Cum e la liceu în Franța

25 February 2015

Ana-Maria ConstantinNu știu câți dintre voi aţi văzut filmele Liceenii. Erau o frântură de educație comunistă care a dispărut acum 25 de ani. S-au dus regulamentele școlare dure, s-au dus uniformele obligatorii și profii exigenți. Eu încă am mai prins câțiva în anii ’90, în fața cărora nu știam că-mi mănânc unghiile, ba mai ziceam și-un „Tatăl nostru” de frică să nu mă scoată la tablă.

Azi, profesorii se plâng că elevii nu mai învață, că sunt mai bine îmbrăcați ca ei, că la școală se face parada modei, atunci când elevii catadicsesc să vină la școală. Dar nu vă spun mai multe, pentru că știți și voi cam cu ce se mănâncă școala românească, cu milioane de absențe și promovabilitate sub 50% la Bacalaureat de când s-au pus camere video care inhibă inspirația.

Nici să fii la catedră nu e mai bine, pentru că rezultatele dezastruoase le sunt imputate profesorilor. Dacă se chiulește, e vina lor, că nu știu să țină un curs care să-i atragă, care să le mențină interesul treaz, care să-i țină la școală și să nu-i trimită pe stradă sau prin baruri. Dacă nu se învață e tot vina lor, a profesorilor. Cei mai indulgenți recunosc că e și o problemă de conținut, că încă se predau în școală lucruri care nu au legătură cu realitatea, nefolositoare și mai mult decât atât sunt predate și fără a respecta principiile elementare ale pedagogiei. Iar profii vor spune, pe deplin justificat că-și fac treaba pentru cât îi plătește statul. Cei puțini, care fac mai mult, o fac din chemare, generozitate și din dragoste pentru copii.

liceu-2

Lycée Hôtelier de La Rochelle

Asta era situația când încă eram profesor în țară. Acum lucrez din nou în învățământ. Și pot să vă spun cum e învățământul de aici, un liceu general și tehnologic cotat al 4-lea în departament (din 18), al 6-lea pe regiune (din 53) și al 4-lea pe țară în specialitatea Hotelărie printre liceele publice de învățământ. E un liceu bun și 95 la sută iau Bacul fără să dea mită și fără să copieze. O să înțelegeți imediat de ce.

Pentru că un liceu care se respectă are o reputație. Reputație care se construiește în ani și cu mult efort. Reputația se face pe baza rezultatelor de mai sus, dar și prin absolvenții săi. Absolvenții de hotelărie trebuie să fie angajați ireproșabili în bucătării, în restaurante, în hoteluri. Pentru a ajunge la angajatul ireproșabil liceul nu se joacă cu regulile. Regulamentul este foarte dur și, dacă vă povesteam de Liceeni, nu o făceam întâmplător.

Toată lumea are uniformă. Uniforma este obligatorie. Obligatorie este și coafura fetelor, un coc micuț, ca și barba permanent rasă a băieților. Obligatorii sunt și pantofii negri cu toc de trei centimetri pentru fete. Balerinii nu sunt acceptați, cum nu sunt permise nici tocurile mai mari de trei centimetri. Cine nu se încadrează este exclus de la cursuri sau mai bine zis, trimis acasă să se schimbe. Dacă ai reușit să treci de prima selecție de la poartă, te poate trimite acasă orice profesor sau Consilierul Principal Educativ care răspunde de Viața Școlară. Și apoi, e problema ta dacă rămâi cu absențe nejustificate. O să regreți cu ocazia consiliilor clasei care se reunesc la fiecare sfârșit de semestru pentru a analiza situația școlară și disciplinară a tuturor elevilor. Acolo, în ședință, de față cu toți profesorii și directorii, absențele, excluderile, abaterile disciplinare sunt tocate mărunt. Dacă exagerezi, poți fi sigur că n-o să ai o diplomă pe care să scrie Liceul Hotelier. Ci o diplomă oarecare, fără prea multă valoare.

Să revenim la regulament.

Știți că, în România, se filmează orele cu telefonul mobil, că elevii se amuză între ei sau pe socoteala profesorului care, vrând-nevrând, e profesorul lor. Ei bine, aici e absolut imposibil. Telefoanele mobile nu sunt permise în incinta școlii (și nici în internat între anumite ore, cum e ora de studiu sau după stingere) și orice folosire a gadgeturilor mobile este sancționată simplu prin confiscare. Ulterior, aparatul ajunge la Directorul Adjunct care judecă singur dacă și când îl returnează proprietarului. Se poate ajunge la o lună, două, sau tot anul școlar. În funcție de gravitatea faptei.

liceu-1

La ore, dacă nu ești cuminte, profesorul nu se încurcă cu tine. Nu ai chef de oră, te poftește afară, dar nici asta nu e de bine, pentru că nu ai voie să părăsești liceul așa, când ai tu chef. Practic ești obligat să rămâi în școală, ți se notează excludereaa, și o să lucrezi de unul singur la Viața Școlară. Ba, mai mult, o să mai primești și o pedeapsă ca să nu te mai amuzi în ore în loc să asculți lecția.

Pedepse se dau ușor. Se numesc „Rețineri”. O să faci teme, eseuri, pe diverse subiecte, în general legate de greșeala făcută. Dacă ai fost lipsit de respect, o să scrii câteva pagini despre respect și nevoia de respect. Dacă ai copiat, o să argumentezi cum dăunează copiatul disciplinei școlare…

Dacă excelezi în greșeli o să faci multe chestii practice. De exemplu, o să lucrezi pentru colectivitate la restaurantul unde mănâncă elevii, o să faci curat prin școală sau la spălătorie. Și vă spun sincer, nimic din toate astea nu e amuzant. Dar e meritat. Pedepsele meritate sunt asumate. O reținere sau o excludere pleacă în plic la părinți care o retrimit semnată la școală. Ele rămân în dosarul elevului pentru posteritate.

Absențele sunt foarte bine supravegheate. Practic, sistemul îți poate arăta la orice oră cine nu e prezent la cursuri și din ce motiv. Motiv necunoscut înseamnă că echipa de la Viața Școlară pune mâna pe telefon și sună. Te sună pe tine, părinte sau tutore. Părinții pot vedea și ei de acasă dacă odrasla e la școală au ba. Dacă părintele e cu copilul acasă, sună la școală ca să-i anunțe absența și motivul. Totul e contabilizat.

Dacă ai lipsit, când apari la școală te prezinți cu carnetul personal pentru a justifica absența și a o reglementa informatic. Părinții semnează absențele elevilor minori, majorii pot să și le semneze singuri, în consecință de cauză.

Elevii și părinții au semnat contractul cu școala. Contractul e lege și toată lumea se supune. Democrația… e în altă parte.

Citiți partea a doua, aici.



Citiţi şi

10 greșeli pe care nu le mai facem în pat după o anumită vârstă

Aratul terenului cu motocultorul – ce greșeli să eviți

Mein Trump. De unde vine fascismul portocaliu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Maxim Octavian / 16 February 2016 0:48

    Mesajul asta face pui pe retelele de socializare. Voi posta deci de fiecare cand dau de el raspunsul pe care l-am editat pe “Expunere.com”
    Stimată doamnă Ana-Maria Constantin,
    De câteva zile circulă pe reţelele de socializare un articol semnat de către dumneavoastră si distribuit sub titlul, victimă a senzaţionalismului carpato-danubiano-pontic, « Mesaj DUR transmis de o profesoară de origine română care predă în Franță(sic !)! Toți elevii trebuie să citească asta! ».
    Trăind de peste 14 ani in Franţa şi lucrând ca educator specializat in diverse centre de plasament si Institute Terapeutice, Educative şi Pedagogice din Yvellines, Eure et Loir şi Loiret (judeţe din Franţa), consider că am o oarecare experienţă a societăţii franceze şi, prin urmare, imi permit o analiză a conţinutului articolului .
    Articolul dumneavoastră este 100 % exact şi 99 % incomplet. Lycée Hôtelier de La Rochelle este, fără nici o indoială, unul dintre cele mai bune licee profesionale din hexagon datorită mai multor factori : profesori implicaţi, elevi motivaţi şi, nu in ultimul rând, unei regiuni dinamice, Poitou Charentes.
    Precizez că liceul a avut in 2014 un procent de reuşită de 97,50 % la bacalaureat fiind clasat al 7-lea pe plan judeţean şi al 108-lea pe plan naţional.
    Atâta doar că din conţinutul articolului putem crede că acest liceu ar fi standardul invăţământului mediu in Franţa. Ori tocmai aici intervine partea cu 99% incomplet. Când eşti profesor intr-un liceu bun situat la câţiva kilometri de litoralul Atlanticului, intr-una din zonele turistice cele mai căutate, iţi este uşor să uiţi de ZEP (Zone d’Education Prioritaire), adică acele instituţii şcolare uitate şi de Dumnezeu şi de Republicani şi de Socialişti chiar in ziua in care au fost create.
    Mergeţi ca profesoară la Garches le Gonesse (localitate rău famată din suburbia Parisului) şi incercaţi să-i spuneţi unui elev ca nu poate să se imbrace cum vrea muşchiul lui şi pe urmă să-mi povestiţi cu câte fracturi v-aţi ales. Asta pentru uniformă – valabilă de altminteri doar in liceele de prestigiu si in şcolile private catolice incepând dintr-a cincea.
    Mergeţi la Trappes si incercaţi să confiscaţi celularul unui elev şi pe urmă să-mi povestiţi in câte bucăţi v-aţi găsit maşina.
    Mergeţi la Lycée professionnel régional du Vexin (Chars), cu un procent de reuşită de 55,7 % la bacalaureat, şi vedeţi câţi părinţi vin la şedinţe, sau când sunt convocaţi pentru sancţionarea sau excluderea vajnicii lor progenituri, care tocmai a testat aerodinamica scaunului spre capul profesorului.
    In ceea ce priveşte consemnarea in liceu, mi-aduc aminte cum o bicicletă mi-a trecut la 10 cm de cap, deoarece tânarul decisese să părăsească colegiul « contre vents et marées », iar « pionul » (supraveghetorul) refuza să deschidă poarta.
    Mergeţi să daţi o expunere in una din acele şcoli din care elevul iese cu un vocabular de 300 la 500 de cuvine (asta n-o zic eu, ci statisticienii Ministerului Educaţiei). Tare mă tem ca dârjii urmaşi ai galo-romanilor o să vă spună : « Expunere la soare ? N-avem voie, Doamnă ! » sau, mai realist, « Vas-y, qu’est ce que tu m’fais chier avec ton expo ! »
    Nu mă indoiesc de faptul că elevii din Liceul Hotelier din La Rochelle se intrec in politeţuri si galanterie, dar prin şcolile ZEP-urilor auzi mai degraba « n*** ta mère » şi alte nume de păsări tropicale distribuite cu largheţe indiferent de vârsta şi statutul « andrisantului ».
    Dumneavoastră lucraţi cu caimacul, eu cu zaţul, dumneavoastră cu Pantheonul, eu cu stânca Tarpeiană.
    Incriminaţi elevii, părinţii şi situaţia generală din şcolile româneşti, dar nu spuneţi o vorbă despre clasa politică care (cacofonie intenţionată) prin incurie, jemanfişism, nepotism, corupţie, incultură, laşitate, parvenitism şi totală rupere de realităţile societăţii a dus invăţământul românesc acolo unde este acum. Dumneavoastră şi cu mine am şters-o « ubi patria ibi bene », la salariu bun si carieră evolutivă, dar asta nu ne dă dreptul să dăm lecţii de la inăltimea PIB-ului francez colegilor şi profesorilor care, plini de demnitate, incearcă să ţină capul afară din mocirlă, ba incă mai ţinând şi elevii pe umeri.
    A bon entendeur, salut !
    Maxim Octavian

    Reply
  2. TT / 18 January 2016 17:01

    Poate ar trebui sa va documentati inainte sa share-uiti toate ineptiile! In Franta, in invatamantul public (scolile / liceele de stat), NU EXISTA uniforma. Franta e cea mai libertina tara din Europa! Asa ca mai documentati-va “doamna profesoara”!

    Reply
  3. Alexandru Bogdan / 16 January 2016 2:59

    Pai ne dati de exemple Franta? V-ati trezit 200 ani prea tarziu. Mai bine dati exemplu Egiptul ca pentru asta e 4000 ani prea tarziu. Sic transit Gloria mundi. Mai trageti cu ochiul la lumea anglo-saxona ca acolo-i eficienta si viitorul. Ca Franta cu 10% din populatie angajata la buget, sta economic la coada, dupa Grecia si Italia.
    Politruca asta care ranjeste spune numai traznai. Frica de profesori in anii 90? Ma intreb daca o fi facut scoala. Sa fi vazut cum era in anii 60. Lasa prostiile madam ca pedagogie cu bata este “Bon pour Orient “. Mai citeste-l pe Domnul Trandafir, dac-ai auzit de el.
    Nu conteaza promovabilitatea ci transferal de cunostinte si deprinderi. Tanara generatie este pragmatica. Stie ca 90% din cele ce se predau sunt complet INUTILE pentru viata ( in Franta ca si in Romania). Ca 30% din profesori sunt SUPLINITORI NECALIFICATI dar omnipotenti care predau si matematica si biologie si latina. BTW am aflat ca fiul meu a facut prin clasa VIII-a niste Latina. Dar n-a tinut NICI O ORA; faceau romana ca era pe vremea evaluarilor nationale. Cum o fi pus profesoara nota la Latina? Ex burtos. Iar daca matusica asta spunea “Tatal Nostru” in anii 90 sa n-o scoata la tabla, inseamna ca a trecut prin scoala ca si gasca prin apa. Da nu stiu daca acestea sunt de mintea ei.
    Ca reforma in invatamant trebuie sa inceapa cu curricula (vezi doamna ca nu-i de la partea dorsala). Dar ar rezulta o populatie civilizata si culta, care ar dezvolta o patura mijlocie, ca in spatial euro-nord atlantic. Ceea ce nu se vrea. Ca spre groaza lui Zambici le-ar da un sut undeva baronilor. Si nu s-ar mai lasa calarita de tigani.
    Iar daca din toata educatia care se face in Franta a inteles numai pe aceea cu uniforma, trimisul acasa si critica in fata colectivului a la Tania Komsomolista si gazata de perete “ Asa nu!”, apoi este de toata jalea. Iar daca asta este tot ce-i important la Lycée de La Rochelle apoi este un liceu de tot rahatul care elibereaza diplome FARA NICI O VALOARE.
    Nu stiu cum se impaca lucrul in Franta cu faptul ca este si doctorand la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din IașI; ca doctoratul, de o bucata de vreme este trecut la “studii universitare”. Si este CU FRECVENTA, conform legii. Pai madam ori minte, ori chiuleste, ori vorbeste prin somn. Poate-si da doctoratul in baseball, dar si acolo cu Copy-Paste, ca am mai vazut un caz. Rusine. Q.e.d
    P.S. Astept replici, ca din lupta contrariilor apare saltul calitativ.

    Reply
    • Mihaela / 17 January 2016 11:16

      Domnule avand in vedere exprimarea dvs.”Lasa prostiile madam ca pedagogie cu bata” precum si expresia “”pedagogie cu bata”, va intreb: dvs ati citit articolul pe care l-ati comentat atat de vulgar?
      Eu am citit articolul si apoi comentariul dvs. si acum am impresia ca am citit alt articol decat cel pe care l/ati citit dvs.
      Sau special ati interpretat cum ati vrut dvs. pentru ca sa va puteti refula vreun complex?
      Din articolul acesta nu reiese nicio pedagogie cu bata…ci reiese ca niste oameni seriosi fac scoala serioasa! Asa cum este normal. Toate scolile cu prestigiu sau blazon, inclusiv din sistemul anglo saxon, fac scoala serioasa si au aceleasi reguli.
      Persoanele carora le este lene sa invete sau nu le permite IQ ul sa invete sau sa respecte niste reguli nici nu merg la astfel de scoli.
      Cred ca libertatea pe care ti o da educatia si invatarea este mult mai dulce decat libertatea efemera pe care ti o da rebeliunea spiritului nematurizat in timpul liceului cand ai doar impresia ca esti buricul pamantului doar fiindca nu ai cultura generala.

      Reply
  4. Rodeo / 8 January 2016 20:42

    Tanjim dupa invatamantul de altadata uitand cat de greu ne-a fost noua, celor care ne-am supus lui.Traim timpuri de libertate si nu stim cum sa folosim libertatea pentru a ne fi bine.Constientizarea libertatii necesita experiente si timp.Daca tot acceptam in mod liber un sistem, trebuie sa stim ca acesta presupune si reguli.Vrei sa fii in joc, respecti regulile lui.Reguli exista in fiecare scoala, dar buba coace din cauza nerespectarii lor.Noua ne plac povestile cu final fericit, de aici si inclinatia spre indulgenta excesiva, ceea ce avem pe hartii nu corespunde realitatii in mai toate situatiile.Exersam compromisul in maniera in care am ajuns sa ne compromitem.Sa-mi fie iertat, nimic nu se poate cladi pe neseriozitate si lipsa de implicare.Si-apoi, suntem popor de mioare, asa cum functioneaza statul in toate celelalte institutii ale lui, asa fuctioneaza si invatamantul.Cercul e vicios, trebuie inclestat intrucatva pumnul, nu in sensul ingradirii libertatii, ci al impunerii regulilor de joc.Se poate face prin eliminarea totala a politicului din scoli si restartarea intregului sistem. Dar cand?….

    Reply
  5. Ion / 4 October 2015 12:50

    Vasilica … Am avut un invatamant performant si recunoscut international acum 25 de ani. Inca sunt profesori care predau in acel sistem si tanjesc dupa disciplina de atunci… da, dar lumea se schimba. Odata demult am spus ca acesti profesori si cei pana in 30 de ani nu mai au ce cauta la catedra ci lasati cei tineri sa vina cu alta mantalitate, alt sistem si …. noi reguli de ,,sus”. Cum se poate remedia ceva? e ff simplu: absenta nemotivata – anunti parintele – se repeta, amenda ( aici doare cel mai tare, la ban), se retine din salariu – nu are venit , il ia politia obligatoriu munca in folosul comunitatii. Pe viitor vei vedea ca parintele va privi altfel ansenta odraslei. Testarea psihologica a celor ce predau . Sunt N metode.. ai vocatie, ramai.. nu ai pleci …. Materia este incarcata… da, este .. f simplu se poate ramane la aceasi programa si rarefierea ei intre timp, exact ca in alte tari. Vacanta de vara o luna in august… in rest la scoala. Asa am si eu timp de predat si explicat la o materie cu 2 ore pe saptamana in care am la dispozitie pt o clasa de 30 de elevi cu minim 3 note sa inchei o media la 6 min pe ora pt ascultat. Ce pot face in 6 min, cum pot scoate ce stie copilu ala … nu pot decat sa i demonstres scurt ca asta nu stie asta nu stie asta nu stie … Hai sa fim serioasi clar ca tanarului aluia ii e greata de scoala. Ce a fost pana in 89, a fost. Sa nu mai privim inapoi ci sa ne concentram la ce putem afce pe viitor… si se poate. SE POATE. AS mai putea un alt ex f banal … cum poti controla si civiliza masele…. De ex, toata lumea se plange de sticlele de plastic aruncate peste tot. Modalitatea??? SIMPLU: reciclare. Cum? SI MAI SIMPLU: pui pret la plastic pe raft 1 leu in plus la cumpararea produsului. La returnarea sticlei vei primi 1 leu inapoi sau se scade de la produsul urmator cumparat. Nu crezi ca toti tiganii ar rascolii si muntii pt sticlele de plastic? Dar asta e… noua mereu ne- a trebuit un conducator strain care sa ne conduca, noi nu am fost in stare.

    Reply
  6. rafy / 26 June 2015 17:07

    Sa luam aminte …

    Reply
  7. andreea / 17 June 2015 11:06

    interesant articol … il recomand tuturor parintilor, elevilor si profesorilor de la noi …. chiar daca acest exemplu nu este reprezentativ pentru toate scolile din afara el demonstreaza, inca o data, ca o scoala care se respecta face performanta in primul rand datorita regulilor stricte pe care le impune (tinuta stricta, comportament adecvat, fara fite si telefoane) si pe care elevii le accepta si le respecta … multe domenii foarte banoase cer o eticheta stricta – domeniul bancar sau management … nu mai vorbesc de meseriile din domeniul public – prost platite, dar pline de rigori si vestimentatie obigatorie (medicina, farmaceutica, armata, politia, justitia, cultura, educatia) – libertinajul din scolile noastre nu pregatesc pe nimeni pentru moralitatea impusa de aceste meserii si poate de aceea avem multe scursuri in aceste domenii

    Reply
    • Mihaela / 17 June 2015 23:11

      Buna,
      Citesc comentariile si sunt descumpanita – de ce sa ajunga la stiri un regulament intern, sau comparatia intre cei care se drogheaza in afara scolii si sistemul educational ca un tot si cel mai trist, faptul ca am avea o educatie politizata in Romania … hm .. hm .. termenul corect si adecvat este un invatamant populist in secundar si profund comercial la universitati.
      Tipul acesta de regulament se aplica nu doar in Franta, dar si in Germania si in Anglia – daca sunt scoli de stat sau finantate de la guvern, adica din banii nostri, adica majoritatea scolilor din secundar. Am predat in Germania si acum predau in Anglia, si va rog sa retineti ca primul lucru pe care il invata un profesor strain este sistemul educational, deci stim ce vorbim!
      De ce este important ca elevii beau sau se drogheaza, cand scoala are alta tinta? Crede cineva ca un adolescent care are acces la bautura/droguri a fost initiat in scoala? Sau banii cu care cumpara ii ‘castiga’ in pauza de pranz? Mda, ar trebui sa vizitati scolile din alte sisteme, dar din pacate nu puteti sa intrati decat dupa ce semnati la poarta, primiti un ecuson si nu va puteti deplasa decat insotiti de angajatul care v-a invitat in scoala! Si aici este marea diferenta, actul pe care il semnam pentru protectia minorilor – in scoala!
      Ce am remarcat insa in cele doua tari mentionate, este faptul ca primii care respecta regulamentul sunt adultii – profesori, personal administrativ – si apoi vin la rand ‘tinerele mladite’ pe care intai le obisnuiesti cu regulile si apoi incepi sa ii pedepsesti.
      Succes celor care au calificarile necesare pentru a preda in U.E.
      Pentru restul comentatorilor, va doresc un timp placut in fata televizoarelor.

      Reply
  8. VSS / 17 June 2015 10:42

    1. Pentru toti cei care citesc articolul, dar nu pot face o legatura logica: liceul acesta era doar un pur exemplu. Regulile pot fi schimbate si aplicate in functie de ramura liceului: ca e vocational, ca e teoretic(mate-info, stiinte ale naturii) sau umana si/sau alte specializari.

    2. Ideea de baza: pentru a oferi calitate, trebuie lucrat mult la corectitudine, seriozitate, implicare, nu conteaza ca X-ulescu va face sau nu ulterior vreo facultate. Invatamantul universitar NU e obligatoriu, ci facultativ, pentru a-ti imbogati informatiile studiate de la liceu. Si ce sa adaugi daca tu mare chiulangiu sau mare pitipoanca n-ai nicio baza, insa vii cu o multime de pretentii? Vrei job, dar eventual sa nu misti un deget acolo si totodata sa fii bine platit si sa nu gandesti prea mult..

    Au ramas prea putine licee care sunt “in top” pe bune si care au elevi educati. Restul sunt doar in functie de “prestigiul” liceului in speta.

    Ca ne comparam tarile? Foarte bine! Atat Franta, cat si Romania sunt in UE. Ca ei au si noi nu. Pai de ce nu facem ceva sa avem si noi?? De ce stam si ne plangem mereu ca altii au, dar noi nu?! Si eventual nu ne miscam, ca e mai comod sa lasam pe altii sa faca in locul nostru. Desigur, e mai usor sa iti faca munca alt coleg si tu sa iei banu’. Aceeasi logica idioata: “las’ca face altu’ “. Trebuie sa facem NOI. Vrei banutul tau? Munceste pentru el, nu il fura si nu te fofila de la munca. Nu iti convine ceva? Revolta-te si schimba ceva!
    Doar nu te mai plange si nu fugi in alta parte. Oricum te vor trata ca un strain si te va plati mai putin decat cetatenii respectivului stat. In fond, se pleaca de la educatie, se ajunge la job si se invarte in jurul banului si a serviciilor oferite de catre tara in care traiesti. Vrei mai mult? Atunci fa mai mult!
    S-aveti o zi minunata!

    Reply
    • VSS / 17 June 2015 10:49

      Si inca ceva: sa nu mai aveti pretentii atunci cand sunteti serviti prost la restaurante de catre un chelner/ospatar sau ca bucatarului nu i-a iesit bine ciorba, c-a acrit-o sau ca doamna de la banca se misca greu si n-aveti rabdare. Unde nu sunt maniere si seriozitate, cam astea-s rezultatele. Nu se investeste in educatie, nici prestatiile nu vor fi la nivelul asteptarilor tale! Dupa aceea tot voi va manifestati ca nu a venit la timp, ca v-a lasat sa crapati de foame etc.
      Well then…think twice!

      Reply
  9. Melcu / 17 June 2015 0:01

    Pe langa faptul ca “furi curent”,tu prezinti o sg ramura,la un sg nivel de educatie si compari,pardon generalizezi cu invatamantul romanesc…ex:,ca sa intelegi…compara dacia cu industria auto.

    “și al 4-lea pe țară în specialitatea Hotelărie”:)))…nu mai e nimic de spus aici….despre tine Ana-Maria! P.s. domeniul hotelier.

    Despre sistemul lor de a monotoriza absentele..era odata acelasi lucru si la noi,doar pe hartie si cu preocuparea parintelui deci nimica nou(doar ca acuma e pe tableta sau ceva genu)si daca copii din franta nu au destula capacitate sa insele profesorul si prin asta spun sa aibe destula imaginatie in a iesi dintr-o belea si de a da cu capul de pragul de sus cand se vad corigenti,degeaba se duc la scoala,deci prin urmare legume peste tot (gandeste-te si ce probleme urmeaza sa le rezolve in viitor,generalizez aici)

    Cat despre restul ce ai scris ….e ca si cum ai adaugat apa la moara sa vezi pana unde se invarte moara si nu unde duce apa…sunt absolvent de profesionala si am 31 de ani dar te consider “cruda si ignoranta” la varsta ta. Multa bafta in continuare si sper sa nu-mi mai apara aberatiile tale in mail sau pagini de FB!

    Reply
  10. alex / 15 June 2015 22:23

    Ma bucur pt dumneavoastra ça lucrati la un liceu asa bun.dar de ce sa nu vizitam mai multe institutii scolare din Franta?
    AU SI EI UN SISTEM ÇA LA NOI!!!!!! NU STIU DE CE TÔT ATATA COMPARATIE?????AM FOST IN 2 REGIUNI DIN FRANTA SI 6 DIN 10 INSTITUTII SCOLARE SUNT DE TÔT RASUL–COPII DE 15 ANI CE SE DROGHEAZA CE SE IAU LA BATAIE IN MIJLOCUL STRAZILOR!
    HAIDETI SA TERMINAL KKTURILE! !! VENITI , VIZITATI SI APOI VORBITI

    Reply
    • Emma / 17 June 2015 12:52

      Alex are dreptate ce a comentat.Tu ai ales o scoală de nivel înalt …printre cel mai bun dar trebuie sa vezi cum sunt scolile din alte cartiere ,un liceu normal si ai sa vezi ca nu e asa
      Nu zice nimeni ca la noi nu s-a depasit bunul simț
      .. de foarte mult timp din păcate dar numai fa comparatii de genul asta.Eu locuiesc in alta tara vecina cu Franta si prima preocupare a elevilor de 14-15 ani e sa înceapă sa se drogheze si sa bea cat mult alcool.E adevărat ca sunt si copii cuminti dar cu ce ai scris tu mai sus nu prea e buna comparatia.Esti norocoasa ca lucrezi intr-un liceu cu faimă dar mai mergi si pe alte liccee sa vezi cum toti vin imbracati cum au chef ,fumează in parcul din fata liceului fără nici o jena s.a.m.d.

      Reply
    • maria / 26 June 2015 10:47

      Foarte bine, atunci hai sa luam ca exemplu modele proastesi sa facem si noi ca ei pentru ca… exista! Ati tocit tastele doar ca sa nu spuneti nimic. sau, ca sa spuneti o aberatie. Cata minte trebuie sa aveti!!!

      Reply
  11. vasile / 3 April 2015 21:14

    asa ! si ! este un liceu de specialiate la care se invata doar specializarea respectiva. daca in romania incerci sa impui un asemenea regulament ajungi la stirile de la orice ora. si esti criticat. nu inteleg de ce trebuie sa elogiem un liceu din franta. am avut un invatamant recunoscut de vestici. trebuia doar sa eliminam invatamantul politic, sa inlocuim economia politica socialista cu un obiect care sa se numeasca managenetul afacerilor sau antreprenoriat. inafara de liceele de specilaitate, dar si acolo, trebuie sa avem obiecte de studiu de cultura generala. trebuie sa stim si matematica si fizica si chimie (aceea pe care o formatoare de opinie de la un post de televiziune o de stiri o denigra) si biologie si etc. din pacate toti ministrii invatamantului au vrut sa faca reforma – adica sa-si puna in aplicare aberatiile proprii in detrimentul elevilor.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro