Când una dintre profesoarele de la facultate ne dădea sfaturi despre măritiș încă din anul întâi, majoritatea am râs. „Fetelor, găsiți-vă din facultate un prieten, că altfel cine știe dacă vă mai măritați” părea un îndemn atât de desuet pentru noi, care abia luasem bacalaureatul, mai ales într-un secol în care oamenii așteaptă tot mai mult pentru a ajunge la altar. Acum, citesc că în Statele Unite una dintre fostele absolvente ale Universității Princeton le sugerează tinerelor studente același lucru. Susan Patton a fost printre femeile care au făcut istorie în anii ‘70, pătrunzând în mediul elitist de la Princeton, rezervat până atunci doar bărbaților. După ce s-a întâlnit cu noua generație de studente la conferința „Femeile și Leadership-ul”, le-a scris o scrisoare deschisă intitulată „Fetelor pe care eu nu le-am avut”, publicată în ziarul universității.
„Uitați cum să aveți sau nu totul… Iată ce nu vă spune nimeni: Găsiți-vă un soț în campus, înainte de a absolvi.” Mamă a doi băieți care au absolvit amândoi Princeton, Susan Patton scrie că fiul cel mare a avut norocul și buna judecată de a se căsători tot cu o colegă de clasă, deși ar fi putut alege pe oricine. Cel mic nu și-a găsit încă o logodnică, dar universul lui e „fără limite”. Adaugă că bărbații se căsătoresc de obicei cu femei mai tinere, mai puțin inteligente și mai puțin educate și că până și ea e uimită de cât de înțelegători pot fi cu o femeie nu foarte deșteaptă, dar foarte frumoasă. Ar trebui să înțelegem că bărbații nu pot fi stimulați decât vizual, nu și intelectual de o parteneră?
Despre femeile inteligente crede că nu doar că n-ar trebui, dar nici nu se pot mărita cu un bărbat care nu le este egal în inteligență. „Absolventele de la Princeton s-au autoeliminat complet de pe piață”, continuă Susan, convinsă că facultatea e singura șansă pentru tinerele deștepte și dornice de măritiș. Odată ratată perioada, nu se vor mai întâlni niciodată cu aceeași concentrație de bărbați deștepți pe metru pătrat. Și oferă și soluția: „O studentă în primul an poate să aleagă dintre toți tinerii studenți, din toți anii. În fiecare an va pierde câțiva bărbați care termină facultatea și cu fiecare an devine mai în vârstă față de boboci. Așa că atunci când e în ultimul an poate alege doar dintre colegii de an și, sincer, ei au la dispoziție fete din toți cei patru ani pe care le pot alege. Poate era indicat să fi fost mai amabile cu acești băieți când erai boboacă, nu?” Romantismul n-are ce căuta în această socoteală care dă cu minus pe măsură ce trec anii. Pentru că, din ce scrie ea, un bărbat nu va avea niciodată o prietenă sau soție cu un an, doi sau șapte mai mare. Cine a mai văzut cupluri în care femeia are mai mulți ani în buletin?
Cât despre șansele de a găsi un bărbat deștept după facultate, ele tind spre zero, nu? A mai auzit cineva ca o femeie cu o diplomă de la o universitate de top să se mărite la câțiva ani buni de la absolvire? Susan Patton probabil că nu, pentru că din ce scrie vede lucrurile extrem de simplist și sexist. Cât despre Princeton, i se pare nu atât o școală de top, cât o agenție matrimonială. Fetele n-ar trebui să vâneze cursuri și internship-uri, ci soți! Pentru că altă împlinire de la viață nu vor avea: „Pentru multe dintre voi, piatra de hotar a vieții și fericirii voastre va fi inevitabil legată de bărbatul cu care vă măritați și niciodată nu veți mai găsi atât de mulți bărbați la un loc, care să fie demni de voi.” Iar în acest caz, vor rămâne singure, alături de cărți și pisici, cum probabil își imaginează Susan Patton viața unei femei care se apropie de 30 de ani, care e încă nemăritată.
„Dacă aș fi avut fete, asta le-aș fi spus”, își încheie ea scrisoarea. Voi le-ați spune fetelor voastre să înceapă vânătoarea de soți de pe băncile școlii?
Citiţi şi
România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea
Bijuteriile pentru bărbați – între tradiție, simbolism și stil personal
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.