Internetul este o sursă nelimitată de oportunități de învățare pentru oamenii de toate vârstele, cuprinzând informații despre o varietate de interese și skill-uri. Adolescenții sunt deja ancorați în lumea virtuală, dar de multe ori sunt tentați să consume conținut, mai degrabă decât să învețe ceva nou sau să creeze conținut în mediul online. Astfel, cursurile online pot să ofere o ocazie de învățare într-un mediu care le este deja familiar, abordând temele de interes pentru ei. În prezent, se găsesc în mediul online o mulțime de cursuri și tutoriale care pot ajuta la perfecționarea într-un anumit domeniu cum ar fi: programare, editare foto-video sau chiar anumite sporturi. Multe dintre aceste cursuri sunt gratuite, iar creșterea nivelului de cunoștințe și abilități digitale poate fi o activitate pe cât de distractivă, pe atât de benefică.
Iată o listă de cursuri și activități pe care adolescenții le pot practica online:
- Învățarea unui instrument muzical
Să înveți să cânți la pian, la chitară, sau orice alt instrument putea fi considerată în trecut o activitate pentru care aveai nevoie de îndrumare față în față. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, muzicienii sau pur și simplu oamenii pasionați de muzică, au început să își împărtășească cunoștințele prin intermediul blogurilor și videoclipuri explicative pentru cei care își doresc să își arate creativitatea prin muzică. Practic, acum, tutorialele care te învață cum să cânți o melodie sunt la doar un click distanță, indiferent de instrumentul tău preferat.
- Programare, robotică sau editare foto-video
Domeniul tehnologiei și inovației este de interes pentru adolescenți. Pentru generațiile de adolescenți și preadolescenți de acum, meseriile viitorului vor arăta total diferit și vor necesita, cu siguranță, o serie de competențe digitale. Astfel, fie că sunt pasionați de tehnologie, sau vor doar să-și dezvolte abilități digitale noi, tinerii pot apela la cursuri online în care pot învăța cum să codeze într-un anumit program sau să editeze un videoclip, în doar câteva zile sau chiar ore. Un astfel de proiect este și SuperCoders. Copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din toată țara sunt invitați să își dezvolte gratuit abilitățile digitale și să câștige super premii! Organizat în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, SuperCoders cuprinde trei etape: Caravana cu ateliere online, Concursul național și Academia. Odată ce se vor familiariza cu Scratch pe parcursul atelierelor online, copiii vor putea să creeze propriile povești interactive pentru a se înscrie în cea de-a doua etapă a proiectului, Concursul Național. Înscrierile în Concurs sunt deschise până pe 18 noiembrie, ora 23:59. Mai multe detalii sunt disponibile aici. Finaliștii concursului vor putea câștiga unul dintre cele 50 de locuri în Academie, dar și super premii care îi vor familiariza pe micuți cu tehnologia.
- Practicarea unui sport
În contextul orelor online și al timpului petrecut mai mult în casă, adolescenții nu mai au ocazia să facă mișcare la orele de sport, iar acest lucru poate avea consecințe negative asupra dezvoltării lor. În plus, mulți copii practicau sporturi în aer liber, în afara orelor, cum ar fi: tenis, handbal, fotbal sau alte sporturi de echipă. Pentru a combate sedentarismul, dar și pentru a fi în siguranță, se pot găsi multe filmulețe online cu exerciții fizice pe care cei copiii la pot face, singuri sau chiar alături de părinți.
De asemenea, mulți dezvoltatori de jocuri au lansat pe piață jocuri interactive bazate pe tehnologia realității virtuale care presupun imitarea unor mișcări de dans sau chiar tenis. Aceste tipuri de jocuri sunt foarte populare și chiar preferate și de către părinții care își doresc ca adolescenții lor să aibă o viață activă chiar și în interiorul casei.
- Învățarea unei limbi străine
O limbă străină este de folos în multe situații și poate aduce multe oportunități pentru tineri, cum ar fi participarea la programe de învățare în străinătate sau networking cu persoane din alte țări. Cât timp copiii petrec mult timp în casă, o activitate educativă și, în același timp, distractivă, poate fi învățarea unei limbi străine prin intermediul jocurilor. Există în prezent atât aplicații pe telefon, cât și site-uri care includ programe de învățare distractivă a limbile engleză, franceză sau spaniolă.
- Descoperirea unui nou hobby: gătit, pictură, dans sau… orice altceva le face plăcere!
Dacă adolescentul tău e în căutare de ceva nou, mediul online îi poate oferi șansa să își descopere un nou hobby. Mulți elevi s-au apucat în timpul vacanței de gătit și postează pe social-media rețete ușoare și gustoase pe care le pot face și alți copii de vârsta lor fără a avea nevoie de ajutorul unui adult. Alți copii și-au deschis mici business-uri online în care pictează tablouri sau haine și sunt apreciați la scară largă pentru creativitatea lor.
Pe internet opțiunile sunt nelimitate, iar, cu ajutorul părinților, adolescenții pot deveni din simpli consumatori de conținut online, creatori de conținut sau chiar să își construiască abilități pentru viitoarea carieră. Astfel, timpul petrecut în mediul digital, într-un mod educativ, devine timp investit în viitor.
Citiţi şi
Ce trebuie să conțină garderoba de sport a unei femei active
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.