M-am întors de curând dintr-o vacanță cu copiii mei, nu prea mici, dar nici suficient de mari încât să nu aibă nevoie de supraveghere. A fost, altfel decât până acum, o experiență revelatoare pentru mine. Spun revelatoare pentru că m-am întors îmbogățit nu doar de cele văzute, dar mai ales de cele descoperite și trăite în relația cu ei.
Am încercat să pun în cuvinte, ca într-un ierbar de altădată, frânturi din gândurile și simțirile trăite. Unele dintre ele sunt clișee cunoscute, dar sunt, toate împreună, ca un fel de oglindă în care ne putem privi alături de copiii noștri.
Dintre toate darurile oferite copiilor cel mai frumos dar este timpul petrecut cu ei.
Înainte de a transmite orice lecție celor mici este infinit mai important să asimilam lecțiile pe care ei ni le oferă nouă. Sunt multe lecții pe care copiii ni le dau, nu știu care este cea mai frumoasă, dar cred ca una dintre ele, vitală pentru oamenii adulți, este de a nu avea memoria răului. Fiind doar ei cu ei, am înțeles să prețuiesc cât de mult, mult mai mult, face o mamă și cum atenția ei distributivă poate concura oricând cu atenția cu care sunt înzestrați controlorii de trafic aerian.
Ce mai frumoasă, mai inebuizabilă galaxie pe care o putem admira fără telescop, fiind in imediata noastră apropiere, este lumea aproape galactică a copiilor nostri. Doamne cât de minunați sunt ei în simplitatea lor, în felul în care știu să inventeze jocuri spontan.
Seara, când ațipesc frâmântarile zilei, nimic nu este mai liniștitor pentru copii decât sărutul de noapte bună oferit cu trandrețe pe ochișorii lor care cuprind în nesfârșita lor uimire sensul intraductibil al vieții.
Am avut parte de multe bucurii, dar una dintre cele mai mari, greu de egalat, este bucuria de a simți mâna mică și caldă a fiicei mele lângă mâna mea, bucuria de a o ține de mână.
Cred că pentru bărbații care sunt tați un mod eficient de a reînvăța eleganța, tandrețea și bunele maniere este acela de a le trata pe fiicele lor cu infinită tandrețe și atenție, transferând apoi cordial, toate gesturile în relația cu femeile adulte. Un alt mod de educație sentimentală, dar nu în spiritul lui Flaubert.
Merită efortul de a privi lumea prin ochii copiilor. Ceea ce lipsește privirii adulte este mirarea. Este bine să fii antrenat în viață, dar să spui că nu te mai miră nimic nu este, oare, semn de îmbătrânire?
Un copil, în anii formării sale, este ca o universitate. Cred că este o greseală să pretinzi că poți oferi lecții copiilor tăi, altele decât buna ta purtare, comportamentul tău. Copiii învață din ceea ce trăiesc și văd la oamenii adulți. Așadar cea mai eficientă lectie despre politețe, bunăoară, este să fii tu însuți un om politicos. La fel, cu toate celelalte.
Copiii, atunci când călătoresc, la fel ca și adulții, se formează, învață pe viu despre diversitate, despre culturi și limbi vorbite, despre felul cum se organizează oamenii în alte locuri. A călători este similar cu a citi o carte, dar mult mai viu, mai palpitant.
Copiilor noștri le putem spune mai multe decât avem înclinarea să o facem în mod firesc. Ei înțeleg mai mult decât credem și, uneori, chiar și sfaturile lor, aparent naive, ne sunt benefice în păstrarea echilibrului nostru.
Nu spun că este neapărat odihnitor și lipsit de griji un concediu cu copiii, dar spun fără ezitare că este un schimb benefic, mai ales când ești un tată divorțat, pentru că iți descoperi copiii și ei te descoperă pe tine. Afli că sunt mai curajosi decât ai fi crezut, mai rezistenți și, la fel de important, înveti să prețuiești atenția zilnică a mamelor singure, deloc ușoară, niciodată suficient apreciată. Cred că ne lipsește fundamental în relația cu copiii noștri timpul de calitate petrecut împreună și e păcat. Pentru că, la un moment dat, am da orice pentru a fi cât mai mult timp cu ei, dar ei cresc, plecând la rândul lor în concediu cu copiii lor, iar nouă ne rămâne amintirea că și noi ne-am petrecut cândva concediile cu ei.
Și tu poți scrie pe Catchy! ?
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Un bărbat, două femei și mai mulți copii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.