Ceea ce dă unitate unei națiuni este puterea de a-și conștientiza și recunoaște valorile, de a și le promova și susține în orice împrejurări. M-a surprins viziunea proletcultistă a unui coleg asupra membrilor Casei Regale: “îşi duc traiul din veniturile ţării, fără să facă nimic”. Sunt momente în care, întorcând capul, mă aştept să văd un activist de partid. Mult mai grav, însă, văd un tânăr care, nu ştiu prin ce inginerie generaţională a preluat sintagme mentale ale unei epoci pe care o credeam încheiată. Greu de admis că astfel de clişee încă se perpetuează, necrozând puterea de judecată!
Realitatea este că toate cele zece monarhii europene oferă exemple de perfectă adaptare la standardele societăţii actuale. De la cei mai tineri principi şi principese, care învaţă sau muncesc alături de tineri obişnuiţi, până la cei mai în vârstă, Regina Angliei sau Regele Mihai, toţi sunt activi în proiecte diplomatice, culturale, sociale sau economice.
Discretă şi modestă, Principesa Margareta nu ocupă primele pagini ale ziarelor; scopul său nu este să-şi promoveze propria imagine, ci imaginea transformărilor pe care le lasă în societate. Şi, cum s-a convins de timpuriu că nu senzaţionalul de tabloid schimbă lumea, ci munca temeinică şi susţinută, încă din 1990, a înfiinţat Fundaţia Principesa Margareta.
Implicarea în societatea civilă traduce una dintre trăsăturile distinctive ale monarhiei moderne: apropierea de oamenii simpli şi sprijinirea lor prin diverse proiecte. Dezvoltarea spiritului comunitar prin proiecte pilot aplicate în diferite comunităţi venea, dupa 1989, ca o necesitate imediată, în societatea mutilată, o societate în care invazia partidului comunist distrusese relaţionarea dintre oameni, lăsându-i defensivi şi înstrăinaţi.
A urmat o lungă boală, marcată de aşteptarea ajutoarelor şi de autovictimizare: societatea infantilizată. Fără a se neglija copiii, bătrânii şi familiile vulnerabile, care au primit sprijin şi asistenţă de specialitate, în cadrul Fundaţiei s-a introdus un concept nou: sprijinul intergeneraţional, prin care un copil poate adopta un bunic şi un bătrân poate avea grija unui copil orfan sau a unui copil cu părinţii plecaţi în străinătate. Grija faţă de o altă persoană, dincolo de valoarea terapeutică şi de efectul de responsabilizare, asigură dialogul între generaţii pe care modernizarea mijloacelor de comunicare le face să nu mai comunice între ele.
Reflectând o societate revigorată, proiectul de dezvoltare durabilă a localităţii Săvârşin, coagulează comunitatea în jurul unor valori identitare, prin deschiderea a 13 ateliere de meşteşuguri, pentru producerea şi vânzarea de obiecte tradiţionale cu specific local.
Concertul caritabil de la Ateneu, care anual aduce peste 80. 000 de euro, este semnificativ nu numai pentru că stimulează societatea talentată, prin programul Tinere talente, ci şi pentru că ne sensibilizează pe noi toţi faţă de nevoile altora şi faţă de valorile noastre.
Sunt doar câteva dintre proiectele în care o principesă modernă se implică fie învăţând birocraţia accesării fondurilor europene, fie participând la proiecte comune cu alte Case Regale. În toate acţiunile ei, respinge ideea de privilegii, pentru că vrea să-şi confirme titlul prin merit şi performanţă, şi nu consideră că viaţa mondenă o defineşte: “Nu, nu-mi place deloc. Eu nu sunt mondenă… Fac asta pentru că e nevoie.”
Prin respectul pentru oamenii cu care lucrează, ne oferă un model diferit de lider, faţă de modelul politic, cel care priveşte ineficient de sus în jos. Este liderul a cărui artă de a conduce se vede în rezultate şi în capacitatea de a relaţiona la acelaşi nivel, de a munci alături, oferind exemplul personal: “Cred că sunt mai degrabă un om de echipă” – o echipă restrânsă, cea a Fundaţiei Principesa Margareta, şi o echipă extinsă, cea a societăţii româneşti, care are atâta nevoie de încă un umăr de nădejde.
Citiţi şi
Momentul decembrie 1990 povestit de Regele Mihai
Dacă vine lupul, cine se va angaja să apere turma
S-a dus în ceruri să se joace cu Regele Mihai?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.