10 lucruri despre care nu înveți nici la școală, nici acasă

5 November 2022

Propriul corp nu ar trebui să rămână un mister. O necunoscută față de care să nutriți, din lipsă de educație, din ignoranță sau din cauza prejudecăților, sentimente precum rușinea sau vinovăția. Și, spunând toate acestea, deja a fost pus degetul pe rana generațiilor anterioare de femei pentru care informațiile despre sex, viață sexuală sănătoasă și sarcină erau privite ca fiind tabu și nimeni nu vorbea deschis despre toate acestea, ceea ce a dus, evident, la numeroase traume, drame și vieți chinuite, dacă nu chiar distruse.

De aceea, revenind în prezent, când mijloacele de informarea sunt atât de generoase, când multe dintre prejudecăți au fost, în sfârșit, eliminate, nu aveți nicio scuză dacă refuzați, în continuare, să vă cunoașteți pe voi însevă. Atât din punct de vedere spiritual, cât și din punct de vedere fizic, deoarece „a te simți bine în pielea ta” începe de la această cunoaștere completă. Așadar, cu cât înțelegeți mai bine cum vă funcționează propriul organism, cu cât vă cunoașteți mai în detaliu nevoile și dorințele, cu atât îl puteți accepta și iubi mai ușor, iar asta stă, fără îndoială, la baza fericirii personale, fericire care se construiește pornind în primul rând de la voi și apoi, prin ceea ce primiți, de la ceilalți.

Haideți să vedem împreună care sunt acele zece lucruri pe care, din păcate, încă nu le învățați nici de la școală și nici de acasă, de cele mai multe ori, și pe care, cu cât vi le însușiți mai repede, cu atât mai bine:

  1. Este prioritar să vă cunoașteți trupul și plăcerea pe care v-o poate oferi într-o relație intimă, consensual. Este esențial să știți să evitați o sarcină și să fiți pregătite pentru momentul declanșării dorinței de a procrea. „Fără prejudecăți, fără rușine, fără sentimentul de vinovăție” ar trebui să devină un fel de motto al înțelegerii propriei persoane din toate punctele de vedere, nu credeți?
  1. Vorbiți despre sex – comunicarea este vitală, fiți cât mai explicite despre ce și cum vă doriți, eliminați toate ambiguitățile, faceți lucrurile clare. Cu cât mai repede vorbiți despre ce vă place ori nu vă place, cu atât mai repede va deveni și sexul satisfăcător. Fiți deschise la minte, nu știți de unde sare plăcerea, dar cumva stabiliți dinainte ce veți încerca. Surprizele în pat nu sunt dintre cele care ajută. Totodată, nu renunțați la un partener cu potențial bun, doar pentru că sexul nu a fost mulțumitor. Vorbiți despre sex încă de la început, nu lăsați să se adune neînțelegerile, neclarificările, căci, în timp, au potențial distructiv.
  1. Fericirea sexuală. Există, e reală, și aveți din plin dreptul la ea. Este important să vă aduceți aminte, dacă ați pierdut acest aspect esențial din vedere. Astfel, aflați cât mai multe nu doar despre propriile zone erogene, ci și despre zonele erotice fizice ale partenerului, de câtă stimulare aveți fiecare nevoie și despre ceea ce vă excită pe fiecare – toate detaliile acestea vă pot duce viața sexuală la noi culmi. De aceea,
  1. Nu mimați orgasmul. Mimarea orgasmului este poate una dintre cele mai frustrante practici. Deși are la bază o pleiadă de motivații, unele dintre ele reprezentând, de fapt, fisuri adânci în însăși structura relației, asta nu înseamnă și că este legitimă. Dimpotrivă, duce la un bulgăr de minciuni, de suferințe și de neputințe amestecate cu posibile dorințe străine de cuplu și sentimente negative ce, în timp, transformă locul unde ar trebuie să se întâmple magia într-un câmp de luptă al orgoliilor rănite, ceea ce este echivalent cu dezastrul. Nu doar cel sexual, căci nemulțumirile din pat transpar în interacțiunile zilnice cu partenerul. 
  1. Sexul nu are „normal”, atâta timp cât totul este consensual. Ce vă place, cât de des vă place și cât de important este sexul pentru voi este o opțiune personală. Libidoul și prioritățile voastre se pot schimba în timp odată cu vârsta, sănătatea fizică și presiunile vieții de zi cu zi. Cuplurile care rămân curioase și flexibile în ceea ce privește nevoile lor sexuale tind să se simtă mai bine, ceea ce deschide calea către o viață sexuală mai împlinită, indiferent că este vorba de un cuplu recent sau de unul ce a petrecut deja un deceniu de viață – sau mai mult – împreună.
  1. Nu vă fie teamă să experimentați diferite tipuri de erotism și fantezii, de comun acord cu partenerul. Cum se spune, limita este cerul, atâta timp cât noile jocuri vă oferă un plus de plăcere, de relaxare și de stare de bine împreună. Și nu, nu este nicio rușine!
  1. Protecția este vitală. Bolile cu transmisie sexuală sunt o realitate nedorită, iar singurul mod de a vă feri de acestea, mai ales în cazul în care partenerul nu este unul stabil (sau singurul), este protecția adaptată fiecărui tip de cuplu. De asemenea, sarcinile nedorite pot fi evitate. Sfătuiți-vă pentru informații corecte și, mai ales, adaptate propriului corp și situații, cu medicul ginecolog care, în urma analizelor specifice, vă va oferi cele mai bune soluții. Iar dacă totuși bănuiți că ar putea fi vorba despre o sarcină, primul pas este să faceți un test. Comod, discret, acasă sau acolo unde dispuneți de puțină intimitate, cu ajutorul testelor de sarcină Surecheck. Fiind elaborate cu tehnologia specială Colloidal Gold, garantează o precizie a rezultatului de peste 99%, încă din prima zi de întârziere a ciclului menstrual.
  1. Informați-vă tot timpul. Începând cu medicii ginecologi, de care nu ar trebui să vă jenați și pe care este obligatoriu să-i vizitați cel puțin o dată pe an pentru controalele de rutină, și până la „internetul bun” și, de ce nu, prietene, la rândul lor informate, toate aceste resurse vă stau dispoziție oricând aveți nevoie de ele. Nu vă sfiiți să le folosiți!
  1. Igiena. Știți, desigur, cât este de importantă, dar nu strică să reluăm subiectul cu referire la igiena fizică, nu doar a voastră, ci și a partenerului. O igienă precară nu e doar o posibilă sursă de îmbolnăviri diverse, ci și o sursă sigură de, hai să-i spunem elegant, dezgust, ceea ce, nu mai trebuie menționat, este complet incompatibil cu o viață sexuală sănătoasă.
  1. Deși e ultimul pe această listă – deschisă, desigur -, nu este cel din urmă: nu acceptați relații sexuale din motive greșite, împotriva a aceea ce simțiți, doar pentru că ar putea exista vreun fel de constrângere, șantaj emoțional sau poate doar decizia voastră de a accepta, cu speranța că este spre „bine”, spre rezolvarea unei situații tensionate sau orice altceva ce v-ar putea părea o motivație suficient de puternică pentru a proceda astfel. Din păcate, acest gest umilitor reprezintă o renunțare la voi însevă, la demnitatea voastră de femei și nu rămâne fără urmări psihice dintre cele mai neplăcute.

În concluzie, o viață sexuală sănătoasă și fericită stă la baza unei vieți plenare, satisfăcătoare. Și voi, amintiți-vă, meritați asta din plin! Dar acest lucru nu este un „dat” cu care vă nașteți, ci suma a tot ceea ce întreprindeți în această direcție, începând cu educația, informarea (mai cu seamă dacă educația continuă să fie deficitară la acest capitol) și până la alegerile pe care le faceți în fiecare zi.



Citiţi şi

Să ne mai lăsăm și duși de val…

Burnout în dormitor?

Despre farmecul burghez al discreției

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro