Ne-ar fi oare greu să credem că nu ne “pricepem” la lucruri banale, pe care le facem cu toții zi de zi?
Cei de la cracked.com ne spun că n-avem de ce ne teme: soluții există. Putem să reînvățăm să respirăm, să dormim, să mergem la toaletă, după secole în care inventatorii și comercianții ne-au chinuit, convinși fiind și ei și (mai mult) noi că facem bine. Iată însă unde greșim:
1. Mersul la toaletă
Inventarea toaletei, în 1591, ne-a ușurat de multe din vechile probleme, dar se pare că nu a ținut cont și de anatomia noastră. Pentru că, spun medicii proctologi, nu poziția șezut este cea ideală pentru golit intestinele, ci, dimpotrivă, cea pe care o adoptăm la WC-urile turcești. Iar asta pentru că, stând pe toaletă, unghiul ano-rectal este același ca atunci când stăm în picioare, adică 90 de grade. Doar în poziție ghemuit anusul și rectul se aliniază pentru a permite defecarea. Altminteri, “ne forțăm norocul”, o dovadă fiind numărul uriaș de cazuri de hemoroizi din rândul populațiilor din Occident. Iar țările în care crește și numărul de cazuri de obezitate au ales în ultimii ani tocmai calea greșită, înălțând toaletele, pentru ca ridicarea de pe ele să fie mai ușoară indiferent de greutate, de la 35 la 43 de centimetri. O soluție ar fi nu aceea de a sta cu picioarele pe toaletă, ca în școala generală, ci în poziție șezut normală, dar cu tălpile pe un scăunel sau o ladă și cu corpul înclinat în față.
2. Dușul
Contrar a ceea ce se spune și crede, dușurile prea dese nu apără de toate relele, ci dimpotrivă, distrug stratul de celule moarte de la suprafața pielii, lăsându-le pe celelalte, încă vii, în bătaia factorilor externi. Iar apa caldă, săpunul și prosopul nu fac altceva decât să mute coloniile de bacterii dintr-un loc în altul. Singurele care ucid într-adevăr nepoftiții locuitori sunt săpunurile antibacteriene, pe care însă medicii recomandă să nu le folosim zilnic, pentru că duc la apariția superbacteriilor, rezistente la antibiotice. Prin urmare, o zi fără duş nu strică, ba chiar permite pielii să își refacă rezerva de celule moarte. Iar dacă un asemenea chiul vi se pare inadmisibil, atunci optați pentru un spălat cu apă rece sau călduță, un săpun organic, care nu irită pielea și o cremă hidratantă după duș. Și lăsați pielea să se usuce în loc să vă ștergeți cu prosopul, dacă nu vă temeți de priviri indiscrete.
3. Respiratul
(Și) la acest capitol avem de învățat de la bebeluși, care își umflă abomenul atunci când respiră, nu pieptul, așa cum credem noi că e bine. Procedează natural și corect, pentru că majoritatea vaselor de sânge care transportă oxigen către plămâni sunt localizați în partea inferioară a cavității toracice, deasupra diafragmei, nu în cea superioară. Tocmai de aceea, ne oxigenăm mai puțin și respirăm mult mai repede decât ar trebui, avem dureri de cap, ne simțim mai obosiți, mai anxioși sau suferim mai des de atacuri de panică. Soluția ar fi aceea de a ne reobișnui corpul să respire mai mult cu ajutorul diafragmei, păstrând pieptul nemișcat când inspirăm și umplănd abdomenul cu aer, contractând mușchii din aceeași zonă când expirăm.
4. Somnul
Nu îl facem greșit, ci ne speriem inutil, punând trezitul în miez de noapte pe seama insomniei. De fapt, doar de la inventarea becului încoace credem în somnul neîntrerupt de 8 ore. Oamenii care se bazau, în vechime, doar pe ciclul diurn-nocturn practicau un somn ca un orar de muncă: trei ore de somn odihnitor, o oră de trezie și alte trei-cinci ore de somn odihnitor. Tocmai de aceea, încercați să întâmpinați trezitul noaptea cu calm și rămâneți la locurile voastre. Stresul că nu veți adormi la loc vă ține de fapt treji.
5. Nașterea
V-am mai spus noi câte ceva despre nașterea neasistată. Unul dintre marile dezavantaje pe care le presupune este acela că pleacă de la premisa greșită că poziția întins pe spate cu picioarele depărtate este cea potrivită pentru toate femeile. De fapt, chiar Organizația Mondială a Sănătății spune că poziția este dăunătoare și că mamei trebuie să i se permită să se așeze cum simte nevoia atunci când naște. Motivul este acela că bebelușul este forțat să iasă contra gravitației în poziția standard practicată în maternități, iar vaginul mamei, deși este mult mai ușor de “supravegheat” de medici, se poate rupe din cauza presiunii la care e supus. Tot poziția ghemuit pare a fi cea mai potrivită, pentru că permite o dilatare a pelvisului cu 10%.
6. Spălatul pe dinți
Ni se spune de mici să ne spălăm pe dinți dimineața și seara sau chiar după fiecare masă. Dar ar trebui să ne dezvăţăm de acest obicei şi să ne spălăm pe dinţi înainte de masă. Iar asta pentru că aciditatea alimentelor înmoaie smalțul, ceea ce înseamnă că periajul după masă poate să îl înlăture de pe dinți, lăsându-i pradă cariilor. Așa că am fi mai câștigați dacă am folosi ață dentară după fiecare masă și o periuță cu peri moi, cu care să ne masăm mai mult gingiile decât propriu-zis dinții dimineaţa şi seara.
7. Statul pe scaun
… despre care abia ce v-am vorbit.
Să vă mai întrebăm la câte dintre aceste banale activități procedați corect? 🙂
Citiţi şi
Cât de benefică este o ladă frigorifică pentru afacerea ta?
Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.