În Statele Unite se dezbate înfocat reforma sănătății, iar opoziția republicană își face treaba exprimându-şi nemulțumirile. Nimic nou, veţi zice, doar că se încearcă împiedicarea includerii anticoncepționalelor în costul asigurării medicale pe baza unor argumente de-a dreptul ridicole.
Pilulele contraceptive cauzează cancer de prostată
Cum adică, dacă am luat pilule, crește riscul de a avea băieți predispuși la cancer? Fiindcă ar fi groaznic, nu? Desigur că nu este aşa, dar republicanii s-au grăbit să avertizeze asupra pericolului de “contaminare cu estrogen din mediul înconjurător” la care ar fi expuşi bărbaţii, citând un studiu în care chiar autorul preciza că e doar o ipoteză şi că oricum aceasta nu se întâmplă în timpul vieţii intrauterine. Am fi înţeles să încerce astfel reducerea consumului din cauza grijii să nu facem noi, femeile, cancer de sân, de exemplu, dar aşa pare doar meschin.
Avorturile cauzează cancer la sân
Dar iată unde au găsit legătura cu cancerul de sân… Guvernanții din New Hampshire au promulgat recent o lege ce le va cere medicilor să le spună pacientelor care vor să facă avort că procedura poate determina apariţia cancerului la sân. Însă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, a Asociației Americane pentru Cancer și a altor organizații din domeniul sănătății, această legătură nu există, ceea ce înseamnă că proiectul de lege este menit să dezinformeze pentru a scădea incidența avorturilor. O scuza el, scopul, mijloacele, dar altă cale chiar nu mai este?
Pilula contraceptivă e afrodiziac?!?
Se pare că da, după Rush Limbaugh, gazda unui show radio din Statele Unite și lider de opinie al conservatorilor americani. Pentru că, în cadrul unei întruniri publice, Limbaugh a atacat o studentă susţinătoare a politicii lui Obama: “Vrea ca noi, contribuabilii, să-i plătim pilulele ca ea să poată face sex?” Mai mult, ca un conservator autentic, a declarat că sexul trebuie să se producă numai după căsătorie și să aibă rol reproductiv.
Industra avorturilor “vinde avorturi”
Teoria conspirației: medicii le prescriu femeilor contraceptive care nu sunt eficiente, pentru ca acestea să rămână însărcinate și să se întoarcă tot la cabinet, generând, astfel, profituri. Clar? Iar unii republicani sunt îngrijorați că medicii care fac avorturi nu le informează pe femei cu privire la riscurile sau efectele negative pe termen lung ale procedurii.
Femeile nu pot rămâne însărcinate în urma unui viol
Da, unii activiști anti-avorturi chiar cred asta! Potrivit unui proiect de lege din Idaho, doctorii vor trebui să-și interogheze pacientele care pretind că au rămas însărcinate în urma unui viol. Din seria declarații ciudate, iată ce spune un republican: “Probabilitatea ca o femeie să rămână însărcinată după un viol este una la milioane și milioane și milioane de cazuri”. Pentru că experiența traumatizantă ar determina secreţia unei substanţe care omoară spermatozoizii. Medicii susțin că dacă această substanță există, ei nu au auzit încă de ea. Iar noi ne întrebăm de ce atâtea milioane şi milioane de cazuri???
Testele prenatale încurajează avorturile
Potrivit unui oficial republican, amniocenteza, sau testarea lichidului amniotic pentru a detecta anomaliile și bolile genetice la copilul încă nenăscut, duce “de cele mai multe ori” la avorturi. “De cele mai multe ori” înseamnă: 90% dintre teste au rezultate normale, şi doar 5% din sarcini, în care fătul se confruntă cu grave probleme, ajung să fie întrerupte.
Pastila de a doua zi provoacă avort
Și nu, nu ca efect negativ pe termen lung, ci imediat. Oare cum poți să întrerupi o sarcină care nu există? Nu contează lipsa de logică, oficialii republicani sunt şi împotriva includerii acestei pilule în asigurarea medicală. Contraceptivele, de urgență sau nu, conțin aceleași ingrediente, doar că în doze diferite, și nu au efect asupra unui făt deja dezvoltat. Asta presupunând că cineva nu ar înţelege din numele ei că doar atunci are efect şi că rezultatul nu se poate chema avort.
Iată cum perlele politicienilor noştri par nişte glumiţe amărâte… 🙂
Citiţi şi
Cum să îți alegi pantofii potriviți în perioada sarcinii? 3 recomandări
Mituri și realități despre micul dejun
Te poate deprima sarcina? Recomandări
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.