O comedie savuroasă despre cutremurele provocate de plăcile tectonice, dar și despre cutremurele din relații. Familiale, profesionale.
Tony – actor, căsătorit de cinci ani, pricopsit netam-nesam cu un tată dispărut de 30 de ani. Tony dă dovadă de pricepere și tact în rezolvarea problemele reale, dar se lasă copleșit peste măsură de cele prezumtive și cele asupra cărora nu are niciun control. Slăbiciunea sa e frica de cutremure, panica se instalează după resimțirea unui cutremur ușor, moment ce marchează începutul coșmarurilor sale nocturne cu scenarii dintre cele mai neverosimile și catastrofale.
Acesta e îngrijorat, îndeosebi, de dezastrele ce amenință omenirea: calamități naturale, recesiuni economice, amenințări teroriste. În percepția sa, acestea sunt adevăratele probleme ce atribuie vremurilor actuale semnul apocaliptic. Iar pe fondul lor, dezechilibrele apărute în viața sa par mărunte, pasagere și rezolvabile.
În opoziție cu Tony este tatăl său, un tip excentric, libertin și hedonist. Acesta pătrunde în viața fiului său după o absență îndelungată și o face într-un mod extrem de abil, câștigându-i încrederea cu ușurință. În pofida profesiei sale de pilot, acesta tratează viața într-un fel cu totul superficial și iresponsabil, acțiunile sale sunt absolvite de angajament, urmărind exclusiv plăcerile momentului.
Tatăl și fiul ilustrează perfect nepotrivirea dintre vârstă, profesie și atitudini de viață, ceea ce potențează umorul și nota paradoxală a filmului.
Nici în relația de cuplu lucrurile nu stau tocmai roz. Mutarea în apartament nou, decorat cu multă grijă în stil feng shui de soția sa, nu-l bucură deloc pe Tony. Blocul se dovedește a fi în clasa de risc… seismic!
Valurile de cutremure din vise sunt însoțite de cele provocate de soția sa, Kity, șomeră, fumătoare înrăită, insomniacă, irascibilă, cu frecvente crize de plâns și gelozie. Față de care are, totuși, o răbdare și înțelegere admirabile.
În plan profesional, lucrurile par să meargă bine – Tony obține rolul central într-un musical. Legea compensației funcționează. Iar filmul are gust, stil, replici pline de haz și personaje adorabile.
Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.
Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.
Citiţi şi
București, centrul cărei lumi? Vedere din capitală
Înapoi în anii nopților magice
Oliver Sacks, fermecător și instructiv – Fluviul conștiinței (zece eseuri)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.