CONTEXTUL GENERAL
2020 este un an puternic, de mare impact. Cu trei planete grele în Capricorn, nu e de glumă. Pe de-o parte, Capricornul este un semn ambițios și hotărât. Pe de alta, Jupiter, Saturn și Pluto sunt planete lente, iar planetele lente dictează mersul lucrurilor, ele fiind cele care creează orizontul de așteptare, premisele necesare producerii evenimentelor de mare importanță. Planetele rapide au, în majoritatea timpului, doar rolul de declanșator. Anii în care mai multe planete lente se grupează sunt ani de referință.
Bref, în 2020 avem o aglomerare de planete lente în Capricorn. În istoria recentă, ceva oarecum similar s-a mai produs în anii 1989-1990. Numai că atunci aveam de-a face cu Saturn, Uranus și Neptun. Uranus și Neptun sunt planete cu caracter social, Uranus are înclinații revoluționare, în timp ce Saturn și Capricornul au veleități politice. Nu este de mirare că stelliumul (grup de mai multe planete într-un semn sau într-o casă) din 1989-1990 a coincis cu căderea comunismului în blocul est-european și cu reconfigurarea politică a acestei părți a lumii.
Oare cam ce s-ar putea întâmpla în 2020, sub influența trioului Jupiter-Saturn-Pluto în Capricorn? Păi, să o luăm metodic, analizând mai întâi „subansamblurile”. Apoi vom trage concluziile cu privire la influența întregului „conglomerat”. Înțelegând cum acționează configurațiile planetare la nivel macro, vom pricepe mai bine cum se vor resimți acestea la nivel personal. Pe parcursul articolului, vom vedea și care sunt domeniile de viață în care vor acționa cele trei planete lente, pentru fiecare zodie în parte.
Apoi, vom arunca o privire asupra retrogradărilor importante ale anului (Marte, Venus, Mercur) și vom spune vreo două vorbe și despre eclipse. La așa an interesant cum este 2020, analizele astrologice sunt complexe și interminabile. Un articol trebuie însă să aibă și el niște limite, că doar nu este teză de doctorat! 😊
Frans Floris – ”Artele liberale: Geometria” (1557)
CONJUNCȚIA SATURN-PLUTO
Trăim cu Saturn și Pluto în Capricorn de la finele lui 2017. Cele două planete nu au făcut conjuncția perfectă până acum, o vor face în ianuarie 2020. Dar faptul că s-au aflat împreună în Capricorn a dat deja efecte. Capricornul și Saturn au veleități politice, înclinații conservatoare și dragoste pentru putere și control. Pluto este chiar obsedat de putere și control, este manipulator, subversiv și dornic de avuții. Se poate manifesta ca o forță regeneratoare și, la fel de bine, ca una distructivă. Combinația Saturn-Pluto este foarte determinată, dar își focalizează voința și energia către puncte fixe și poate concentra puterea în cercuri restrânse sau în mâinile puținor oameni. Nu este deloc democratică, ci, dimpotrivă, tinde către autocrație. Vorbește despre dominație și control, despre conservatorism, manipulare, bani și spirit distructiv. Așa se face că în ultimii doi ani au ieșit atât de pronunțat în prim-plan lideri cu apucături dictatoriale, naționalist-conservatoare, unii bogați sau dornici de îmbogățire, precum Donald Trump, Boris Johnson, Recep Erdoğan, iar pe plaiurile mioritice, Liviu Dragnea.
Saturn și Pluto s-au aflat în vecinătate în 2018 și 2019, dar fac conjuncția exactă pe 12 ianuarie 2020, iar efectele maxime se simt în lunile din jurul acestei date. Din tabloul efectelor ar putea face parte victoria lui Boris Johnson în alegerile din Marea Britanie și tranșarea problemei Brexitului, precum și tensiunile recente dintre Iran și SUA, generate de uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de către americani, la comanda lui Donald Trump, pe teritoriu irakian (unul dintre motivele pentru care apele se pot agita, pe o arie mai largă a Orientului Mijlociu). Interesant de văzut ce va mai urma în ianuarie, ba chiar și în februarie și martie, când Marte va tranzita Capricornul, reactualizând conjuncția Saturn-Pluto. Sub tranzitul marțian, în acele luni este de așteptat o exacerbare a efectelor conjuncției, care pot căpăta accente foarte dure sau violente. O reactualizare a conjuncției se va produce în a doua parte a anului, când Marte, aflat la ciclul retrogradării, își va face de lucru mult prea mult timp în Berbec, în aspect distonant cu planetele din Capricorn. Iar asta nu miroase deloc a bine…
Să încercăm să ne facem o idee despre ce ar putea aduce conjuncția Saturn-Pluto examinând cam ce s-a întâmplat la conjuncțiile trecute.
Conjuncțiile Saturn-Pluto în Capricorn în istorie
Precedentele conjuncții Saturn-Pluto în Capricorn au fost rare, produse în ani îndepărtați, despre care avem puține consemnări: 47, 549, 783, 1284 și 1518.
Știm însă că anul 549 a fost remarcabil, fiindcă, din cauza retrogradării celor doi „grei”, au avut loc trei conjuncții Saturn-Pluto, în loc de una singură. Este anul în care vizigoții asediază Roma, cuceresc Sicilia și Perugia, cetate din centrul Italiei, unde își stabilesc chiar și o garnizoană. Tot în acel an, bizantinii asediază orașul Petra, iar slavii invadează Grecia, jefuiesc Tracia și îi înving în luptă pe bizantini în apropiere de Adrianopol. Frământate vremuri, mânate în luptă de vrerea de putere și jaf…
Conjuncția din 783 coincide cu declanșarea primului război purtat de Charlemagne (Carol cel Mare, regele francilor) împotriva saxonilor. Francii invadează regatul Saxoniei, masacrează câteva mii de indigeni și distrug Irminsul, simbolul lor sacru păgân, într-un demers de a-i converti forțat la creștinism.
La conjuncția din 1284 orașul bizantin Tralles (actualmente Aydın) este cucerit de turci. Cetatea suferă distrugeri majore, o parte însemnată dintre locuitori sunt uciși, iar aproximativ 20 000 de oameni sunt vânduți ca sclavi.
Conjuncții Saturn-Pluto în alte semne zodiacale, în epoca modernă
Evenimentele care însoțesc conjuncțiile Saturn-Pluto, petrecute în alte semne decât Capricornul, decurg cam în aceeași notă, ceea ce sugerează că influența combinată a celor două planete este cea care dictează, iar semnul în care se produce conjuncția are o importanță secundară. O conjuncție Saturn-Pluto se petrece o dată la 31-38 de ani. Să le vedem pe ultimele:
1914-1915 – trei conjuncții Saturn-Pluto în Rac: un război mondial și un masacru
În a doua jumătate a lui 1914 și prima a lui 1915 s-au produs din nou trei conjuncții Saturn-Pluto, în loc de una. Primele două conjuncții coincid cu șirul de declarații de război care au condus la Primul Război Mondial. Ultima, cea din mai 1915, coincide cu începutul genocidului armean, comis prin deportarea de către otomani a circa 250 de intelectuali armeni și lideri ai comunității, majoritatea fiind în cele din urmă uciși. Așa a început. Până în 1918, se estimează că otomanii au masacrat între 800 000 și 1 500 000 de armeni.
1947 – conjuncție Saturn-Pluto în Leu: nașterea unor noi state
În august 1947 are loc o nouă conjuncție Saturn-Pluto. La 14 august, regiunea majoritar musulmană rezultată din Partiția Indiei obține independența față de Imperiul Britanic, ca Dominion al Pakistanului. La 15 august, India se desprinde și ea de Imperiul Britanic și devine o țară independentă.
În octombrie-noiembrie 1947 conjuncția Saturn-Pluto este reactivată de tranzitul lui Marte prin Leu. La 29 noiembrie, Adunarea Generală a ONU hotărăște împărțirea Palestinei în două state, israelit și arab. În urma acestei hotărâri, la 30 noiembrie în Palestina începe Războiul Civil din 1947-1948.
1982 – conjuncție Saturn-Pluto în Balanță: Războiul Malvinelor și Margaret Thatcher
În 1982 se petrece ceva foarte interesant. Conjuncția exactă Saturn-Pluto se perfectează în noiembrie. Cele două planete se aflau însă împreună în Balanță încă din toamna lui 1980, interacționând oarecum, chiar dacă indirect. În prima parte a anului 1982, Marte se întâmplă să retrogradeze taman în Balanță, semn pe care, în loc să-l străbată în circa două luni, ca de obicei, îl străbate într-o mișcare de du-te-vino în aproape opt luni (16.12.1981-03.08.1982)! Insistențele lui Marte, planetă cu eliberare mare de energie, catalizator puternic, semnificator al acțiunii, dar și al agresiunii, activează în avans forța conjuncției Saturn-Pluto. Rezultatul? La 1 aprilie 1982, Argentina invadează Insulele Malvine-Falkland, teritoriu britanic, ceea ce duce la Războiul Malvinelor sau Războiul din Atlanticul de Sud, între Argentina și Regatul Unit al Marii Britanii. Interesant de notat că unul dintre personajele-cheie în acest conflict armat izbucnit cu Saturn, Pluto și Marte în Balanță a fost premierul britanic Margaret Thatcher, o Balanță, născută nu doar cu Soarele, ci și cu Marte în Balanță!
Tot în 1982, la 17 aprilie, Canada obține independența deplină față de Regatul Unit al Marii Britanii.
Cam ciudat cum Marea Britanie a tot pierdut sau a fost pe punctul de a pierde teritorii sub conjuncțiile Saturn-Pluto. Asta sugerează că nici Brexitul nu ar fi o afacere prea grozavă pentru englezi.
Frans Floris – ”Caderea îngerilor rebeli” (1554)
CONJUNCȚIA JUPITER-PLUTO
Jupiter a intrat în Capricorn pe 2 decembrie 2019 și va rămâne în acest semn până pe 19 decembrie 2020. Fiindcă retrogradează în preajma lui Pluto, va face trei conjuncții cu acesta, la următoarele date: 5 aprilie (în mers direct), 30 iunie (în mers retrograd) și 12 noiembrie (în mers direct). De fapt, din ultima decadă a lui februarie și până în decembrie, Jupiter nu se va îndepărta mai mult de 6 grade de Pluto, ceea ce însemnă o conjuncție destul de strânsă, care, chiar dacă nu este exactă, este operativă pe parcursul al aproape întregului an. Efectele pot fi declanșate în avans prin efectul de transmitere a luminii pe care îl au tranzitul Soarelui și cel al lui Mercur prin Capricorn încă din decembrie 2019/ianuarie 2020.
Conjuncția Jupiter-Pluto este extrem de motivantă şi, mai ales la un tranzit triplu, precum cel din 2020, poate aduce schimbări profunde, pe termen lung. Bine configurată, favorizează reglarea raportului de forțe, restabilirea dreptății, reconstrucția, regenerarea, creșterea moralului şi a bunăstării. Prost plasată, conjuncția Jupiter-Pluto favorizează lupta pentru dominare, abuzul, persecuția, nedreptatea, brutalitatea, crahul, falimentul, ruina.
În bine sau în rău, conjuncția Jupiter-Pluto are influențe cu conotații financiare, juridice, religioase sau cultural-universitare. Poate reconfigura granițe, poate însoți accidente de proporții sau catastrofe naturale.
Din păcate, în 2020 probabil că vom avea parte mai mult de influențele negative ale acestei configurații, fiindcă Jupiter nu se simte în largul său în Capricorn, o zodie în care are puterile mult slăbite.
Conjuncțiile Jupiter-Pluto se produc o dată la 12-13 ani. Cele triple, precum cea de anul acesta, sunt însă mult mai rare. În ultimele două secole și ceva, am avut trei conjuncții triple: 1808, 1869-1870, 1955-1956.
Conjuncția triplă Jupiter-Pluto din 1808, în Pești (20.02.1808, 31.08.1808, 27.12.1808)
Pe 21 februarie debutează Războiul Finlandei, dintre Regatul Suediei și Imperiul Rus, care va dura un an și jumătate. La 1 decembrie, țarul Alexandru I al Rusiei proclamă că Finlanda aparține Rusiei.În aprilie, un vulcan erupe într-o zonă necunoscută din sudul Pacificului. Erupția determină o scădere localizată a temperaturilor aerului marin în 1808 și o scădere la nivel mondial a temperaturii aerului marin pentru următorul deceniu.
Conjuncția triplă Jupiter-Pluto din 1869-1870, în Taur (27.07.1869, 29.10.1869, 04.03.1870)
Pe 10 iulie 1869, un incendiu distruge orașul Gävle din Suedia; 8 000 de persoane rămân fără adăpost. Pe 26 iulie, regina Victoria își dă acordul pentru o lege care prevede desființarea Bisericii Irlandei.
Conjuncția Jupiter-Pluto are conotații financiare, Taurul este un semn financiar. Sub aceeași triplă conjuncție Jupiter-Pluto în Taur, la New York este fondată Banca de investiții Goldman Sachs, John D. Rockefeller înființează Standard Oil, la Berlin ia ființă Deutsche Bank, iar în Japonia se naște Compania Mitsubishi.
Conjuncția triplă Jupiter-Pluto din 1955-1956, în Leu (03.11.1955, 08.02.1956, 16.06.1956)
La 1 noiembrie 1956, începe războiul din Vietnam, între Republica Democratică Vietnam și Republica Vietnam. Războiul va dura până la căderea Saigonului, la 30 aprilie 1975. La 23 martie 1956, Pakistanul devine prima republică islamică.
Sub aceeași conjuncție, General Motors devine prima corporație americană care a obținut un profit de peste 1 miliard de dolari într-un an.
CONJUNCȚIA JUPITER-SATURN
Numită din vechime și Marea Conjuncție, conjuncția Jupiter-Saturn se petrece o dată la 20 de ani și nu numai că jalonează etape importante ale existenței, dar poate pune pietre de temelie și poate deschide noi cicluri de câte 20 de ani cu un anumit specific.
Bine configurată, conjuncția are efect favorabil, fondator şi constructiv. Saturn (perseverență, concretizare, durabilitate), în bună înțelegere cu Jupiter (entuziasm, deschidere, șansă), ajută la o mai bună organizare şi coordonare, cu efecte pozitive pe termen lung. „Giganții” sistemului planetar își unesc forțele pentru a încuraja proiectele serioase, acțiunile bine orientate, prosperitatea. Influență pozitivă pentru politică şi administrație, favorabilă relațiilor internaționale.
Prost configurată, conjuncția anunță bulversări politice, greve, restricții, conflicte politice interne, ratarea unor acțiuni comune, eșecuri diplomatice, rupere de tratate internaționale, regres economic.
În situația de față, efectele pot fi mixte.
Cu această conjuncție Jupiter-Saturn se petrece ceva mai neobișnuit. Cu excepția câtorva luni, când Saturn va tatona intrarea în Vărsător (22 martie-2 iulie), din decembrie 2019 până în decembrie 2020, cele două planete călătoresc împreună prin Capricorn, se adulmecă una pe alta, comunică, interferează, dar nu fac conjuncția perfectă. Conjuncția perfectă se realizează abia în decembrie 2020, în Vărsător. Saturn reușește să intre definitiv în Vărsător pe 17 decembrie, pe 19 decembrie intră în Vărsător și Jupiter, iar pe 21 decembrie se produce conjuncția perfectă, în primul grad al Vărsătorului.
Această dinamică sugerează că 2020 ar fi, de fapt, un an de pregătire a ciclurilor pe care le va deschide conjuncția Jupiter-Saturn. Și că, deși lucrurile par să meargă într-o anumită direcție, la finele lui 2020 se vor îndrepta, în mod surprinzător, brusc sau neașteptat (caracteristici tipice Vărsătorului), într-o alta. Cele două planete circulă aproape un an împreună prin semnul conservator și tradiționalist al Capricornului, ca până la urmă să perfecteze conjuncția în semnul reformator, nonconformist și novator al Vărsătorului.
Cu conjuncția perfectă Jupiter-Saturn din decembrie 2020, din Vărsător e o taină mai lungă, care merită un articol aparte. Mai vorbim…
DACĂ ASAMBLĂM COMPONENTELE…
În 2020, un anume efect subtil cu aromă de conjuncție Jupiter-Saturn în Capricorn se adaugă la efectele conjuncțiilor Saturn-Pluto și Jupiter-Pluto, iar din toate acestea rezultă un cocktail puternic, pe care nu-l pot procesa decât cei cu stomacul tare.
Trei planete lente în Capricorn creează un pol de forță ce poate concentra energiile într-o anume direcție, dar care, în mod inevitabil, provocă dezechilibre, încrâncenare, lipsă de armonie. Combinația conduce cu gândul la forță și duritate.
Frans Floris – ”Artele liberale: Astrologia” (1557)
EFECTELE TRANZITULUI JUPITER-SATURN-PLUTO ÎN PLAN PERSONAL
În plan personal, casa astrologică situată în Capricorn arată în ce sectoare de viață se va resimți cel mai tare impactul tranzitului combinat Jupiter-Saturn-Pluto. Aici, în unele cazuri se poate observa mare determinare pentru atingerea obiectivelor, indiferent de efort sau de prețul plătit. Un impuls care pe cei foarte motivați îi face să simtă că pot muta munții din loc pentru a obține ce vor, dar în același timp îi poate îndemna să-și exercite în acest scop puterea asupra celorlalți, să îi manipuleze, să-i copleșească, ba chiar să încerce să-i distrugă, dacă le stau în cale. În alte cazuri, în domeniile aferente casei respective, nativii pot întâmpina dificultăți, pot vedea cum situații pe care le credeau solide și stabile sunt bulversate, că zidurile se năruie, că peisajul se transformă, uneori în mod dureros sau împovărător. Senzația poate fi de destabilizare, uneori de fatalitate, de destin inexorabil. Este important ca energia și puterea să fie folosite în mod constructiv, să se acționeze ordonat și tenace, în baza unor planuri întocmite cu grijă. Utilizate cu înțelepciune, energiile acestor tranzite pot conduce la schimbări pozitive, la descoperirea unor fațete și a unor resurse nebănuite ale propriei personalități. Este o perioadă potrivită pentru a restructura, a reconstrui, a renaște, a se reinventa. Rigiditatea și intoleranța sunt de evitat. Se recomandă răbdare, încredere, perseverență, îngăduință și disponibilitate pentru înnoire.
Capricornii sunt, bineînțeles, cei care dau piept în mod direct cu tranzitul Saturn-Pluto-Jupiter. Ei sunt deja familiarizați cu efectele tranzitelor lui Saturn și Pluto, din 2018 și 2019. Tranzitul suplimentar al lui Jupiter poate să aducă pentru unii o gură de aer proaspăt, soluții și oportunități. Pentru alții, este posibil să amplifice problemele sau să contribuie la pierderea controlului asupra situației. Efectele se pot manifesta în orice domeniu de viață, inclusiv la nivel fizic.
Racii, Berbecii și Balanțele trăiesc în continuare în tensiune. Au parte și ei de piedici și provocări, au de dus multe, dar suprasolicitarea poate fi cu folos, dacă nu prin rezultate palpabile, măcar prin clarificări și învățăminte. Trebuie să își dozeze bine eforturile și să-și construiască strategii eficiente. Pentru Raci, iese în prim-plan zona relațională, sub toate formele, de la dragoste, căsătorie, asocieri, colaborări și alianțe până la concurență, rivalități, dușmănii sau confruntări juridice. Pentru Balanțe, energiile se polarizează în jurul părinților și familiei, al locuinței, proprietăților imobiliare și bunurilor de folosință îndelungată. Berbecii au un an în care cele mai mari provocări sunt legate de carieră, statut social, poziție, ierarhie, renume, șefi sau autorități.
Taurii și Fecioarele pot folosi în propriul avantaj energiile planetare din Capricorn, dacă sunt hotărâți și pe fază. Trigoanele pe care le aruncă spre ei Jupiter, Saturn și Pluto le dau forță și îi ajută să-și canalizeze energia pentru a îndeplini ceea ce își propun. Totuși, au și ei responsabilitățile, poverile și nevoile lor de transformare, Taurii în domeniul concepțiilor, sistemelor de valori, al studiilor, preocupărilor culturale sau al relațiilor cu străinii și străinătatea, iar Fecioarele, în legătură cu copiii, dragostea și sexualitatea sau cu punerea în valoare a propriilor talente și aptitudini.
Peștii și Scorpionii pot profita și ei, dar într-o măsură mai mică, în sensul că li se pot crea niște circumstanțe avantajoase, dar trebuie să fie foarte atenți pentru a le sesiza și trebuie să se mobilizeze pentru a le fructifica. Tranzitul Jupiter-Saturn-Pluto constituie o provocare la nivel de informare, comunicare și mișcare pentru Scorpioni și poate fi foarte solicitant pentru sistemul lor nervos. Pentru Pești, problemele se pun mai ales la nivelul activităților de grup, al integrării în colectivitate, al popularității, susținătorilor sau protectorilor.
Leii și Vărsătorii sunt invitați să-și vadă de sănătate. În plus, Leii au de-a face cu o mare încărcare profesională, cu responsabilități mărite și posibile probleme cu colegii sau subalternii. Cât despre Vărsători, ar face bine să stea departe de adicții și să se ferească de dușmanii din umbră și de pericolele ascunse.
În sfârșit, pentru Gemeni și Săgetători banii, investițiile, afacerile sunt un subiect important, care cere o abordare prudentă. Pentru Gemeni se poate pune și problema unor complicații legate de recuperări, moșteniri, credite, partaje etc. În plus, au frământări interioare și pot trece prin transformări psihologice.
RETROGRADĂRILE LUI VENUS, MARTE ȘI MERCUR
De parcă nu era destul ce se întâmplă cu tranzitele conjugate ale lui Jupiter, Saturn și Pluto, în 2020 se găsesc să retrogradeze și planetele care retrogradează cel mai rar: Venus și Marte!
Retrogradarea lui Venus
Venus își execută ciclul retrogradării în Gemeni, semn în care rămâne timp de patru luni, în loc să-l străbată într-o lună, ca de obicei. Intră în Gemeni pe 3 aprilie 2020, începe să retrogradeze pe 13 mai, la 21°36′ Gemeni, merge în sens invers până la 05°32′ Gemeni, punct în care pe 25 iunie își reia mersul direct. Iese din Gemeni pe 7 august. În această perioadă, noțiuni ca dragostea, mariajul, colaborarea, pacea, armonia, echitatea, simetria, estetica sau arta pot suferi unele perturbări. În plan relațional, cresc implicarea emoțională şi subiectivismul, exprimarea sentimentelor devine mai greoaie, pot ieși la suprafață trăiri uitate, pot reapărea în cale iubiri trecute sau revin în atenție situații complicate sau nefinalizate. De obicei, lucrurile se limpezesc abia la încheierea ciclului. Cel puțin cât timp Venus este retrogradă, percepțiile sunt deformate sau informațiile insuficiente, drept pentru care ar trebui evitate inițiativele relaționale importante: logodne, nunți, declanșarea unei rupturi sau a procedurilor de divorț. Cu adaptările de rigoare, cele de mai sus sunt valabile şi pentru asocieri sau colaborări, iar la nivel macro, pentru relațiile interstatale, alianțe, tratate şi contracte, care pot fi marcate de ezitări, încurcături sau dificultăți. La nivel personal, retrogradarea venusiană mai poate avea ca efect efectuarea de cheltuieli mărite sau inutile și eventuale întârzieri, piedici sau rezultate nedorite în demersurile tipic feminine: chestiuni legate de frumusețe, eleganță etc.
În 2020, retrogradarea lui Venus mai are o bubă în cap: se produce în careu cu Neptun. Și nu este vorba despre un singur careu, ci despre trei: primul, cu Venus în mers direct, pe 4 mai, al doilea, cu Venus retrogradă, pe 20 mai, iar al treilea, cu Venus directă, pe 27 iulie. O adevărată încântare! Acolo unde își bagă coada Neptun, poți să fii sigur că apar și confuzia, deruta, lipsa de logică, echivocul, înșelăciunea, autoiluzionarea urmată, în mod firesc, de dezamăgire și tot felul de alte lucruri dubioase, care sporesc haosul, atât în relațiile de la nivel macro, cât și în cele personale. Relațiile oneste și transparente sunt rara avis în astfel de vremuri.
Frans Floris – ”Marte si Venus surprinsi de Vulcan” (1547)
Retrogradarea lui Marte
Marte înconjoară zodiacul în cca doi ani, stând cam șase săptămâni într-o zodie. O dată la doi ani şi două luni retrogradează şi, deși mișcarea retrogradă în sine durează doar 60-80 de zile, ciclul retrogradării în ansamblu conduce la o ședere neobișnuit de mare a lui Marte într-un semn. Anul acesta Marte retrogradează în Berbec, semn în care va sta șase luni și ceva, între 28 iunie 2020 și 6 ianuarie 2021. Va fi efectiv retrograd între 10 septembrie și 14 noiembrie.
Aflat la ciclul retrogradării, Marte va mătura într-un du-te-vino zona cuprinsă între 15°15′ și 28°04′, ocazie cu care, face, țineți-vă bine, de trei ori careu cu Pluto, de două ori careu cu Saturn și de două ori careu cu Jupiter! Datele nici nu prea mai contează, fiindcă se înșiră din august până în decembrie, iar efectul deja devine sinergic. Pe scurt, Marte bagă bățul prin gard și întărâtă la maximum triada Jupiter-Saturn-Pluto. Astfel, a doua jumătate a anului nu este doar foarte tensionată, ci poate fi de-a dreptul periculoasă, marcată de conflicte armate, accidente, acte teroriste, catastrofe naturale și tot felul de evenimente cu conotații agresive sau violente. Este cea mai grea perioadă din an, în care există riscul să vedem cum iese la iveală tot ce e mai urât din efectele combinației Jupiter-Saturn-Pluto descrise mai sus.
La nivel personal, în perioada cât Marte este retrograd, spiritul de inițiativă, dinamismul şi combativitatea pot fi frânate, contrariate, deturnate. O serie de proiecte sau acțiuni ar putea fi regândite, reorientate sau abandonate. Energia nu se manifestă firesc, tinde să fie reprimată, generând tensiuni interioare, frustrări, depresii, conflicte ori răbufniri iraționale. Alteori, se manifestă dezordonat și incisiv. Defazat. Adesea, efectele sunt de natură fizică: boală, accidentare, conflict, agresivitate, violență.
Retrogradările lui Mercur
Mercur are anual 3 cicluri ale retrogradării. Iată cum arată cele din 2020:
- la primul ciclu al retrogradării, Mercur se plimbă dus și întors între Vărsător, semn în care intră pe 16 ianuarie, și Pești, semn pe care îl părăsește pe 11 aprilie. Mercur este efectiv retrograd între 17 februarie și 10 martie, în porțiunea 28°49′ Vărsător – 12°07′ Pești.
- al doilea ciclu al retrogradării interesează semnul Racului, în care Mercur intră pe 29 mai și pe care îl părăsește pe 5 august. Retrogradarea efectivă are loc între 18 iunie și 12 iulie și marchează arcul 05°44′ – 14°22′ Rac. Este un ciclu foarte interesant, fiindcă Mercur se moșmondește mai mult de două luni prin Rac, în opoziție cu planetele din Capricorn, sporind și el cât se poate tensiunile. Ba mai apucă să facă și două careuri cu Marte din Berbec, pe 8 iulie în mers retrograd și pe 27 iulie în mers direct. Distracție mare!
- la ultimul ciclu al retrogradării, Mercur parcurge în dublu sens drumul dintre Balanță, semn în care intră pe 5 septembrie, și Scorpion, semn pe care îl părăsește pe 1 decembrie. Mercur este efectiv retrograd între 14 octombrie și 3 noiembrie, în porțiunea27°01′ Balanță – 10°55′ Scorpion. Și acest ciclu e simpatic nevoie mare, fiindcă la trecerea directă prin Balanță, în a doua jumătate din septembrie, Mercur apucă să intre în careu cu toți cei trei grei din Capricorn, iar în preajma reluării mersului direct, cât timp este staționar la 26°-27° Balanță, mai face două careuri cu Saturn, așa de chestie, pe 3 și 5 noiembrie. Mare veselie la sfârșit de octombrie și în prima parte lui noiembrie! Pfuuui, ce bine că în timpul ăsta Marte este încă retrograd în Berbec! Așa vom avea bucuria de a asista la un balamuc desăvârșit!
EN PASSANT, DESPRE ECLIPSE
Ca să fie jalea cât mai mare, pe lângă eclipsa de soare din 26 decembrie 2019 din Capricorn și perechea ei, eclipsa de lună de pe 10 ianuarie din Rac, mai avem o eclipsă de soare în Rac pe 21 iunie și una de lună în Capricorn pe 5 iulie. Aceste eclipse, toate, agită într-o mai mică sau mai mare măsură tripleta din Capricorn.
Celelalte eclipse ale anului au loc pe axa Gemeni-Săgetător, o axă care nu este atât de tensionată.
LA FINAL
2020, ce mai an! O să ne dea de furcă multora dintre noi, asta e sigur. Dar știți ceva? Sub astfel de influențe astrale, stresante, câinoase și constrângătoare evoluează lumea, sub astfel de influențe se înfăptuiesc lucrurile mărețe. Sub influențe blânde și line ne simțim confortabil, ne complăcem în starea de fapt și nu avem nicio aplecare către sforțare, către inițiative vânoase, către luptă și către cucerirea unor noi redute. Așa că luați țintele în cătare, trageți aer în piept, scoateți pieptul în față, îndreptați privirea înainte și pregătiți-vă să întoarceți în favoarea voastră energiile acestor vremuri nemaivăzute!
P.S.: Mai pe larg, despre cum va fi anul 2020 pentru fiecare semn în parte, într-un articol care va apărea în curând.
Pe Mihaela o găsiți aici și aici.
Citiţi şi
Horoscopul Lunii Pline în Taur din 15 noiembrie 2024, ora 23:29
Horoscopul Lunii Noi în Scorpion din 1 noiembrie 2024, ora 14:47
17 octombrie 2024 – Lună Plină în Berbec (horoscop)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.