10 posibile explicații pentru lipsa lui Leonard Cohen de la Woodstock

27 June 2024

“𝑅𝑒𝑝𝑢𝑡𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑚𝑒𝑎 𝑏𝑎̆𝑟𝑏𝑎𝑡 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒-𝑙 𝑝𝑙𝑎𝑐 𝑓𝑒𝑚𝑒𝑖𝑙𝑒 (𝑠̦𝑖 𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑒 𝑒𝑙, 𝑐𝑎𝑚 𝑎𝑠̦𝑎 𝑒 𝑑𝑒𝑓𝑖𝑛𝑖𝑡̦𝑖𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑙𝑎𝑑𝑖𝑒𝑠’ 𝑚𝑎𝑛) 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑜 𝑔𝑙𝑢𝑚𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑚-𝑎 𝑓𝑎̆𝑐𝑢𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑟𝑎̂𝑑 𝑎𝑚𝑎𝑟 𝑖̂𝑛 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑧𝑒𝑐𝑒 𝑚𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑛𝑜𝑝𝑡̦𝑖 𝑝𝑒𝑡𝑟𝑒𝑐𝑢𝑡𝑒 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟.” Leonard Cohen

Am socotit: 10 mii de nopți înseamnă 27 de ani și jumătate. Din care mai scădem 18 ani, să zicem, și tot rămân 37 de ani, adică 13.500 de nopți în care n-a dormit singur. Nu-i chiar rău. Pentru un poet. Aceasta a fost o paranteză. 🙂 Pentru că îi iubim muzica și poezia și femeile i-au iertat rătăcirile… Acum avem de gând să lămurim de ce a lipsit un asemenea artist de la faimosul festival Woodstock.

Pe 15 august 1969 începea festivalul de la Woodstock.

„Ar fi fost potrivit pentru Festivalul de la Woodstock. Leonard Cohen a avut propriul stil. A adus o nouă cale în muzică. A adus poezia în muzică, așa cum au făcut Bob Dylan, Joni Mitchell, The Doors sau Van Morrison. Cânta vorbind, și nu doar cânta cu o voce melodioasă. S-ar fi potrivit pentru Festivalul de la Woodstock. Universul este foarte conectat. A trăi viața este despre multă conexiune. Cu scrisul său a adus o poezie frumoasă în muzică și a făcut un nou mod de muzică. Toți marii artiști au reușit să creeze ceva complet nou. A fost un artist unic.“ – Elliott Landy, fotograful festivalului de la Woodstock, într-o conversație la vernisajul expoziției sale „Woodstock Vision“ pe 7.8.2019 în Karlsruhe / Germania.

Dar Leonard Cohen nu a cântat la Woodstock. Posibile motive?

1. Nu a fost invitat.
2. Era încă în faza lui „agravată” și nu se simțea confortabil cu spectacolele live și cu masele.
3. A cunoscut-o pe femeia care l-a făcut familist: Suzanne Elrod (în 1969, Cohen avea 35 de ani și o cunoaște pe Suzanne Elrod, 25. Vor avea doi copii, Adam și Lorca, și se vor separa după 9 ani)?
4.L-a întâlnit pe bărbatul care l-a făcut călugăr: Maestrul Zen Joshu Sasaki Roshi
5. Era în drum spre Nashville?
6. A stat în New York și s-a cazat la hotelul Chelsea?
7. În iunie 1969, Leonard Cohen a călătorit în Italia pentru a afla dacă urma să asigure coloana sonoră a filmului despre viața Sfântului Francisc de Assisi. Donavan a primit postul, iar Leonard a plecat în Grecia. Suzanne l-a urmat și a rămas cu el pe Hydra. Un alt indiciu că Cohen a fost pe Hydra în zilele Woodstock (15-18 august 1969) este o mențiune într-un interviu: Suzanne și cu mine am primit pe Hydra mesajul că Charmian Clift a murit. Charmian Clift, scriitoarea australiană a murit pe 8 iulie 1969.
8.„Woodstock” a fost festivalul hipioților, Leonard Cohen n-a fost un hippy. A fost mai degrabă un „beatnik”. Deci, ce să fi făcut la Woodstock?
9. Poate că nu i-a plăcut programul muzical (Jimi Hendrix, The Who, Creedance Clearwater Revival etc.) pentru stilul său de muzică?
10. … sau poate că pur și simplu nu a fost invitat, așa cum a spus odată într-un interviu din 1992.

Și ce s-a întâmplat cu Leonard Cohen în 1969, cu excepția faptului că nu era în Woodstock? Albumul său „Songs From A Room” a apărut în primăvară și a început să lucreze pentru următorul. Și da, a petrecut mult timp pe Hydra în anul „Woodstock”.



Citiţi şi

Scrisoare către Leonard Cohen

Altul mai trainic și mai frumos…

Lover, Lover, Lover

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro