Cine nu folosește bulion sau pastă de tomate la mâncarea pe care o face acasă? Și câte restaurante, pizzerii și alte localuri unde mergem să mâncăm sau de unde ne comandăm mâncare nu folosesc sos de roșii? Roșiile sunt foarte sănătoase, nu despre asta e vorba, ci despre cum sunt făcute aceste concentrate folosite în afara sezonului când abundă în piețe. Experții Asociației Pro Consumatori (APC) au realizat recent un studiu privind calitatea tomatelor în conservă, fabricate industrial. Au fost analizate 71 sortimente de tomate în conservă (bulion, pastă de tomate, roşii pasate, tomate decojite, roşii tăiate cuburi) comercializate în cadrul marilor structuri comerciale de tip hipermarket. Și concluzia e teribilă: 78% din bulionul şi pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare, deoarece este realizat din concentrat de tomate, de provenienţa necunoscută, diluat cu apă până la obţinerea tipului de bulion sau pastă de tomate dorită a fi comercializată.
„Procesul de denaturare a unor produse (bulion, pastă de tomate) se practică de data aceasta cu încălcarea normelor legale în vigoare şi, probabil, cu acordul tacit al autorităţilor. Bulionul şi pasta de tomate trebuie fabricate numai din roşii, nicidecum din concentrat de tomate a cărui provenienţă/conţinut de reziduuri de pesticide/conţinut de metale grele şi an de fabricaţie nu se cunosc. Din păcate, folosirea acestor practici de producţie a transformat bulionul şi pasta de tomate într-un colorant nesănătos şi… cam atât.” a arătat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.
Ca să înţelegem, bulionul şi pasta de tomate se clasifică, după conţinutul de substanţă uscată solubilă, la 20°C (exclusiv adaosul de sare). Conform prevederilor legale în vigoare, la fabricarea bulionului şi a pastei de tomate nu este permisă adăugarea coloranţilor, substanţelor conservante şi a substanţelor de îngroşare (amidon, gume etc.). De asemenea, este interzisă înscrierea pe etichetă a menţiunii „natural”. Adaosul de sare şi/sau de zahăr, după caz, va fi înscris sub formă procentuală, în mod vizibil.
Top 2 mărci de pastă de tomate realizate numai din tomate, fără acid citric sau sare iodată:
- Angelis (Republica Moldova), pasta de tomate tip 25%, conţine tomate;
- Gaston (Italia), pasta de tomate tip 24-26%, conţine tomate 99% şi sare 1%.
Top 3 mărci de roşii pasate/piure de roşii fără acid citric sau sare iodată:
- Panzani (Spania), conţine 100% piure de roşii proaspeteredus la 7%;
- Giana (Italia), conţine roşii 99,75%, sare 0,25;
- Kaufland (Polonia), conţine roşii 99,5%, sare 0,5%.
Studiul complet poate fi citit aici.
Citiţi şi
Nu se pot interzice greierii de la consum, dar nu ne obligă nimeni să-i mâncăm. Are cine
Tuciul nu e un obiect oarecare
Unul din trei blocuri va avea antene 5G!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.