2 februarie – Sărbătoarea Lumânărilor (Chandeleur), dar și Festivalul Clătitelor (cea mai grozavă rețetă)

2 February 2022

Ca în fiecare an, Chandeleur (Sărbătoare Lumânărilor, dar și festivalul clătitelor) are loc pe 2 februarie, o dată fixă ​​în calendar care corespunde termenului de 40 de zile după Crăciun (la noi, Întâmpinarea Domnului sau Patruzecimea Nașterii lui Hristos, unul dintre cele 12 praznice împărătești, cele mai mari sărbători din calendar).

„Sărbătoarea Lumânărilor”, o sărbătoare păgână, foarte răspândită în epoca romană, celebrată în cinstea zeului Pan, consta în plimbarea pe străzi cu torțe sau lumânări. Creștinizată de Papa Gelasius I în secolul al V-lea, această sărbătoare simbolizează apoi prezentarea lui Iisus în templu, la patruzeci de zile după nașterea lui (Crăciun), precum și Purificarea Fecioarei. Credincioșii merg apoi la procesiuni folosind lumânări sfințite.

Crêpes Suzette de Benoît Castel © Guillaume Czerw

Facem o paranteză pentru a vă oferi rețeta de clătite a acestui chef renumit în Paris pentru clătitele lui flambate. Sunt atât de cerute, încât a ales să vândă compoziția gata făcută în sticle, ca laptele. Pofticioaselor nu le mai rămâne decât să le toarne în tigaia neunsă (are suficient unt compoziția) și uniform înfierbântată, ca să iasă uniform coapte, să facă sosul de portocale cu Grand Marnier (o nebunie!) și să (și) le servească precum în fotografie.  Azi, cu siguranță este coadă la fabuloasele “crêpes Suzettes” pe care le flambează plin de voie bună în magazinul lui de pe rue de Ménilmontant, 150. Doar azi ele poartă numele de Crêpes à la Chandeleur, dedicate fiind sărbătorii religioase așteptate an de an cu mare bucurie.

Deci, pentru aproximativ 20 de clătite aveți nevoie de:

  • 190g de făină,
  • 60g de zahăr tos,
  • 1 praf de sare,
  • 1 păstaie de vanilie,
  • coaja de portocală și de lămâie,
  • 30g de unt topit,
  • 4 ouă și
  • 430 ml lapte integral.

Amestecați făina, zahărul, sarea, miezul păstăii de vanilie și coaja de citrice într-un castron.

Adăugați treptat ouăle, amestecând continuu pentru a obține un preparat omogen.

Se încălzește 1/3 din lapte cu untul, ca să se topească, se lasă la răcorit.

Se adaugă restul de lapte în compoziție, se amestecă.

Se adaugă treptat în aluatul de clătite și laptele cu untul topit și se amestecă bine.

Amestecatul se poate face manual, cu telul, sau cu telul de la robot. Eu așa fac, compoziția se omogenizează și se aerează mai bine. Nu e nevoie de apă minerală pentru asta. 🙂 Aveți încredere în Benoît și în gusturile francezilor.

Sosul cu aromă de portocale nu este foarte complicat de făcut, chiar dacă începe cu un caramel, „ceea ce este mereu puțin înfricoșător”, recunoaște Benoît Castel.

Secretul este să încălzești zahărul „uscat”, adică fără lichid sau grăsime „și să mergi treptat pentru ca zahărul să nu se prea rumenească”. Se adauga sucul de portocale, coaja de portocală băgată de doua ori în apă clocotită (va fi mai poroasă și mai bine confiate), untul și puțin Grand-Marnier. Păstrați niște lichior deoparte pentru a flamba dacă doriți (și pentru a vă impresiona oaspeții) și gata!

 

Vedeți-l la treabă, dar aveți grijă să aveți șervețele la îndemână. 🙂

Am închis paranteza. 🙂

Această sărbătoare a devenit în timp și un festival foarte popular, cel al clătitelor. Tradiția Crăciunului și a clătitelor s-a născut pentru a ne aminti că sfârșitul iernii se apropie și că mai avem rezerve de hrană. Această practică de asociere a Festivalului Luminilor cu consumul unui desert „gras” se regăsește și în tradiția evreiască de a mânca gogoși în timpul festivalului Hanukkah (Festivalul Luminilor al Iudaismului).

Rotunde și aurii, clătitele simbolizează soarele și sfârșitul iernii, dar și o ofrandă. Un vechi obicei este să se sufle prima clătită de mai multe ori la rând pentru a alunga ghinionul pentru anul care vine. Și o veche tradiție țărănească spune că femeile obișnuiau să le facă cu mâna dreaptă în timp ce țineau o monedă în mâna stângă pentru a atrage fericirea și prosperitatea…

Sărbătoarea Lumânărilor în toată lumea

În Luxemburg, tradiția actuală moștenește procesiunea cu torțe. Copiii merg în grupuri pe străzi în seara zilei de 2 februarie, cu felinare, cântă cântece tradiționale sperând să primească dulciuri în schimb.

În Mexic, este sărbătoare publică, dar și ocazia de a mânca tamale, foi făcute din făină de porumb care pot fi sărate sau dulci și umplute cu carne sau fructe.

În Statele Unite și Canada, data de 2 februarie este asociată cu o altă sărbătoare, „Ziua Marmotei”, unde tradiția ne spune că observăm reacția unei marmote la scoaterea ei din vizuină. Dacă iese și nu-și vede umbra (e înnorat), este semn că iarna se va încheia în curând. Dacă e senin și își vede umbra, iarna va dura încă 6 săptămâni.

Despre blinii delicioase (niște miniclătite pufoase) citiți aici. Iar aici găsiți clătitele declinate în 28 de feluri în diferite bucătării ale lumii. Foarte interesant.



Citiţi şi

Dulcețuri, dulcețuri (și rețetă de clătite cum n-ați mai mâncat!)

Rețetă pentru cea mai gustoasă caracatiță la grătar

Inteligența artificială (AI) a dezvoltat și a gustat propria băutură energizantă. Ai încerca-o și tu?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro