Augustin Trebuchon, aţi auzit de el ? Nu, nu cred, despre el nu s-au scris poezii, nici nu s-au făcut filme după viaţa lui, nici monumente n-au fost ridicate. O cruce într-un cimitir al soldaţilor morţi pentru râul Meuse. Atât! Nici n-ar fi avut de ce, a fost un simplu soldat, alături de alte milioane de soldaţi francezi ce au căzut în Marele Război.
Era 10:45 AM. Cu o noapte înainte cam 150 de soldaţi ai Regimentului 450 Infanterie au traversat pe ceaţă şi ploaie râul Meuse sperând că nemţii nu-i vor vedea, dar i-au văzut. Şi după o răpăială venită dinspre tranșeea germană, din cei 150 au mai rămas vreo 91. Încă niște soldaţi morţi.
Era noaptea de 10 noiembrie. Peste câteva ore, în pădurea Compiegne, francezii şi germanii se pregăteau să semneze armistiţiul. Dar soldaţii de pe front nu știau asta, ei și-au făcut datoria – să lupte şi să moară. Era noaptea de 10 noiembrie, ultima noapte cu ceaţă şi lupte din Primul Război. Augustin a fost printre cei 91 de infanteriști rămași în viaţă. În acea noapte nu s-au mai dat lupte. Era prea ceaţă şi totul s-a amânat pentru a doua zi. În război, nicio treabă nu rămâne neterminată.
Soldatul Trebuchon s-a înrolat voluntar chiar la începutul războiului, în 1914. Probabil că şi el, la fel ca restul soldaţilor, au crezut că războiul va ţine puţin, poate că nici nu o să începă. S-a înșelat! Cu regimentul său, Augustin a văzut aprope toată Franţa și Belgia. Marne, Verdun, Artois, Ardennes etc. Dar nu ca turist, ci ca soldat. A fost şi rănit de două ori, dar n-a fost lăsat la vatră, războiul avea nevoie de carne de tun. Şi Franţa a oferit destulă, 1,4 milioane de soldaţi francezi au murit în cei patru ani de lupte. Augustin avea să fie printre ei.
11 noiembrie, probabil ca el era de rând la bucătaria de campanie, nimeni nu știe exact. Chiar şi în vreme de război oamenii mănâncă, dar o fac pe ascuns, între o lingură de supă şi un glonţ ce poate veni de oriunde. Era cam 10 45 dimineaţa, nu se mai trăgea deloc şi Augustin s-a gândit că acum e timpul să își anunţe camarazii că masa e gata. Supă fierbinte. N-a mai apucat, ceaţa se ridicase, un lunetist german şi o gaură în piept. Soldatul Trebuchon a murit cu farfuria de supa în mână. Avea să fie ultimul soldat francez mort în Primul Război.
11 Noiembrie, ora 11:00, 1918. Clopotele încep să bată în toată Europa. Marele Război s-a încheiat. Era doar primul. Era ora 11 din a 11 zi dintr-a 11 lună de Noiembrie. Războiul s-a încheiat, dar pentru Augustin Trebuchon el se încheiase deja, cu 15 minunte mai devreme.
De atunci au trecut 98 de ani. Să nu uitam!
Pe Florin îl găsiți și aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Trois Couleurs: Bleu. Culoarea libertății?
Le temps d’aimer – Fețele iubirii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.