Profesorii vor cădea unul după altul la datorie. Dacă, printr-o minune, nu de covid, atunci de epuizare. Ei, și?

3 September 2020

“Conform indicațiilor <<prețioase>> și ordinelor care mai de care mai aberante și mai inutile ale autorităților legate de noul an școlar, profesorul nu mai are dreptul la pauză, nu mai are voie să între în cancelarie, nu mai are acces la catalog decât o dată pe zi ca să treacă rapid notele din ziua respectivă. Principala menire a acestei nenorocite de meserii este de a fi un fel de gardă de corp a elevilor. Profesorul nu mai poate părăsi clasa pe timpul pauzei, decât ca să fugă la altă sală când se sună de intrare. Dacă are, să zicem, trei ore consecutiv la aceeași clasa, rămâne țintuit locului acolo, ca să-i păzească pe elevi, să-i dezinfecteze, să le potrivească măștile, să-i ducă la toaletă, să-i… aici mă opresc fiindcă “misia” nobilă pe care o va avea chiar și acolo o să apară probabil în următorul ordin de ministru. Sau ghid.

Asta înseamnă ore în șir în care amărâtul de funcționar al catedrei nu se mai poate dezlipi de elevi nici ca să respire undeva măcar câteva clipe un pic de oxigen. Vorbește cel puțin 6-7 ore pe zi cu masca pe față, care mască îi rămâne lipită de mutră și în timpul pauzelor, când trece brusc la munca de pedagog, meserie dispărută în negura vremurilor la noi, dar atât de utilă și de apreciată peste tot în lumea asta, unde profesorii au asistenți antrenați special pentru astfel de situații și pentru tot ce nu ține de predare efectiv. Treaba profesorului în țările unde îndeletnicirea asta încă nu a fost călcată în picioare cu bocanci plini de noroi este exclusiv predarea și examinarea. Tocmai în vederea asigurării calității cunoștințelor pe care le transmite. În fine. Aia e o altă lume, prin urmare nu are rost să comparăm.

Așadar, în ritmul ăsta aiuritor și dement, plăsmuit de minți zglobii care nu au nici ce mai vagă legătură cu educația, profesorii vor cădea unul după altul la datorie. Dacă, printr-o minune, nu de covid, atunci de epuizare. Sau sufocare. Ei, și? Părinții vor fi mulțumiți fiindcă dulăii de pază și protecție vor fi la post. Non-stop.

Sigur că nu i-a dat prin cap niciunui băgator de seamă, pardon, consilier/secretar de stat etc, etc din minister (sau poate că, dimpotrivă, tocmai asta a fost ideea) că, după acest zilnic sacrificiu inutil al profesorului, elevii sunt oricum liberi apoi să facă tot ce poftesc, să iasă grupuri-grupuri, braț la braț din școală, să se ducă la localuri, mall uri etc și a două zi mulți dintre ei să vină la școală cu virusul la purtător. Ei, și? Profesorul e acolo, de pază. Fără întrerupere, cel puțin 7 ore. Întru liniștirea nației. Care va răsufla ușurată că tânăra generație va socializa în sfârșit. În siguranță. Fiindcă laitmotivul acestei grabe cu care se aplică un scenariu încă atât de periculos în situația în care ne aflăm a fost și este socializarea tinerimii române. Care însă va începe cu adevărat la ieșirea din incinta școlilor, ceea ce face absolut inutile aceste măsuri tâmpite. De fapt, guvernanții știu bine că numărul cazurilor va crește pe bandă rulantă. Dar, deh, suntem în campanie electorală. Și profesorului i s-a atribuit cu multă generozitate, grijă și considerațiune rolul de țap ispășitor.

Este pentru prima dată când regret CU ADEVĂRAT că m-am încăpățânat să rămân în profesia asta degradată total. Batjocorită și umilită de atâta amar de vreme. Dragi colegi de breaslă, așa cum spunea un mare clasic în viață, “suntem pe cont propriu; scapă cine poate”. Fiindcă noi nu am fost niciodată în stare să ne revoltăm cu adevărat. Prin urmare nu vom fi nici măcar de data asta.”

Raluca Andreea Oglindoiu

Citiți și articolul Ioanei Bâldea Constantinescu. E bine scris, documentat, foarte util dacă ai vreo legătură cu un copil de școală în această toamnă a anului 2020. 



Citiţi şi

Ea știe… și tace

Nimic în afară de ochii blânzi, prea timizi, nu-l deosebea de restul clasei

Hărțile interactive după care învățau geografia elevii americani începând cu 1887

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Any / 14 September 2020 17:01

    @Paula Sosoi.. Dragă doamnă vă invit la mine la grupa sa vedeți cum e asta cu statul acasă si salarii de pomana…. Majoritatea copiilor nu au ce manca (echipa gradinitei a cautat sponsori si donatori pentru alimente, rechizite și încălțăminte)… In perioada cat s-a trecut in on line am fost saptamanal si am făcut fise(pe banii mei-scoala nu mi-a mai dat nici macar coli xerox) pe care le-am dus copiilor. In același timp am cautat sa adaptez activitățile si pentru cei cativa copii cu care lucram și in online….Am mers la gradinita si am dat cu var, cu vopsea, am spalat jucariile cu clor… Si multe altele. Nu am făcut diferențe între copii, indiferent de situația financiară. La fel ca și mine sunt mii de dascăli in țară. Cât de salarii… Ar fi bine sa nu mai credeți cam tot cr se spune la televizor. Acolo dau salariul brut… Din pacate cel luat in mâna e cam jumate. Poate ca inainte de a emite judecați ați face bine sa faceți cercetări… Ați văzut ce au patit multe televiziuni prestigioase care au luat de bună o farsă fără a face cercetări. Dacă credeți că e așa grozav sa fii profesor de ce nu veniți sa lucrați in sistem? Doar ați spus ca stăm de geaba, lucram doar 4 ore/zi (doar in visele mele) – poate nu stti cata pregatire este pentru activitățile pe o singură zi la gradi si cum ai mei cu mic cu mare ma ajuta la pregatirea materialelor. Ce sa mai spunem de salariile barosane care nu ne ajung de la o luna la alta. Ce ați scris mai sus e ca in poezia lui Eminescu :”E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune!” Vă doresc dragă doamnă să aveți o viață de profesor, așa ca a mea! Cu bucuriile și neajunsurile ei!

    Like 4
    Dislike 1
    Reply
  2. Un prof / 13 September 2020 9:34

    @paula sosoi- Nu ar fi mai bine să vorbim despre faptul că atunci când ați adus pe lume un copil, nu era de la sine înțeles că profesorii și învățătorii trebuie să vă crească acest copil? Cine ați vrea să vă plătească pentru că ați făcut sacrificiul de a avea grijă de copilul dumneavoastră timp de 6 luni de zile?
    Dacă salariile profesorilor vi se par atât de mari, încât nu puteți intra în competiție, sunteți liberă și binevenită în rândul profesorilor.
    Perioada de 3 luni despre care vorbiți, în care profesorii au lucrat de acasă, a fost cea mai grea perioadă nu numai pentru copiii. V-ați gândit cum este să stai zilnic poate și 10 ore, cu ochii în ecranul unui telefon și să corectezi poate și 100 de teme, exerciții și să oferi feed-back? Ca mai apoi, să te pregătești pentru a doua zi când trebuie să postezi alte materiale pentru clasele care urmează? Dacă vi se para așa simplu, atunci sunteți liberă să veniți în rândul nostru. Nu mai vorbim despre curentul consumat și plătit din buzunarul propriu, nici faptul că mulți dintre colegii mei au făcut rate la bănci ca să cumpere un laptop sau un smartphone.
    Orice sacrificiu, asta însemnând a fi dulăii propriilor copii, implicarea dvs. în timpul weekend-urilor, etc. sunt pentru copiii dumneavoastră, nu pentru noi! Cei care se implică, vor avea și rezultate. Dacă acest efort este prea mare, atunci de ce ați mai făcut copiii? Dacă e prea greu, atunci delegați această sarcină altora… În fond, e prea obositor ca să ai grijă de propriul copil.

    Like 9
    Dislike 3
    Reply
  3. paula sosoi / 8 September 2020 9:09

    Acum hai sa discutam si de cele 6 luni in care 99% din profesori au stat acasa si au primit salarii complete, sa discutam de majorarile pe care le cer dupa o binemeritate vacanta de 6 luni, sa vorbim de faptul ca lucreaza cam 8 luni pe an si atunci 4 ore pe zi (invatatori/educatori), sa vorbim de cei care vin la munca doar sa se afle in treaba si de cei care folosesc covid-ul sa nu se prezinte la sedinta lunara din scoala “ca sa nu se expuna”. Acum hai sa vorbim de parintii care au lucrat in plina pandemie, carora nu le-a dat nimeni un ban in plus sa fie dascalul copilului cand facea ore online o data pe saptamana dar materia trebuia asimilata in vreun fel, sa vorbim de parintii care lucreaza de la pana la 12 ore pe zi si au lucrat si vor mai lucra in fiecare sarbatoare legala, in fiecar vacanta si nu vor primi nici flori, nici “atentii” la final de an si nici nu au salarii care macar sa concureze cu cele ale profesorilor. Sa vorbim de cei care au fost si dascali si parinti, si bucatarese si menajere si “dulai” ai copiilor toata perioada si pentru care izolarea la domiciliu insemna venituri zero. Eu inteleg ca nimanui nu ii convine situatia actuala dar nu cred ca profesorii sunt cei carora ar trebui sa le plangem de mila. Unii dintre noi cad de epuizare dupa 12 ore de munca si tot mai gasesc timp sa faca proiecte pentru scoala menite sa fie facute de copii dar cu grad de dificultate incat parintele trebuie sa se implice, unii lucreaza weekendurile si.. multe altele. Hai sa privim asta si prin ochii parintilor dar mai ales prin cei ai copiilor care si asa sunt speriati.

    Like 30
    Dislike 16
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro