8 motive să-i cumperi copilului tău cărți de beletristică

30 March 2022

Cititul este una din principalele activități cu impact direct, atât pe termen scurt cât și lung, asupra dezvoltării cognitive și emoționale a unui copil. Există numeroase beneficii pe care lectura le oferă celor mici, indiferent de vârsta acestora. Dacă pe cei de 0-4 ani îi poți introduce în fascinanta lume înconjurătoare a culorilor, animalelor și numerelor prin intermediul cărților ilustrate, pentru adolescenții de 10-14 este oricând un moment potrivit să îi stimulezi să citească beletristică, și să se familiarizeze astfel cu nume importante ale literaturii autohtone și străine.

Iată câteva motive pentru care să cumperi cărți de beletristică pentru copilul tău.

  1. Cititul dezvoltă limbajul și abilitățile de comunicare ale adolescenților

Lectura începând de la cele mai fragede vârste are o influență majoră asupra dezvoltării vocabularului și a abilităților de comunicare ale copiilor. Chiar și ascultarea pasivă de la vârste foarte fragede are rolul de a îmbogăți numărul și varietatea de cuvinte pe care cei mici le folosesc, mult mai mult decât o pot face orice surse media pe care ei le urmăresc.

  1. Lectura stimulează imaginația și creativitatea copiilor

Cărțile de ficțiune și non-ficțiune îi pot ajuta pe copii să-și dezvolte imaginația și să pătrundă, prin intermediul poveștilor, în minunate lumi în care imaginarul și fantasticul se împletesc cu crâmpeie de lume reală. Alături de magicele întâmplări ale lui Harry Potter sau cele amuzante ale puștiului care și-a consemnat aventurile în Jurnalul său din cărțile lui Jeff Kinney, copilul tău mai poate descoperi nenumărate personaje, mituri și povești autohtone sau din lumea largă în colecțiile de cărți de beletristică pentru copii de 10 ani de la editurile de profil.  

  1. Cărțile de beletristică stimulează inteligența emoțională a tinerilor

Atunci când se pun în pielea unor personaje și ale unor situații de viață din cărțile de aventuri și beletristică, tinerii învață involuntar să aprecieze și să înțeleagă un punct de vedere diferit față de cel cu care era obișnuit. Pe termen lung, aceasta se traduce în capacitate mai bună de empatizare și de dezvoltare de abilități emoționale superioare, în plus față de cele cognitive. 

sursă foto

  1. Cititul oferă noi modalități de gândire

L-ai provoca pe puștiul tău să-și imagineze ce ar face în locul lui Artemis Fowl, puștiul milionar și genial de 12 ani pune la cale furtul secolului, apoi răpește o zână în misiunea sa de a-și salva tatăl răpit de Maria rusă, dintr-o carte pentru adolescenți ce îmbină fantasy-ul cu romanul de aventuri, semnată Eoin Colfer? O lectură bună oferă oricând idei noi și posibilitatea de a-și forma modalități diferite de gândire celui care citește, iar cărțile de beletristică abundă întotdeauna în subiecte interesante pentru cei mici.

  1. Copiii devin mai creativi

Prin intermediul situațiilor, personajelor și evenimentelor din romanele de aventuri și a cărților de literatură, copiii își pun în practică creativitatea de a dezvolta și dezbate subiecte și consecințe noi. Ei își dezvoltă astfel imaginația și învață să gândească mai neconvențional. În plus, își lărgesc orizonturile cu ajutorul temelor de ficțiune și non-ficțiune propuse în cărțile de beletristică.   

  1. Prin intermediul cărților testează lumea

Cărțile de literatură sunt o modalitate excelentă prin care un copil sau un adolescent poate să cunoască și să testeze lumea largă, chiar și înainte de a o cunoaște fizic. Prin lectură ei sunt introduși în lumea aventurilor și a personajelor virtuale, dar și a artei, culturii, istoriei sau literaturii universale.

  1. Cărțile de beletristică oferă experiențe culturale noi

De la Legendele Olimpului până la lumile multiple prin care călătorește o tânără studentă, dinspre Oxford până în Levant, în căutarea unui oraș bântuit de daimoni în Cartea prafului a lui Philip Pullman, fiecare dintre acestea sunt experiențe prin care lumea largă, fie ea imaginară sau reală, se dezvăluie celor mici. 

  1. Literatura oferă lecții de viață

Cărțile oferă copiilor și adolescenților oportunitatea de a vorbi despre probleme din jur în moduri adecvate vârstei lor. Cei mici preferă în general să afle despre personaje cu vârste asemănătoare cu a lor, și să afle cum se descurcă aceștia în anumite situații de zi cu zi. Ei vor găsi în cărți rezolvări la diferite probleme reale pe care le întâmpină în viață și pot discuta cu părinții și adulții de lângă ei despre acestea. Lectura permite astfel să se consolideze legăturile de familie, îmbunătățește comunicarea între membrii ei și încurajează dezvoltarea intereselor și ideilor tinerilor.



Citiţi şi

Un bărbat, două femei și mai mulți copii

6 semne că relația se apropie de sfârșit

A tăcut ani la rând

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro