Mamelor, nu mai creșteți bărbați defecți!

2 December 2014

Bărbații, doamnelor, așa nesuferiți cum îi vedem uneori, egoiști sau perfecționiști, sunt suma modelelor din copilărie. Știți asta foarte bine. Dar parcă atunci când o trăiți pe propria piele, vă vine să le spargeți acelor mame farfuriile în cap, pentru educația dată cu cuțitul și cu furculița, mai degrabă, decât cu inima! Mamele acelea care i-au învățat că dragostea înseamnă masă pusă, strânsă, curățenie perfectă, farfurii spălate perfect, ordine compulsivă, mâncare pregătită exact așa cum dorește ”puișorul”. Care din obsesie au ajuns să-i transforme în detectori de greșeli și de imperfecțiuni. Care le-au indus ideea că dragostea înseamnă de fapt confort. TREBUINȚE PRIMARE SATISFĂCUTE.

Bărbații ăștia, minunați de-a dreptul unii, au fost ”stricați” de mame care le-au anticipat toate mișcările, dorințele și nevoile, le-au îmbrățișat mofturile și le-au dat totul pe de-a gata, de frica respingerii. Fiind ele însele nefericite în propriile copilării sau în relațiile cu tații absenți emoțional. Le-au făcut atunci copiilor lor altare pe care au jertfit viața lor, timpul și nervii. N-au putut suporta lacrima băiețelului care se agăța de fusta lor când trebuia să fie lăsat singur la grădiniță și-au găsit soluții salvatoare, angajându-le bone, evitând durerile puiului din frica de separare, aruncându-și la gunoi nevoile proprii pentru salvarea copiilor, fără să știe că toate evitările duc la anxietăți și răsfăț, la concepții greșite, la tipare comportamentale distructive, la șantaje emoționale.

selfish-man-molood-mazaheri

Selfish man, Molood Mazaheri

Mamele acestea n-au avut de unde să știe că mâncarea și curățenia nu alungă teama copilașului de monștrii de sub pat, de tramvaie, de zgomote, de strigoi, de moarte, de separare. Dacă oferi trebuințele de bază, nu înseamnă că ai rezolvat trebuințele de dragoste, atașament, siguranță. Și-atunci copilul crește cu falsa credință că dragostea înseamnă satisfacerea dorințelor, a nevoilor bazale și cam atât.

Și-apoi ne mirăm cum de bărbatul acela șarmant, plin de bun simț și drăgăstos are lângă el o femeie rece, care are grijă să fie cât mai frumoasă pentru a atrage privirile altor bărbați, care n-a fost în stare să-și găsească un job care s-o împlinească sau să-și consolideze un drum în viață pe propriile-i picioare?!

O are, dragilor, pe ea, pentru că îl așteaptă cuminte cu masa pusă, cu toate cămășile călcate, cu friptura caldă, cu ordinea compulsivă pe care el a învățat-o în copilărie și pe care ea, de frica părăsirii, i le dăruiește zilnic, căci fără el nu e în stare să-și lege nici măcar șireturile. Sau e în stare, dar n-are cu ce să-și cumpere pantofii.

M-am revoltat eu ani la rând pe ”pipițele cu aer de doamne”, dar am aflat într-un târziu că aceste femei n-au nici o vină pentru că au găsit bărbați care habar n-au ce-i aceea o relație adevărată, o femeie adevărată. Ei cred că dragostea este egală cu gustul cartofilor prăjiți, dorul – cu patul aranjat la dungă, și lista poate continua.

M-am întrebat așa, de-a lungul anilor, cum de rămân acești bărbați în relații dependente cu femei care nu-i ajută să-și împlinească visele (tot de teama de a nu fi părăsite! și-atunci mai bine îi fac dependenți de mâncarea lor!), care nu le oferă susținere morală și încredere în forțele proprii și nu le dăruiesc grija și atenția necesară supraviețuirii emoționale.

Și-am aflat într-un târziu că acești bărbați n-au aflat în copilărie cum stă treaba cu dragostea adevărată, au asociat-o cu mâncarea și curățenia și n-au știut niciodată că acestea pot fi făcute împreună cu femeia lor sau de alte femei specializate în așa ceva. Și tare revoltată am fost când am văzut bărbați nemulțumiți de femeile lor tandre, afectuoase, grijulii, pline de dragoste reală. Ce nu înțelegeam era cum de pot ei prefera ceea ce pot cumpăra simplu de la un restaurant – mâncarea- în locul a ceea ce nu pot cumpăra de la nimeni: iubirea adevărată, susținerea, blândețea, gingășia?

Nu înțelegeam de ce nu pot ei să fie mulțumiți când femeile astea tandre le făceau mâncare când aveau timp, curățenie când puteau să-și răpească din timpul petrecut pentru a citi și învăța? Cum de le reproșau că nu fac NIMIC? Păi, fiindcă pentru ei Nimic însemna mai puțin ca acele mame care făceau totul pentru casă și mai nimic pentru suflet. Și-atunci, modelul din familie, transmis la băieții deveniți bărbați se perpetuează 🙂 și ne mirăm de ce vedem cupluri – în care ambii sunt inteligenți și frumoși – destrămate, și cupluri în care ea e o parvenită, devenită doamnă peste noapte, bine sudate?

Bine sudate spun de ochii lumii, căci bărbatul al cărui suflet e hrănit cu cartofi și fripturi e mereu flămând. Dar cum să vadă el asta sau cum să își dea seama că există și alt tip de femeie pe lumea asta, când a fost obișnuit cu satisfacerea nevoilor primare? Cum să nu arunce acest bărbat în femeia caldă și iubitoare cu reproșuri:” Ceri prea multă afecțiune, vrei mereu îmbrățișări, ce e atâta dragoste? ai probleme grave din copilărie, de asta vrei atâta să te țin în brațe!”

De unde să știe el că un bărbat care a crescut cu o mamă care i-a explicat caraghios mereu că monștrii de sub pat pot fi izgoniți cu spray ”antimonști”, îl iubește chiar dacă trebuie să plece la serviciu și-l lasă la grădiniță până se întoarce? De unde să știe el că mama nu e aceeași cu femeia, că bărbatul face dragoste cu femeia lui, nu integrame? De unde să știe el că femeia se împlinește prin carieră, dezvoltare personală, și nu doar prin grija excesivă pentru copiii ei și curățarea zilnică a casei până lucește? (lucruri de care se poate ocupa o dată pe sapătămâna, și dacă nu poate ea, plătește pe cineva care are acest job!)

De unde să învețe bărbatul crescut după standardele ”stomacului” că dragostea nu se cumpără, dar mâncarea da? De unde să știe el că o femeie care muncește PSIHIC cu oamenii 10 ore pe zi e mai obosită ca una care muncește FIZIC tot atâtea ore? Dacă în familia lui femeia a avut rolul de menajeră și bucătăreasă, înainte de soție?

De unde să știe bărbatul crescut dub semnul grijii excesive că pe lumea asta mai există și soluții pe care trebuie să le găsească singur, că o femeie nu te salvează, ci te liniștește? De unde să știe el că femeia care te salvează făcându-ți numai mâncare te face dependent excesiv de ea, și cea care te liniștește când ești îngrijorat în privința lipsei banilor, te face independent și sigur pe tine, când te asigură că și ea muncește, și ea aduce bani în casă, și ea simte, și mai presus de toate TE IUBEȘTE?

Cum să știe un astfel de bărbat ce-i aia dragoste, când n-a auzit niciodată de la femeia-menajeră aceste cuvinte, ci doar: NU EȘTI ÎN STARE SĂ CÂȘTIGI MAI MULT, NU POȚI SĂ TE INTEGREZI, NU EȘTI BĂRBAT? Apoi, cum să știe el să trăiască lângă o femeie care îl liniștește cu dragostea ei fără a-i oferi zilnic doza de drog numită OBSESIA CURĂȚENIEI, A ORDINII ȘI A MÂNCĂRII CALDE PE MASĂ la ora la care el ajunge?

De unde să știe un astfel de bărbat ce înseamnă să mănânci împreună cu femeia ta la masă, când el a fost obișnuit SA I SE PUNĂ MASA sau să mănânce la Tv, fără a ști vreodată că cina este prilej de a-ți asculta iubita, de a revărsa sentimente pozitive și negative spre a le liniști ea, prilej de a discuta despre proiecte, concedii, week-end-uri în afara orașului? De unde să știe bărbatul acesta că un cuplu merge la mare să se bucure ÎMPREUNĂ de apă, de soare, de viață, când el nu a trăit niciodată o îmbrățisare în apă, un sărut sărat, căci a avut lângă el femei-mamă surogat, care foloseau concediile la mare pentru a se bronza și a scăpa o săptămână de stressul gătitului?

Cum să nu alunge un astfel de bărbat o femeie care își dorește o familie reală, nu un bărbat care doar să aducă bani acasă, lipsind cu nopțile, angajat fiind în joburi care îi subminează orgoliul? Cum să o iubească pe femeia tandră, dacă el nu știe de fapt ce înseamnă dragostea adevărată, ci doar aceea mascată sub înfățișarea prăjiturii și a cuptorului aburind?

Mama lor de bărbați dependenți de femei mai dependente ca ei! 🙂

* Orice asemănare cu personaje din viața reală este pur întâmplătoare!

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Învățătorii, timpul, barbaria și lucrurile de neacceptat

Fata de zăpadă (poveste de dragoste cu final fericit)

Când iubești

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Brainiac Coach / 7 January 2021 15:08

    Ştiu că prima famile defineşte ”normalitatea” şi cât ar fi fost de disfuncţională, rămâne ancora în vremuri de restrişte.
    E elementar, dar nu imuabil.

    Dar să ştii că o căsnicie nu mai are loc în urma unei răpiri, acum în secolul ăsta. Ai suficient timp (dacă vrei să ţi-l acorzi) să înveţi cine e omul de lângă tine.
    Nu ţi l-ai dat? Nu e doar vina lui atunci că realitatea e diferită de ce-ţi doreşti tu. Ai şi tu o parte de responsabilitate.
    Maică-sa nu l-a ”defectat” după ce l-ai luat tu de bărbat. Era disfuncţional dinainte. Şi cam ştiai, dar ţi-a plăcut să intri în relaţie. Grow up.

    Tu ai depăşit toate tiparele greşite pe care le-ai preluat de la mama ta?

    Reply
  2. Corina / 3 July 2017 21:04

    Doamna sau domnisoara care ati scris articolul, de ce aruncati responsabilitatea disfunctionalitatilor din cuplurile actuale exclusiv pe seama educatiei mamelor de baieti? Idealizati femeia – acea femeie tandra si dedicata carierei pe care eu nu o regasesc in realitate decat avand anexate la aceste doua calitati o multime de lipsuri. Daca dumneavoastra generalizati sa stiti ca si eu o pot face. Mamele de fete si le cresc de parca ar fi printese. Bobul de mazare e inlocuit de unghiile lungi cu care nu prea poti face mare lucru ( scarpinatul nu intra in lista mea de must-have). Nici fetele “moderne ” nu spala, nu calca , nu fac curat – si daca o fac , o fac de mantuiala pentru ca habar nu au cum. Evident nu gatesc – trantesc niste cartofi prajiti si paste (!!! – adica fierb paste si pun peste ele un sos din borcan/plic). Li se baga in capsor ca ele nu sunt servitoare si ca merita ceva mai bun . Cele care sunt cu adevarat destepte fac o facultate “pe bune” – restul fac cate una pe la privat sau o postliceala si isi gasesc un job care nu are legatura neaparat cu studiile – important fiind sa fie un timp studente si sa mai lungeasca copilareala si sa “experimenteze “, sa ” se cunoasca ” – si aici as avea de facut un comment cat se poate de vulgar de la care ma abtin totusi. Barbatii nu se casatoresc cu zane- si e adevarat ca au ca reper primar mama ( chiar si cei care au mame fara veleitati gospodaresti – la categoria “asa nu” ). Eu nu pledez pentru femeia casnica – tocmai pentru ca e un “job” monoton si fara recunoastere sociala, ca sa nu mai spun ca este si neplatit ( “sta” pe banii barbatului !). Dar femeia asta moderna si minunata la un moment dat va avea copii pe care ii va creste, ingriji si educa dupa ureche, pe baza de articole de parenting si Google.

    Like 8
    Dislike 2
    Reply
  3. Eleonora / 9 January 2017 15:09

    Din pacate primul model de familie il vedem unde, daca nu in relatia dintre parintii nostri.
    Undeva, candva, femeile au inteles ca a fi femei inseamna doar rolul de mama si altceva nu cunosc.
    Undeva, candva, barbatii au fost crescuti inca de mici de aceasta tipologie de femeie si au inteles ca partenera ideala este un soi de mamica surogat.
    Ambele sexe sunt defavorizate, dupa parerea mea in acest context.
    Nu spun ca nu sunt destui barbati maturi, care au taiat cordonul ombilical inca de foarte tineri si care au mintea si sufletul deschise spre o relatie matura si autentica cu partenera lor.
    Din pacate, insa, sunt mult prea multi cei care si pana la 40 de anisori inca dau senzatia unor domni Goe care nu reusesc sa se maturizeze desprinzandu-se din niste relatii deja toxice de dependeta fata de mamele lor sau alta femeie ( sora ) care se afla in acest rol matern.
    Niste figuri feminine acaparatoare, care nu au alt sens in viata decat a subjuga si domina acest barbat dependent, sub masca unor bune intentii.
    De fapt, nu este nimic benefic in a tine intr-o stare de infantilizare si dependenta un alt individ, este o forma pura de egoism si de incapacitate de a da sens propriei vieti.
    Acel individ greu va capata o autonomie asupra propriei vieti, in cel mai fericit caz, va cauta in partenera o alta mamica surogat, dar care, evident, orice ar face, niciodata nu va reusi sa fie mai buna decat cea de acasa.
    Din pacate, trist, dar cunosc mult prea multe exemple de astfel de exemple nefiresti in societatea noastra…

    Like 1
    Dislike 1
    Reply
  4. cc / 3 December 2016 14:28

    Nu am putut citi pana la capat. Sunt barbat, stiu sa calc, sa gatesc, sa fac curat, sa ma ocup de dezvoltarea mea si a familiei, mecanica, electrica, si lucrez contabil. Daca eu ma ocup singur de toate, la ce mai am nevoie de cineva. Pt sex se poate plati si e mai ieftin ;). Nu e vorba doar de dragoste ci si de respect reciproc si impartirea activitatilor. Sa faci o echipa si nimic nu e mai placut decat sa faci ceva cu mana ta. Si totusi sotia mea gateste, face curat si munceste iar eu duc gunoiul, repar prin casa si masina si calc 😉 Cand vei inceta sa mai cauti barbati cu bani sau efeminizati sau playeri, poate vei gasi si tu pe cineva.

    Like 4
    Dislike 1
    Reply
  5. Vlgl / 28 November 2016 10:13

    Eu sunt de părere ca titlul ar putea fi….
    Fetelor filmele sunt ficțiune sau… Mamelor nu mai creșteți fete defecte….
    În toate Bărbații sunt vinovați pentru nefericirea Femeilor? Dar de nefericirea Bărbaților cine se face vinovat? …..

    Like 3
    Dislike 1
    Reply
  6. Andreea / 18 August 2016 14:17

    Nu e nimic rau in a fi menajera sau bucatareasa in casa ta, pentru familia ta. Ideea este sa nu fii tratata ca atare. Oricat ar fi de obosita o femeie isi gaseste resurse energetice sa se ridice si sa faca, daca nu pentru ea, pentru familia ei sigur. Acum barbatii…nu sunt toti la fel, depinde de loz tragi 🙂

    Reply
  7. Oana / 18 August 2016 0:01

    Cat despre parinti…multi habar nu au sa creasca un copil echilibrat. Cand auzi ca-i pune in farfurie la 17 ani sau ii calca hainele la 17 ani ai d-soarei…fiica mea ma ajuta la cei cativa ani pe care ii are pt ca, nimeni nu e sluga ei. Parintii romani isi cocolosesc copiii indiferent de sexul acestora, peste masura si apoi se mira cum de nu-s apti sa-si faca o omleta cand termina liceul…pai pt ca nu i-a invatat nimeni, de aia!

    Like 1
    Dislike 1
    Reply
  8. Oana / 17 August 2016 23:50

    Sunt complet de acord cu faptul ca foarte multi barbati apreciaza atat de mult niste amarata de mancare sau o camasa calcata cand o femeie care face curat si calca o data pe saptamana, costa 300 lei lunar…adica…sa fim seriosi…dupa 8-9 ore la birou numai de facut curat nu mai ai chef, eu una sigur nu. Prefer sa dau banii aia si sa stau linistita la un film. Plus ca bucataria cere exercitiu iar daca ajungi acasa la 7 seara, mai mult de niste paste nu mai ai putere sa faci si pt alea ar trebui sa ti se multumeasca 🙂 nu de alta dar facturile si mofturile le-as putea plati si singura, nu am nevoie de un “portmoneu” ambulant pt asta. Pana la urma, depinde de veniturile fiecaruia, de ce stie face si cat considera ca valoreaza.

    Like 1
    Dislike 1
    Reply
  9. Bianca / 21 April 2016 10:19

    parca ar fi vorba de Tamas Niculina aici, cu fi-so Tiberiu.

    Reply
  10. Alinutz / 11 April 2016 14:22

    Tu ai descris perfect limbajul serviciilor (Cele cinci limbaje ale iubirii- Gary Chapman) ca fiind limbajul principal al iubirii al bărbaților întâlniți de tine. E clar ca limbajul tau este altul, ca nu ati gasit un numitor comun si dovezile de iubire oferite unul celuilalt nu au fost intelese pentru ca nu vorbeati aceeasi limba. Eu am gasit multe răspunsuri in cartea lui Chapman.
    Nu toti barbatii sunt la fel. Noi atragem un anumit gen, in functie de asteptarile pe care le avem.
    Oricum, treburile casei trebuie facute de cineva, nu se fac singure (decat daca ai menajera) si e logic sa fie impartite intre cei doi parteneri, de comun acord.

    Reply
  11. ram / 11 April 2016 8:04

    Perfect pus puctul pe I-ul frustrarii femeilor “moderne”, care au crescut cu telenovele si pentru care a fi partener in viata si sotie inseamna sa fie tandra, pisi pisi, iubi iubi, tzugu lugu, dar sa nu spele un vas, sa nu dea cu un aspirator, eventual sa gateasca din cand in cand o masa ( pentru ca dragostea trece prin stomac, nu-i asa). Adica, toate stereotipurile cu care ne-a indopat mass media si tampita propaganda vestica.
    Imi pare rau draga, dar in lumea reala, femeia nu e o “printesa”, trebuie sa fie si menajera, si bucatareasa, si mama si amanta. La fel cum barbatul trebuie sa fie “portofelul” ( e datoria fiecaruia sa castige banii necesari supravieuirii si pentru inlesnirea confortului si evolutiei spirituale), bodiguard-ul, mesterul bun la toate ( electrician, instalator, mecanic agricultor) . Ce se vede la televizor este doar un rahat ambalat ca vis frumos, un mar putred. Femeia si barbatul modern lucreaza de dimineata pana seara, ca niste sclavi, este normal sa-si imparta treburile casei in functie de cine cand are mai mult timp. Dar de aici pana a spun ca barbatul e defect pentru ca asteapta si femeia sa participe egal la mentinerea caminului, hai ca aici trebuie sa tragem linie si sa spunem stop. Fetelor, voi a-ti vrut egalitatea sexelor, dar cand ajungem la partea cu obligatii, gata, ne fofilam? Si mie mi-ar placea sa stau la plaja pe sezlong, cu un mai tai in mana si un san siliconat in celalalt. Dar din pacate in viata asta nu primesti nimic gratis, asta daca nu esti cumva o pitzi rasfatzata sau un bizon cu familie instarita. Daca asta e lumea din care vreis a faci parte, Moni draga, nu mai baga toti barbatii in aceeasi oala. Tu ti-ai cautat-o, acum taci si inghite, stiai in ce te bagi. Noi ceilalti, ne vedem de serviciul nostru, de nevestele noastre, nu fotomodele, dar pe care le pretuim zi de zi pentru abnegatia cu care mai fac si smotrul si menajul dupa 8 ore de lucru , si care dupa toate rolurile de salariata, menajera si mama , tot mai gasesc puterea sa n spun un “te iubesc” inainte de culcare. Ele sunt femeile care merita statuie, increzutele ca tine merita ce culeg.

    Like 2
    Dislike 1
    Reply
  12. Almasan / 7 April 2016 17:31

    Eu as spune : Mamelor, nu mai cresteti copii defecti…cresteti-i in asa fel incat sa inteleaga ca au fost printi si printese, cat timp au fost copii in casa voastra si ca atunci cand formeaza un cuplu sau o casatorie, sunt regi si regine care impreuna vor conduce un regat…si ca fiecare dintre ei are un rol bine determinat…si ca niciunul dintre ei nu e mai putin femeie sau mai putin barbat daca pastreaza legatura cu familia care l-a facut omul pe care il
    iubesti tu acum.
    A fii mama inseamna a fii mama, egal ca ai fata sau baiat….iar soacre sunt ambele si sunt bune sau rele direct proportional cu purtarea copiilor lor prin alianta.
    Asa ca dnule. dr, psiholog sau ce esti, tare as vrea sa dezbatem impreuna tema asta.

    Reply
  13. Mystique / 24 March 2016 8:52

    Cata lipsa de imaginatie, cat negativism, cata rautate! Sunt mama de baiat si nu stiu de ce am citit pana la capat acest articol scris de o femeie care, probabil, a avut o experienta nu tocmai placuta, asociata cu frustrari pe care le mentioneaza in articol intr-un mod obsesiv, dar l-am citit ca sa vad pana unde poate duce neputinta unei femei de a “manipula” un barbat (caci despre asta e vorba). Tratati-va neimplinirile si durerile sufletesti, dragelor, vorbind cu un specialist, nu scrieti tampenii pe internet, si nu dati vina pe barbati sau pe mamele lor – problema este la voi, cele care scrieti rautati!

    Like 1
    Dislike 2
    Reply
    • Maria / 3 July 2017 0:11

      Nu e cazul sa atribuim autoarei intentii sau frustrari pe care nu le-a avut si,categoric,are dreptate atunci cand considera ca sotia nu trebuie vazuta DOAR ca o persoana care se ocupa de nevoile sotului si ale copiilor.Si eu cred ca baietii,la fel ca fetele,trebuie sa stie sa se descurce fara a-si confunda sotia cu o bucatareasa,spalatoreasa etc.Eu am si un fiu si o fiica si i-am invatat sa se descurce fara a se lasa slugariti.Amandoi au casnicii foarte fericite si care au trecut proba timpului(cred ca un sfert de secol e suficient pentru a dovedi ca sentimentele rezista).Fiecare judeca dupa sine dar uneori am putea incerca sa fim mai detasati si sa concluzionam ca respectul reciproc este cheia armoniei in familie,nu iubirea noastra oarba pentru copilul pe care l-am crescut.O spun cu experienta cuiva care s-a casatorit in urma cu 50 de ani.

      Reply
  14. Mara / 1 February 2016 0:36

    O femeie desteapta si puternica trece peste parerile soacrei …
    Nu pune la suflet vorbele ei,dimpotriva..incearca sa comunice,sa se apropie de ea.
    Din pacate,articolul descrie perfect soarta nefericita a unor femei neiubite.
    Se simte frustrarea.Vina.
    Neputinta de a schimba ceva.
    Fiti destepte,nu frustate.

    Like 1
    Dislike 3
    Reply
  15. Alex / 31 January 2016 15:05

    Sunt parerile frustrate ale unei persoane feministe probabil cu un trecut trist si un viitor lesbian . A, si fara o viata .. sa stai sa scrii atata amar de text pt a demonstra un punct de vedere .

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro