzeului de pe Avenida Libertador nu face doi bani dacムnu ai ajuns, într-o searムde decembrie, fierbinte, pe o terasムpictatăƒ, dintr-o mahala puturoasăƒ. Oamenii sunt destinațiile și eu acum tocmai am rescris harta Buenos Airesului, fixând atracții făƒrムegal și recorduri neștiute.” Asta am scris în America dezgolită de la brâu în jos, la o pagină oarecare.

Călătoresc mult. Cu totul, dacă e să adun, sunt patru luni pe an plecată din țară. Și cînd o fac evit hotelurile. Sunt confortabile, e drept, au TV și săpunele mititele cu miros de lămâie. Dar, din 2011, sunt fan declarat airbnb. Cine? Airbnb. Compania anului 2014. Bazată pe principiile simple și democratice ale lui sharing economy, airbnb îți permite să înțelegi mai bine cu ce se mănâncă locul în care călătorești.

raiul

Locuiești, de cele mai multe ori, în casă cu gazdele tale, oameni gata să împartă cu ține micul dejun, șamponul și informații despre cârciumile unde au dim-sum- ul cel mai bun.

De la un cuplu de homosexuali în Seul, la unul de artiști demenți în Valparaiso, de la o fostă chelnerița-actual IT-ista în Montevideo, la o salvamontistă profesoară de franceză din Islanda, am locuit în case curate sau colorate, cu pisici sau cu igrasie, cu oameni care și-au deschis ușile și pușculiță de informații și m-au ajutat să înțeleg adevăratul farmec al locului, nu versiunea de plastic pe care o servește turismul clasic. Astfel, am evitată capcanele ghidurilor, am mâncat în cele mai bune locuri, am vizitat locuri neștiute de alții, am fost la petreceri la care turistul de hotel nu ajunge veci și, în final, mi-am făcut prieteni în 154 de colțuri de lume.

raiul 3

Visez din 2012 să îmi înrolez și eu casa în airbnb. Bucureștiul însă nu mi s-a părut locul cel mai bun să fac asta. De aceea m-am mutat la Brașov. Am luat un apartament fabulos dintr-un bloc construit în ’30 lîngă Poarta Schei și l-am decorat așa cum mi-ar plăcea mie să găsesc un loc atunci cînd călătoresc.

Am televizor, wifi, mașină de spălat cu uscător, bibliotecă bine stivuita în engleză, șamponele și săpunele, sucuri de fructe și cafea bună, am saltele din spumă și saltea de masaj pe care, sub mâinile partenerului meu, maseur specializat în shiatsu, îți poți reveni după o zi grea.

raiul5

Dar cel mai important, știu tot ce mișcă în Brașov și în jurul Brașovului, la ce restaurant să mănânci și unde este kurtos kalacs-ul cel mai bun, unde e barul cu cea mai bună muzică și unde e cel cu cea mai bună cafea, care e cel mai frumos loc de panoramă a orașului și cînd să mergi la Sergiana fără să trebuiască să stai la coadă.

Împreună cu partenerul meu, putem să vă arătăm nu numai orașul, ci și să va facem tururi la bisericile săsești fortificate, cetatea Râșnov sau castelele Bran, rezervația de urși de la Zărnești sau fostele hale de la uzină Steagu Roșu.

raiul 2

Cam asta ar fi. Suntem pe airbnb aici. Avem și pagină pe Facebook aici. Între timp ne-a venit și kilimul afgan și ne-au ieșit mugurașii de coriandru. Așa că o să încărcăm un alt set de poze.

Aaaa. Și mai am 4 volume de ”America dezgolită de la brâu în jos” pe care pot să le ofer, cu dedicație, primilor patru călători care ne intră în casă. 🙂



Citiţi şi

Oamenii vor să fie fericiţi, dar…

Eseu despre trezire

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. red / 2 January 2015 14:35

    ESTE publicitate, in cel mai evident mod. Ceea ce nu ar fi defel impardonabil, daca ar fi marcata drept publicitate. Ce m-a deranjat e schema penibila prin care cititorul e momit crezind ca va citi un articol despre airbnb, cu informatii utile in mod general (ca doar aparea in sectiunea “Travel”), si in loc de asta da peste propaganda autoarei pentru apartamentul ei din Brasov. Autoarea poate face sus-numita propaganda pe blogul ei, are tot dreptul. Insa pozitia lui Catchy ca intermediar e dubioasa in aranjamentul asta.
    Ceea ce voi numiti rautate, eu as numi obiectivitate si dreptul cititorului de a-si trage de mineca jurnalistii, atunci cind nu mai sint jurnalisti, ci devin tirgoveti. Iarsi spun, nu e o problema sa faci publicitate, cita vreme o recunosti drept publicitate.
    Daca vreau oferte airbnb, ma duc pe airbnb, nu intru pe Catchy.

    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 2 January 2015 16:35

      dar poate unii au aflat despre airbnb de pe catchy, cam ăsta e rostul nostru, să semnalăm. tot nu vă înțelegem supărarea. târgoveți sau chiar “pești” ni se par exagerări răutăcioase. dar am vorbit deja prea mult despre asta. ne menținem dreptul de a ne ajuta colaboratorii, de a fi intermediari între ei și cei care ar putea fi interesați de cărțile lor ori micile lor afaceri. pentru că așa ni se pare corect. pentru că autorii de pe catchy chiar au admiratori mulți. mult mai mulți decât cititori care ar putea fi deranjați.

      Reply
  2. red / 1 January 2015 22:08

    Asta este publicitate (nici macar foarte) mascata. Cam lipsit de deontologie profesionala articolasul asta. Sub pretextul ca ne invata despre airbnb, ajungem la oferta Anamariei Feher, nu doar casuta din Brasov, dar si cartea ei. Desi in general imi place cum scrie Feher, pirueta asta intre presupus articol si reclama ma dezamageste. Nu pentru ca Feher isi trage spuza pe turta ei, ci pentru ca Catchy joaca rolul misitului (am vrut sa folosesc alt cuvint, vietatea aia care traieste in acvarii, dar na, e Anul Nou, incerc sa fiu mai blinda). Penibilut

    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 1 January 2015 22:30

      Nu este publicitate. Este informație utilă cuiva, poate, și ajutor dat unui colaborator. A cărui ofertă o recomandăm cu toată încrederea, că e și obrazul nostru în joc. N-am fi făcut asta, dacă nu am fi știut exact despre ce și cine este vorba. Red Herring, vă suspectăm de răutate, ceea ce e de-a dreptul penibil.

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro