13 filme cu ghinion la Box Office

26 March 2012

Ce au în comun următoarele: planeta Marte, femeile-pirat, super-eroii fosforescenți și Jennifer Lopez? Toate acestea le-au adus pierderi enorme producătorilor de peste ocean, după ce filme cu bugete mai mult decât generoase și promovare pe măsură au adus încasări jenant de mici.

Iată câteva dintre cele mai mari bombe din istoria Hollywood-ului:

 

Heaven’s Gate (1980)

Cost: 44 milioane dolari

Încasări : 3,4 milioane dolari

Pierderi: 40,6 milioane dolari

Ce faci când ți se pare că o stradă din decor este prea îngustă? Dărâmi, normal, clădirile de pe ambele părți ale străzii și le reconstruiești ceva mai incolo, la un cost de 1,2 milioane de dolari, fără să bagi în seamă restul echipei și logica elementară care îți spun că ar fi fost suficient să dărâmi numai într-o parte. Cu un regizor care gândește așa, nu e de mirare că, la 32 de ani de la lansare, filmul rămâne în amintirea cinefililor ca unul dintre cele mai mari eșecuri artistice și financiare din istorie. Un film ambițios care reușește să nu spună nimic și care a dus la falimentul casei de producție.

 

Ishtar (1987)

Cost: 55 milioane dolari

Încasări : 14.3 milioane dolari

Pierderi: 40.7 milioane dolari

Avem o comedie cu un buget mărișor și cu nume precum Warren Beatty și Dustin Hoffman pe afiș, deci ce poate să meargă prost? Ei bine, totul! Din cauza unor zvonuri răspândite în presă de șeful studioului de producție, care nu-l prea avea la inima pe Beatty și căruia nu i-a păsat că se cam împușcă singur în picior, filmul a avut o recepție foarte negativă. De-a lungul anilor, însă, foarte mulți dintre cei care și-au bazat părerea pe zvonuri s-au declarat surprinși de faptul că filmul nu e atât de slab precum credeau.

 

The 13th Warrior (1999)

Cost: 160 milioane dolari

Încasări : 61,9 milioane dolari

Pierderi: 98,1 milioane dolari

O lansare care a afectat serios cariera regizorului John McTiernan (cunoscut pentru Die Hard) și care l-a dezamăgit atât de tare pe actorul Omar Sharif încât s-a retras din actorie pentru patru ani. Filmul vrea să fie o aventură istorică, însă e greu să îți dai seama despre ce este exact vorba, în afară de niște oameni care omoară alți oameni.

 

Battlefield Earth (2000)

Cost: 103 milioane dolari

Încasări : 29,7 milioane dolari

Pierderi: 73,3 milioane dolari

Bazat pe romanul omonim scris de L. Ron Hubbard, părintele Scientologiei, acesta este unul dintre cele mai prost primite filme din istorie și, până în 2008, a deținut recordul la capitolul “Zmeure de Aur”. În 2001, a reușit performanța de a câștiga mult-detestatul trofeu la toate categoriile la care a fost nominlizat. Dureros, pentru un film care a costat peste 100 de milioane de dolari. Și mai dureros pentru actorul principal, John Travolta, care a pierdut câteva milioane bune din cauza încasărilor sub așteptări.

 

 

Red Planet (2000)

Cost: 80 milioane dolari

Încasări : 33,4 milioane dolari

Pierderi: 46,6 milioane dolari

Lipsă de originalitate, un dialog care te vindecă de insomnie și personaje de carton. Red Planet le are pe toate! Acestea au fost doar câteva dintre punctele negative invocate de criticii filmului. Red Planet este dovada clară a faptului că o călătorie pe Marte poate fi foarte plictisitoare.

 

 

Town and Country (2001)

Cost: 105 milioane dolari

Încasări : 10,3 milioane dolari

Pierderi: 94,7 milioane dolari

Regizorul Peter Chelsom este un profesionist meticulos: a avut nevoie de trei ani și de multe milioane de dolari pentru a realiza această comedie romantică cu Warren Beatty și Diane Keaton. Când, într-un final, a fost mulțumit de rezultat și a lansat-o, oamenilor nu prea le-a păsat. Probabil că au fost atrași de distribuție dar au adormit în timp ce citeau sumarul. Nu vom afla niciodată!

 

Pluto Nash (2002)

Cost: 120 milioane dolari

Încasări : 7,1 milioane dolari

Pierderi: 112,9 milioane dolari

Eddie Murphy este un personaj extrem de savuros, cu un simț al umorului foarte dezvoltat. Până aici nimic nou, dacă stăm să ne gândim că și-a început cariera cu stand-up comedy. Din păcate, filmul nu reușește să fie nici savuros nici amuzant. Reușește, în schimb, un scor jenant de 6% pe Rotten Tomatoes.

 

Gigli (2003)

Cost: 74 milioane dolari

Încasări : 7,2 milioane dolari

Pierderi: 66,8 milioane dolari

Un film care, la apariție, a dat naștere la o mulțime de întrebări profunde cum ar fi: sunt Jennifer Lopez și Ben Affleck împreună sau ce Dumnezeu înseamna Gigli si cum se pronunță? Răspunsul la prima întrebare s-a dovedit a fi da, cel puțin pentru o perioadă. După lansarea filmului, nimănui nu i-a păsat suficient încât să caute răspunsuri pentru întrebările 2 și 3. Nu e deci de mirare că Gigli a adunat o colecție impresionantă de Zmeure de Aur și că încasările totale nu au reușit să acopere nici măcar salariile cuplului Bennifer.

 

The Alamo (2004)

Cost: 145 milioane dolari

Încasări : 25,8 milioane dolari

Pierderi: 119,2 milioane dolari

Știați că decorul era, la vremea aceea, era cel mai mare și cel mai scump realizat vreodată pentru un film sau că scena bătăliei finale a avut nevoie de o lună întreagă pentru a fi filmată? Mai știați că nimic nu a salvat filmul de la pierderi enorme? Se pare că, în ciuda decorulul și a costumelor atent lucrate filmul nu a convins pe nimeni și a reușit să adune o colecție impresionantă de critici negative.

 

Cutthroat Island (2005)

Cost: 115 milioane dolari

Încasări : 18.5 milioane dolari

Pierderi: 96.5 milioane dolari

Ca producător, începi să bănuiești că un film nu o să fie un succes răsunător când actorii principali te imploră să le desfaci contractele. Pardon, intri la păreri ceva mai înainte, în momentul în care actori precum Keanu Reeves, Jeff Bridges, Charlie Sheen sau Michael Keaton refuză șansa unui rol principal. Filmul, care spune povestea unei femei-pirat (Geena Davis), a fost criticat atât pentru scenariu cât și pentru jocul actoricesc nu foarte strălucit și a dus compania de producție la faliment.

 

How do you Know (2010)

Cost: 120 milioane dolari

Încasări : 48,6 milioane dolari

Pierderi: 71,4 milioane dolari

O comedie romantică se confruntă cu o problemă spinoasă când nu este nici prea amuzantă nici prea romantică, iar acesta pare să fie cazul aici. Cu nume precum Jack Nicholson, Reese Witherspoon și Owen Wilson în distribuție, pierderile nu ar fi atins acest nivel epic dacă bugetul nu ar fi crescut enorm în faza de post-producție.

 

Green Lantern (2011)

Cost: 325 milioane dolari

Încasări : 219,9 milioane dolari

Pierderi: 105,1 milioane dolari

Totul este la superativ în cazul acestui film: bugetul, încasările, din păcate și pierderile… Ryan Reynolds nu a făcut o impresie deosebită în rol de super-erou, așa că studioul de producție Warner Bros. și-a luat gândul de la a transforma personajul într-o franciză care să aducă profit ani și ani de acum înainte, așa cum s-a întâmplat cu Spider Man.

 

Mars Needs Moms (2011)

Cost: 175 milioane dolari

Încasări : 38,9 milioane dolari

Pierderi: 136,1 milioane dolari

Poate că Disney ar trebui să lase planeta Marte în pace! Filmul produs de Robert Zemeckis a fost o greșeală atât de costisitoare încât Disney a anulat un proiect similar al acestuia de a reface “Yellow Submarine”. La un an de la lansarea Mars Needs Moms, filmul “John Carter”, a cărui acțiune se desfășoară tot pe Marte, ar putea aduce studioului pierderi de aproape 200 milioane dolari.



Citiţi şi

Epoca oamenilor a trecut

Cealaltă Românie

Top 25 cele mai bune replici din filme din toate timpurile

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Ariana / 26 March 2012 17:53

    Mie mi-a placut Mars needs Moms. Animatia e bine facuta. Eu cred ca ceea ce a lipsit a fost marketing-ul bun.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro