9 mituri despre cafea care pur și simplu nu sunt adevărate

9 August 2021

Poate fi greu să vă bucurați de cafeaua de dimineață atunci când există atât de multe mituri de care trebuie să țineți cont. Există o tonă de povești care au un impact negativ asupra modului în care ne consumăm cafeaua. Dar, oare, sunt toate adevărate?

Indiferent dacă preferați să vă consumați băutura preferată direct la cafenea sau să vă achiziționați propriile sortimente de cafea pentru acasă, iată 9 mituri despre cafea care pur și simplu nu sunt adevărate.

Ca și în cazul tuturor celorlalte sfaturi și recomandări găsite pe internet sau în altă parte, consultați medicul înainte de a lua decizii cu privire la sănătatea dumneavoastră.

Ceașca de cafea de după-amiază vă va provoca insomnie

Cofeina este un stimulent. Cu toate acestea, cofeina pe care o consumați în ceașca de după prânz este procesată prin ficat la viteza fulgerului și aproape toată (aproximativ 75%) este eliminată din corp în decurs de 4 până la 7 ore. Deci, dacă beți cea de-a doua ceașcă de cafea la ora 15:00, va fi  trecut complet prin corp înainte de culcare.

Ar trebui să folosiți apă clocotită pentru a face cafea

Dacă temperatura apei dvs. depășește punctul de fierbere, apa va începe să extragă unele uleiuri amare din zațul de cafea și poate chiar să le ardă. Puteți atribui gustul ars al cafelei apei foarte fierbinți.

Lăsați cafeaua să se răcească la o temperatură confortabilă înainte de a o bea. Băuturile „foarte fierbinți” pot fi legate de cancerul esofagian, conform IARC.

Cafeaua vă deshidratează

Nu este adevărat. De ce anume? Ei bine, aruncați o privire la ceașca dvs. de cafea. Observați consistența apoasă? Puteți atribui această caracteristică apei dintr-o ceașcă de cafea. Cantitatea de H2O dintr-o ceașcă compensează efectele deshidratante ale cofeinei.

O ceașcă de cafea vă va trezi din beție

Numărul de mituri legate de băutură rivalizează cu cel al miturilor legate de cofeină, dar răspunsul scurt este: nu. Cofeina poate face o persoană intoxicată mai alertă, dar un studiu a concluzionat că cafeaua nu inversează impactul cognitiv negativ al alcoolului.

De fapt, consumul de cafea vă poate face chiar mai rău, spune studiul: „Oamenii care au consumat atât alcool, cât și cofeină se pot simți suficient de treji și competenți pentru a face față unor situații potențial dăunătoare, cum ar fi condusul în stare de ebrietate sau plasarea lor în situații sociale periculoase.”

Cafeaua vă ajută să slăbiți

Nu chiar. Efectele stimulante ale cofeinei vă pot crește ușor – foarte ușor – metabolismul, dar nu sunt suficiente pentru a avea un impact real, mai ales în ceea ce privește pierderea în greutate pe termen lung. Cofeina vă poate reduce dorința de a mânca pentru o perioadă scurtă de timp, dar nu există suficiente dovezi care să arate că consumul pe termen lung ajută la scăderea în greutate.

Căutați un stil de viață mai sănătos? Dovezile sugerează că, totuși, consumul de cafea poate contribui la îmbunătățirea performanței atletice și a rezistenței.

Cafeaua vă împiedică creșterea

Acest mit există dintotdeauna. Cu toate acestea, mitul care incriminează cafeaua că vă împiedică creșterea este o expresie îmbătrânită. Nu este clar cum a început acest mit, dar nu există dovezi științifice care să îl susțină.

Cafeina cauzează dependență

Deși există un pic de adevăr în acest mit, nu este la fel de rău pe cât sună. Cofeina stimulează sistemul nervos central, care provoacă o dependență foarte mică. Cu toate acestea, efectele de sevraj durează doar o zi sau două și sunt departe de efectele de sevraj asociate în mod tradițional cu dependența.

Cafeaua dăunează sănătății

Liniștiți-vă, totul va fi bine. Există o mulțime de dovezi din locuri precum Harvard despre cafea că este bună pentru dvs.

Dacă veti consuma zilnic o cantitate moderată de cofeină (până la 300 de miligrame sau trei căni de cafea ), nu vă va face rău. Dacă aveți tensiune arterială crescută, s-ar putea să vă confruntați cu o creștere temporară a ritmului cardiac, dar nu există nicio legătură între cofeină și colesterolul ridicat sau bolile cardiovasculare.

Femeile însărcinate nu ar trebui să bea cafea

Aceasta este o alegere personală. Se recomandă ca femeile însărcinate să își limiteze aportul de cofeină la doar 200 de miligrame – aproximativ o ceașcă de cafea. Cofeina poate trece prin placentă și ajunge la copil, dar nu există studii concrete care să spună că este dăunătoare



Citiţi şi

UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)

Patru semne că ești afectat de căldură și remediile recomandate

Prințesa sturionilor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro