Nu ne mai mirăm când auzim despre vip-urile care divorțează și se recăsătoresc a nu știu câtă oară, la orice vârstă, că deh, sunt vip-uri, prea departe de lumea noastră și prea mediatizate aceste evenimente că să ne mai lase cu gura căscată. În era Facebook, Google, Instagram, că divorțează Robert de Niro la 75 de ani sau Clint Eastwood la 83, nu prea mai interesează pe nimeni. Și doamnele vip stau bine la capitolul asta, conduse de mereu-verzile Jane Fonda și Elizabeth Taylor.
Se întâmplă însă tot mai frecvent și în lumea noastră, cea de toate zilele, în lumea cuplurilor… gri. Că așa le cheamă în America „divorțuri gri”, de la părul nins al protagoniștilor. Citeam într-o revista feminină italienească despre fenomenul ce ia amploare și aici, în Peninsulă. Din ’91 și până în 2018, divorțurile au crescut de patru ori și grupa de vârstă cea mai afectată este cea între 55 și 64 de ani.
Care sunt motivele cele mai frecvente? Așa cum citeam într-un articol, aici, pe Catchy, speranța de viață s-a mărit simțitor în ultimii ani. 55 de ani de acum sunt vechii 35, așa că cei trecuți de jumătate de veac se simt în putere, liberi, lipsiți de inhibiții și false morale, independenți economic. Dacă la bărbați, motivul cel mai frecvent este îndrăgosteala de o parteneră mai tânără, la femei motivul este altul. Nu mai suportă să rămână într-o căsătorie care nu le mai aduce nicio bucurie și cu perspectiva sumbră ca, la bătrânețe, să stea să îngrijească un soț pe care nu-l mai iubesc și nu-l mai suportă.
Imaginați-vă un cuplu care a muncit toată viața și, de cele mai multe ori, doar în concediu se întâlneau suficient de mult timp, iar când ajung la pensie și trebuie să stea toată ziua împreună, descoperă că nu mai au nicio afinitate, că-i enervează prezența partenerului, că, paradoxal, nu mai au libertatea pe care o aveau mergând la serviciu. Se simt și mai puțin vinovați pentru că de acum copiii sunt mari, au familiile lor, nu mai au nevoie de părinți, iar părinții rămași singuri se simt dezorientați, străini unul lângă altul și se naște în ei dorința de libertate. Femeile, în general, meditează mult pasul spre libertate și o fac doar dacă nu mai suportă situația, dacă nu văd nicio șansă de apropiere a cuplului, dacă suferă mult din cauza soțului. La bărbați, de obicei, intră în joc faimoasa „dragoste la prima vedere”. Nu mai sunt îndrăgostiți de soție, se simt încă în putere și încearcă să nu piardă ultimul tren, cel al partenerei mai tinere, mai arătoase, care să-l propulseze într-o lume pe care el a trăit-o și după care râvnește.
Femeile reușesc să-și creeze prietenii, să aibă o viață socială activă, fără prezența unui partener. Își doresc și ele să fie din nou iubite și apreciate, dar nu le sperie nici singurătatea. Bărbații, nu, sunt mai vulnerabili, mai nepregătiți să-și trăiască viața în singurătate.
Divorțul provoacă întotdeauna o rană, dar traiul într-o căsătorie nefericită face că acea rană să sângereze continuu.
Pe Marietta o găsiţi întreagă aici.
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Aceste fotografii, aceste momente în timp…
Ziua în care am divorțat de mama
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.