12 Years a Slave – am mers să-l văd şi am suferit…

26 February 2014

În acest film pentru Oscar de două ore și jumătate care se întind atroce, sclavii de pe plantații, biciuiți și înfometați, au fețele permanent proaspăt rase chiar după ce încearcă mai multe zile (sau ani) să evadeze… Cam ăsta e tonul, pentru cine vrea să știe de ce merită văzut.

12-years-a-slave

Sau nu, de fapt… Din umanism nejustificat am mers să-l văd, suferind două ceasuri jumate, ca să pot scrie despre el, penibil de greu și tremurând de nervi și plictis aglomerat, și mi-am spus că, deși am refuzat întotdeauna teoriile conspiraționiste, trebuie să existe o conspirație planetară a prostului gust. A siropoșeniei cinematografice fade și pline de bune simțăminte găunoase și tardive. Acest film e dovada binemeritată pentru cine se duce ca mine să îl vadă în sală, două ore jumate, cu bere caldă și pop corn.

Nouă nominalizări la Oscar… Personal, cu modestie de blogger vag cineast și cinefil plin, îi acord zero în mai toate, mai puțin la costume… zero cu nervi.

2-12 Years a Slave

Așa… Avem aici, în 12 Years a Slave, un film care e echivalentul perfect al producțiilor indiene sau turcești ce reconstituie nedreptățile trecutului și lupta între bine și rău. Ceea ce ar putea funcționa, de fapt, kitsch-ul ideologic fiind un gen onorabil, dacă dialogurile nu ar fi atât de ucigător de pompoase și neverosimile.

Nota zero îi dăm din start acestui film la dialoguri și la realism istoric, de-ar fi doar să ne gândim că o negresă pe cale de a fi violată de al ei Master îi spune, reproșându-i, virtuoasă: You are blind with your own covetousness… Adică la fel de credibil ca și: “Ești orbit de propria-ți concupiscență”.

Și îi mai spune: I know I am the object of your predilections and peculiarities… Drace, cineva s-a căznit mult cu un dicționar la acest script.

3-brad-pitt-12-years-a-slave

Nu e o frază izolată. Tot filmul e așa, toate dialogurile sunt insuportabil de pedante, pretențioase și neverosimile în gura celor ce le pronunță păstos și cu lacrimi. Nici măcar cele 5 minute cu Brad Pitt nu îi redau ceva onorabilitate.

Toată lumea, în conspirația mondială din jurul acestui film, nu încetează să sublinieze că filmul e excepțional pentru că e un film de un regizor NEGRU (Steve McQueen) despre sclavia NEGRILOR… Dacă regizorul e negru, trebuie să ne extaziem că a făcut un film despre sclavie. De parcă faptul că pe mine m-a părăsit odată o artistă conceptuală m-ar face expert în licitațiile trucate de la Sotheby’s.

Sigur, sigur, sclavia e reaaaaa!, rea. Sclavia e urâtă,  e o crimă împotriva umanității… Dar un manifest cu zorzoane înlăcrimate nu produce cinematografie.

Apropo, de ce de-a lungul celor 12 ani, chiar când e bătut și închis, negrul cu nume ce nu ne interesează aici, care e personajul central al filmului, este în permanență ras proaspăt?

3-12 Years a Slave

Acum, nominalizările de anul ăsta pentru 12 Years a Slave:

Best picture

No way… Lung, politicos, demonstrative, rău întors, cu muzică atroce subliniind scenele de biciuire.

Best director

Iarăși no way. Omul care îi face pe sclavi să discute filosofie în termeni de salon iluminist și bagă inserturi vizuale cu lună și nori, sau crengi bătute de vânt… Crengile bătute de vânt ucid amorul pentru cinema.

Best actor – Chiwetel Ejiofor

Doamne ferește… Tot ce știe să facă e să-și umfle buza de jos, cu lacrimi de glicerină.

Supporting actor – Michael Fassbender

Pentru că, proprietar de sclavi pe plantație de bumbac, știe să mânuie biciul…  și la un moment dat, fără ca alte personaje să facă asta de-a lungul filmului, se apucă să vorbească singur pentru ca spectatorul să înțeleagă ce simte el și ce va urma.

Supporting actress – Lupita Nyong’o

Right, negresa aia tânără biciuită… E tânără și e biciuită. Cu urme pe spate. În spiritul filmului, merită premiul pentru că e chiar neagră și are nume de sclavă. Nyong’o…

Costume Design…

Să i se dea premiul ăsta, da, ca măcar să primească ceva şi să scăpăm de acest film și de vinovăția sclaviei

Film editing

Pentru o lună cu nori și cadre inutile de plante, copaci, bumbac și lacrimi, filmul merită pus în manualele de montaj pompos și demonstrativ.

Production design

N-am nicio idee aici… Să i se dea și premiul pentru production design, ca să scăpăm.

Adapted screenplay

Şabadabada…



Citiţi şi

Epoca oamenilor a trecut

Cealaltă Românie

Top 25 cele mai bune replici din filme din toate timpurile

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. sasha / 27 February 2014 13:51

    aceste comentarii nu va onoreaza, domnilor Cristian si Alex.

    grozava cronica, domnule Alexe. multumesc. i know how you feel and how it feels to be tortured by a movie si sa fii atat de ne-prins incat sa te pomenesti remarcand toti negii si punctele negre de pe fata filmului.

    cat despre asteptarile omului de la filme nominalizate la oscar, stim bine – circumspectia e cea mai buna abordare. cum grano salis…

    Reply
  2. cristian / 26 February 2014 23:50

    Abia astept sa vad “12 ani de robie” pe muzica lui Madalin Voicu si in regia lui (aici se introduce un nume de regizor rrom…)

    Reply
  3. Alex / 26 February 2014 18:17

    Tipul are obrazul ca un popo de bebe pentru că o fi spân. Negrişorul spân.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro