De la Integrare la Interpretare sau cum doi „I” creează un trend
La începutul anului 2000, m-am întâlnit cu un computer de uz casnic doar pentru că sora mea studia foto-video PC și avea nevoie de o recuzită adaptată. L-am împărțit o vreme, apoi ea a plecat la Academie și mi l-a lăsat. Așa a fost contextul și m-am despărțit numaidecât de mașina de scris cadou de la tata, cu care „tipărisem” chiar o foaie volantă, „Și noi!”, ce făcuse furori printre colegii mei liceeni.
Mi s-a părut atunci că „și noi” trecea într-o altă etapă, care însemna pentru România modernă plusvaloare prin accesul rapid la un computer. Nu aveam vreo capacitate deosebită de a înțelege un fenomen incipient, însă până atunci eram un abonat fervent al tuturor bibliotecilor din orașele în care mă aflam, fie chiar preț o vacanță școlară. Știam să cercetez rapid informația tipărită, citeam inclusiv în diagonală pentru a găsi „pe loc” esența dintr-un paragraf, astfel că internetul cu informația identificabilă după cuvinte cheie mi-a adus în casă biblioteci de neprețuit și avantajul de a căuta fără să răsfoiesc paginile uneori de mai multe ori, dacă nu marcam în vreun fel.
Au trecut peste 20 de ani de atunci, iar informația de pe internet a devenit tot mai vastă. La pachet, însă, ne confruntăm cu diversitatea datelor pe o singură temă și incapacitatea unui utilizator de a cuprinde esențialul dintr-o cantitate atât de mare. Plus imposibilitatea de a discerne adevărul între multele falsuri.
Din această nevoie, a apărut pe lume robotul de conversație ChatGPT. Să recunoaștem, acest chatbot răspunde admirabil cel puțin la prima dilemă, căci interogheză toată informația și extrage esențialul, gata prelucrat. Erori există, până la urmă este valabil pentru orice soft implementat după ce a fost testat doar de echipa de dezvoltare. Sigur că în timp îl vor îmbunătăți, dar chiar și așa, erorile identificate acum sunt neesențiale pentru ceea ce are nevoie în medie omul.
*
Nu-mi imaginasem instrumentele de căutare avansată pe internet, sau informația arhivată electronic, sau accesul imediat la aspecte de interes din lumea întreagă, sau pe ChatGPT. Nu mi le imaginasem atunci când țăcăneam din taste la mașina mea de scris. Dar îndrăznesc să adaug opinia mea, la atât de multele pe care le cunoașteți deja despre ChatGPT:
- Acest chatbot ne va simplifica viața, deschizându-ne calea spre o altă etapă a progresului tehnologic.
Una în care vom primi informația de-a gata, integrată de soft pentru a fi utilizată, însă aceasta nu va fi de-ajuns.
- ChatGPT nu va fi utilizat de toți în mod egal.
Accesul a fost restricționat deja pe bază de abonament lunar plătit, iar aceasta îl transformă într-un produs pe care nu toți și-l permit. Sau nu au profilul psihologic ori motivul de a plăti un astfel de produs. Din cei care își permit și o fac, puțini vor ști să îl utilizeze pentru a fi eficienți pe termen lung.
- Într-o lume în care acum mulți „studiază” și „profesează” în condiții egale, se va distinge cine va ști să interpreteze „rezultatul” returnat de ChatGpT, indiferent de domeniu.
O astfel de persoană nu-și va pierde locul de muncă și va utiliza informația integrată de robot pentru a-și spori eficiența profesională.
- Conceptul de „analfabetism funcțional” necesită toată atenția unei nații, iar educația eficientă implică elevii, încă din ciclul primar, în proiecte de cercetare-înțelegere-integrare-prezentare.
Cursa încă nu este pierdută, însă startul cu siguranță, pentru aceia mulți care nu au contextul, capacitatea sau dorința de a înțelege necesitatea unei astfel de acțiuni.
- Se vor desființa mai multe profesii, cunoașteți topurile și v-au trecut, poate, fiorii, dacă v-ați regăsit printre cei vizați.
S-a întâmplat, deja, de atâtea ori înainte. Și mereu s-au creat alte ocupații, pe care nimeni nu le-a putut imagina, pentru că necesitatea vine cu confruntarea. La fel se întâmplă acum.
- Este posibil să asistăm la o cerere uriașă și un adevărat exod către meserii bazate pe prelucrare manuală, al multora dintre aceia nevoiți să se recalifice.
Trendul este dat de plăcere și de nevoie, așa că nu fiți sceptici. În ultimii ani s-au relansat cam în toată Europa micii întreprinzători artizanali, ofertanți de hrană sau obiecte de uz casnic și vestimentar. Poate că acum este valul lor.
Dincolo de toate acestea, nu este realist să spui: „ChatGPT m-a înlocuit, nu am opțiune, mor de foame!” În nicio epocă istorică nu s-a întâmplat ca aceia mai bine pregătiți sau cu profesii „în trend” să muncească, în timp ce toți ceilalți au stat. Dar au existat perioade în care oamenii au fost nevoiți să se recalifice profesional. Ține doar de context.
Nu-mi imaginez că urmează vremuri ușoare, niciodată selecția nu a însemnat asta. Important acum este să analizăm oportunitățile acestei schimbări, să acționăm și să ne amintim că la un sfert de secol după utilizarea pe scară largă a internetului, informații rare se găsesc în continuare în biblioteci și nu pe internet, iar mașina de scris este privită ca un cadou aparte.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
OpenAI aduce pe web modul vocal avansat al ChatGPT
“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.